Андрій Гарнат: в проекті бюджету на 2018 рік немає витрат на розвиток економіки

Експерт назвав документ черговим бюджетом «проїдання».

Андрій Гарнат: в проекті бюджету на 2018 рік немає витрат на розвиток економіки

В проекті бюджету на 2018 рік відсутні програми з підтримки малого та середнього бізнесу. Крім того, до документу заклали відсоток інфляції майже вдвічі нижчий, ніж він може бути насправді. Про це I-UA.tv повідомив координатор громадянської ініціативи «Рух бізнесу України» та експерт Інституту еволюційної економіки Андрій Гарнат.

Нагадаємо, як повідомляє podrobnosti.ua 22 вересня Кабінет міністрів України на годині запитань для уряду представив бюджет на наступний рік.

За словами Андрія Гарната, дохідна частина бюджету на 2018 рік становитиме 877 мільярдів гривень. В документі за 2017 рік цю цифру зафіксували на рівні 721 мільярдів гривень. У 2018 році бюджетні витрати заплановані в розмірі 948 мільярдів гривень. У кошторисі за 2017 рік вони були більшими і становили 790 мільярдів гривень.

У проект Державного бюджету України на 2018 рік заклали дефіцит у розмірі 2,4% ВВП та курс долара у 29,3 гривні. Документ передбачає економічне зростання України на 3−4%, при інфляції у 7%.

«При цьому за нашими прогнозами картина виглядає значно песимістичніше. Зростання ВВП буде менше ніж 2%, за умови тринадцятивідсоткової інфляції», — констатував Андрій Гарнат. Крім того, за словами експерта, розмір державного боргу по відношенню до ВВП становитиме 62%.

Проект кошторису на 2018 рік передбачає зростання мінімальної заробітної плати на 16,3%. Тобто вона має збільшитися до 3723 гривень. У проекті бюджету на поточний рік мінімальна зарплата становила 3200 гривень на місяць. А ось на пенсійних витратах у 2018 планують зекономити.

«На них заклали суму меншу на 15 мільярдів гривень у порівнянні з 2017 роком (Проект бюджету на 2018 рік передбачає 141 мільярд гривень на фінансування Пенсійного фонду — ред.). Скоріш за все, уряд розраховує на прийняття змін до пенсійного законодавства, що дозволить скоротити відповідні витрати», — розповів експерт Інституту еволюційної економіки.

Як повідомив Андрій Гарнат, в цілому видатки на соціальні послуги мають зрости з 117 мільярдів гривень до 122 мільярдів гривень. Крім того у 2018 році планують збільшити виплати на освіту, а це дасть можливість підвищити зарплату вчителям на 25%. На охорону здоров’я, за словами експерта, планують виділити близько 11 мільярдів гривень.

«Такі цифри прописали з урахуванням проведення реформи у галузі. Але насправді точна сума, яка знадобиться на медицину у 2018 році зараз нікому невідома. Думаю, подібна реформа, в умовах тривалої глибокої економічної кризи, викликає великі сумніви», — впевнений Андрій Гарнат.

Згідно з проектом бюджету на 2018 рік, фінансування агропромислового комплексу зросте на додатковий мільярд і складатиме 7,3 мільярдів гривень.

«Цей додатковий мільярд планується витратити на розвиток малих і середніх фермерських господарств, але схема розподілу коштів достатньо туманна», — експерт Інституту еволюційної економіки.

А ось на науці та культурі уряд вирішив у черговий раз зекономити. На потреби цих галузей у проекті бюджету на 2018 рік заклали мінімальне фінансування. У той же час на оборону знову виділяється колосальна сума в розмірі 5% від ВВП (165 млрд грн.).

«За цим показником Україна випереджає такі країни як США і Великобританія», — зазначив Андрій Гарнат.

В цілому, з точки зору експерта, проект бюджету на 2018 рік не сприятиме зростанню української економіки.

«Бюджет 2018 — це черговий бюджет „проїдання“. Витрати на перспективний розвиток у ньому фактично відсутні. Так само ми не бачимо ніяких серйозних програм, спрямованих на підтримку і розвиток малого та середнього бізнесу. Але абсолютно зрозуміло, що в наступному 2018 році держава чекає від постраждалих від кризи підприємств ще більше податків. Однак яким чином бізнес їх буде сплачувати, уряд схоже ще не замислювалася», — констатував Андрій Гарнат.