Франківці готуються до сторіччя

У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбулася прес-конференція, присвячена відкриттю 98-го театрального сезону. Цьогоріч вона відбулася у формі нетрадиційного спілкування акторів і режисерів театру з представниками ЗМІ.

Франківці готуються до сторіччя

У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбулася прес-конференція, присвячена відкриттю 98-го театрального сезону. Цьогоріч вона відбулася у формі нетрадиційного спілкування акторів і режисерів театру з представниками ЗМІ.

Про здобутки колективу в минулому сезоні та плани на майбутнє розповіли генеральний директор театру Михайло Захаревич, керівник літературно-драматичної частини Наталія Пономаренко, народні артисти України Галина Яблонська, Лариса Кадирова, Наталія Сумська, Олексій Богданович, Ірина Дорошенко, режисери-постановники Андрій Приходько і Юрій Одинокий.

Уже минулого театрального сезону франківці почали готуватися до 100-річчя заснування театру, яке святкуватимуть 2020 року. Першими спектаклями 97-го сезону стали вистави «Перехресні стежки» на Основній сцені та «Увертюра до побачення» на Камерній сцені ім. С. Данченка. У грудні на Камерній сцені відбулася прем’єра вистави «Таїна буття» за п’єсою сучасного українського драматурга Тетяни Іващенко про особисте життя Івана Яковича.

У жовтні відбувся ювілейний вечір «Крила. Вечір з Богданом» з нагоди 75-річчя від дня народження видатного актора театру і кіно Богдана Ступки. А вже через місяць франківці вшанували пам’ять Майстра на сцені театру Заньковецької у Львові.

Також у жовтні минулого року на Камерній сцені з ініціативи генерального директора театру Михайла Захаревича виставою «Украдене щастя» І. Франка (постановка Сергія Данченка) розпочався ретровідеопоказ кращих вистав театру ХХ століття. У рамках відеопоказу глядачі мали змогу переглянути спектаклі за участю Богдана Ступки, постановки Майстра режисури, багаторічного художнього керівника театру Сергія Данченка, а також запис вистав за участю корифеїв головної драматичної сцени країни. В новому сезоні театр має намір продовжити започатковані покази.

У березні франківці відзначили 80-річчя від дня народження Сергія Данченка. Того дня на Камерній сцені відбулася науково-практична конференція «Данченко. Майстер-клас», в якій взяли участь друзі, колеги, провідні театральні критики, мистецтвознавці. Ввечері, на основній сцені театру показали виставу Сергія Данченка «Приборкання норовливої» В. Шекспіра, у фойє відкрилася виставка, присвячена творчій діяльності митця.

А в травні в приміщенні театру відкрилася експозиція з нагоди 100-річчя від дня народження знаного сценографа світового масштабу — Данила Лідера.

За минулий сезон відбулося шість прем’єр: «Три товариші» Еріха Марії Ремарка (режисер-постановник Юрій Одинокий), «Скупий або Школа брехні» Жана-Батиста Мольєра (постановка Петра Ільченка), «Всі мої сини» Артура Міллера та «Подорож Аліси до Швейцарії» Лукаса Берфуса (обидві постановки Станіслава Мойсеєва). А режисер Андрій Май поставив вистави «Викрадення Європи» за документальними матеріалами, опрацьованими драматургом Олексієм Доричевським та «Таїна буття» за п’єсою Тетяни Іващенко.

Крім цього театр брав участь у численних гастрольних турне та мистецьких фестивалях. Вистава «Санація» за п’єсою Вацлава Гавела побувала у гастрольному турне Чехією в рамках відзначення 80-річчя від дня народження цього чеського драматурга. Один з найпопулярніших на сьогодні спектаклів театру «Незрівнянна» за п’єсою Пітера Квілтера (режисер-постановник Анатолій Хостікоєв) здійснив гастрольне турне до Івано-Франківська, Львова, Житомира, Запоріжжя, Дніпра, Вінниці. А виставу «Річард ІІІ» В. Шекспіра з успіхом показали в Житомирі та Вінниці. До речі, виконавця головної ролі у «Річарді ІІІ» Богдана Бенюка відзначили в номінації «Кращий актор» на престижних театральних фестивалях «Київська пектораль» та «Мельпомена Таврії». А в травні на основній сцені театру відбувся творчій вечір з нагоди 60-річчя від дня народження цього актора, що мав назву «Ровер моєї мрії».

Лауреатами різних фестивалів стали вистави: «Момент кохання» Володимира Винниченка — Всеукраїнський театральний фестиваль «ЧеховФест-2017» (м. Суми), «На полі крові» Лесі Українки — Відкритий фестиваль камерного театрального мистецтва «Під світом сакури» (м. Ужгород), «Марія» Збігнева Хшановського — відкритий театральний фестиваль української драматургії «Дніпро. Театр. ЮЕЙ» (м. Дніпро), «Швейк» Ярослава Гашека — ХVІІІ Міжнародний фестиваль етнічних театрів України, країн СНД та Карпатського єврорегіону «ЕТНО-ДІА-СФЕРА» (м. Мукачево).

Театр брав активну участь у культурно-мистецьких заходах для бійців у зоні АТО, переселенців і дітей-біженців. Актори виступали з концертами у військовому шпиталі Міністерства оборони України та центральному клінічному госпіталі Державної прикордонної служби. Корифей театру Галина Яблонська брала участь у «Мистецькому спецназі», а заслужена артистка України Любов Доброноженко — у заходах до 85-річчя Донецької області (м. Краматорськ).

Перша прем’єра 98-го сезону — вистава «Життя це сон» Педро Кальдерона де ла Барка (режисер Андрій Приходько). На листопад запланована прем’єра п’єси класика німецької драматургії Генріха фон Кляйста «Розбитий глек». Над постановкою працює режисер Роман Мархоліа, сценографія — Володимира Ковальчука. У головних ролях: Остап Ступка, Олексій Богданович, Олександр Задніпровський, Наталія Корпан, Анжеліка Савченко, Тетяна Міхіна. А наприкінці року на Камерній сцені очікується постановка п’єси сучасного фінського драматурга К. Смедса «Дедалі темніший будинок», що буде спільним проектом театру та Посольства Фінляндії в Україні.

Новий сезон буде багатим і на бенефіси та ювілейні вечори зірок сцени. Серед майбутніх ювілярів — Галина Яблонська, Ірина Дорошенко, Людмила Смородіна, Поліна Лазова, Володимир Коляда, Остап Ступка.

На знімках: Наталія Пономаренко, Андрій Приходбко, Михайло Захаревич, Наталія Сумська, Лариса Кадирова, Юрій Одинокий, Ірина Дорошенко, Галина Яблонська.

Фото автора

Франківці готуються до сторіччя
Франківці готуються до сторіччя
Франківці готуються до сторіччя
Франківці готуються до сторіччя
Франківці готуються до сторіччя
Франківці готуються до сторіччя