Пенсіонеру з Рівного загрожує п’ятирічне ув’язнення за висловлювання власної думки про владу

Сергій Морозов звинувачується у заклику до повалення конституційного ладу.

Пенсіонеру з Рівного загрожує п’ятирічне ув’язнення за висловлювання власної думки про владу

Завтра, 5 жовтня о 12:00 у Рівненському міському суді відбудеться засідання по справі Сергія Морозова. Пенсіонер та інвалід мав необережність висловити журналістам телеканалу «ZIK» свою точку зору про українську владу. Тепер Сергія Морозова прокуратура звинувачує у заклику до повалення конституційного ладу. Про це I-UA.tv повідомила заступниця громадської координаційної ради Рівненської області Любов Українчук.

«19 вересня 2015 року біля кінотеатру „Україна“ стояла палатка „ZIK“. До неї міг підійти кожен, хто бажав висловитися у форматі вільного мікрофону. Сергій вирішив поспілкуватися з журналістами і виступив з патріотичною промовою. Але він також поділився своєю точкою зору з приводу дій влади. Сергія обурив рівень корупції, що став значно вищим, ніж у часи Януковича. У його промові було одне речення, яке і стало ключовим: „Ця влада настільки корумпована, що потрібно брати вила“. Телеканал висловлювання Сергія в ефір не пустив, але передав до Служби безпеки України. В СБУ провели експертизу і зробили висновок, що пенсіонер та інвалід закликає до повалення конституційного ладу. Тепер йому зараз загрожує 5 років ув’язнення», — розповіла Любов Українчук.

Сергія Морозова звинувачують за частиною 2 статті 15 та частиною 3 статті 109 Кримінального кодексу України.

«У прокуратурі вважають, що Сергій Морозов звернувся до невизначеного кола осіб через аудіовізуальні засоби масової інформації, щоб виразити невдоволення економічною та політичною ситуацією в Україні, незадоволення діями існуючої влади, а також висловити погляди та вимоги спрямовані на те, щоб шляхом поширення їх через населення та його окремі категорії, схилити громадян до насильницької зміни, чи захоплення державної влади. Ці слова я взяла із звернення прокурора», — повідомила Любов Українчук.

За словами заступниці громадської координаційної ради Рівненської області, активістам раніше вдалося відстояти Сергія Морозова. Вони організовували акції протесту перед судом і перекривали дорогу. Адвокат, в свою чергу, зміг довести в суді, що висловлювання пенсіонера журналістам «ZIK» є лише його особистою думкою. Однак прокуратура провела повторну експертизу і виявила у словах Морозова заклик до повалення конституційного ладу.

«Судилище над Сергієм Морозовим триває вже два роки. Завтра будуть досліджувати докази, тобто його виступ. Справу веде голова Рівненського міського суду Петро Денисюк. Думаю, він не схоче взяти на себе відповідальність, створивши прецедент по засудженню невинної людини тільки за її політичну позицію», — розповіла Любов Українчук.

Висловлювання незадоволення владою може коштувати Сергієві Морозову п’ять років позбавлення волі. Якщо суд прийме неправомірне рішення і визнає пенсіонера винним, чоловікові після звільнення не буде куди повернутися, бо його квартиру конфіскують. Любов Українчук не виключає, що Морозова хочуть ув’язнити через його походження.

«У нього російське прізвище, він росіянин за національністю і народився у Московській області. Але ж походження не є причиною для позбавлення волі! Сергій Морозов майже все життя прожив на Рівненщині. Він інвалід і пенсіонер і змушений працювати, щоб вистачало грошей на лікування, їжу та комунальні послуги», — зазначила заступниця громадської координаційної ради Рівненської області.

Ірина Сатарова