Володимир Волков: У процесі обміну полонених немає прозорості

Експерт не виключає, що бойовики збираються отримати впливових полонених, а Україні віддати незадоволених існуючим порядком мешканців псевдореспублік.

Володимир Волков: У процесі обміну полонених немає прозорості

Голова «Української військової організації «СПАС-23» Володимир Волков назвав підхід держави до звільнення військовополонених неправильним. Він впевнений, що українська влада за 4 роки російської агресії так і не спромоглася виробити позиції у цьому напрямку.

Як повідомляє espreso.tv, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час брифінгу заявила про обмін 313 осіб, яких вимагають видати терористи з Донбасу, на 88 полонених українців.

«Виходячи із слів Ірини Геращенко про такий нерівномірний обмін, можна зробити висновок, що у нас дуже слабка позиція», — сказав Володимир Волков, коментуючи заяву представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи.

Крім того, експерт вважає, що в процесах обміну полоненими немає прозорості.

«Хто на кого міняється — невідомо. Може вони хочуть отримати впливових полонених, а нам віддати незадоволених існуючим порядком у псевдореспубліках людей. За моїми даними, є дуже багато бажаючих залишити „ДНР“ або „ЛНР“ і жити на підконтрольній Україні території. Люди просто втомилися там знаходитись. Як вони потрапляють у списки для обміну мені невідомо. Можу тільки сказати, що багатьох людей записали в категорію так званих ненадійних громадян. Тільки тому що вони мали сміливість висловити своє бачення існуючих політичних процесів», — пояснив Володимир Волков.

За словами голови «Української військової організації «СПАС-23», найбільше українців знаходилося в полоні окупантів у 2014 та 2015 роках, особливо після Іловайська. Зараз випадків, коли ворог бере у заручники наших військових, поменшало. На думку експерта, заходи для звільнення людей бажано вживати якомога швидше. Найкраще це робити у перші кілька місяців після їх потрапляння до полону.

«На жаль, коли вже минуло кілька років, деякі люди просто не можуть далі знаходитися у тюрмах і йдуть на компроміси з окупантами, або приймають їх умови. Існують непоодинокі випадки, коли полонений вирішив залишитися на території псевдореспублік, каже, щодо армії потрапив випадково і воювати більше не збирається. Свій пацифізм він пояснює проблемами зі здоров’ям або релігійними переконаннями.

Мама одного з полонених попросила, аби я посприяв визволенню її сина. Він був військовим, а коли потрапив у полон, прийняв рішення лишитися на території псевдореспубліки. Сказав, що він зустрів дівчину, повірив у Бога і більше не хоче воювати. Але я переконаний, що він злякався і саме тому не бажає повертатися в Україні", — розповів Володимир Волков.

Експерт розкритикував підхід української влади до звільнення полонених.

«Держава не використовує міжнародне право, яке стало у нагоді під час конфлікту у Югославії. Я б сказав, у нас все відбувається по-барижному. За обмін полонених бралися хто завгодно: комбати, волонтери, навіть Надія Савченко. Але ця робота виглядала як інформаційна художня самодіяльність. Так відбувається, бо держава й досі не виробила політики в напрямку обміну полоненими. В результаті, у цій галузі жодні принципи та стандарти відсутні. Саме тому, з моєї точки зору, підхід до звільнення полонених в Україні неправильний», — зазначив Володимир Волков.