Засідання Комітетів ВРУ

На 18 жовтня 2017 року було заплановано проведення низки засідань Комітетів ВРУ.

Засідання Комітетів ВРУ

Зокрема, Комітет ВРУ з питань інформатизації та зв’язку планував розглянути:

1. Питання дотримання операторами телекомунікацій законодавства у сфері телекомунікацій і користування радіочастотним ресурсом України, а саме виконання ліцензійних умов щодо забезпечення дотримання показників якості послуг на території всіх населених пунктів (в тому числі прикордонних районах і районах вздовж лінії розмежування з тимчасово окупованою територією України, зоною проведення АТО) та основних транспортних шляхів регіонів вказаних ліцензій. Виконання операторами телекомунікацій Порядку маршрутизації трафіка, а саме щодо забезпечення трансляції оригінального номера абонента та дотримання заборони вносити зміни до параметрів, характеристик та даних трафіка;

2. Інформацію правоохоронних органів та профільних організацій щодо ситуації з крадіжками та пошкодженням телекомунікаційного обладнання;

3. Проект Закону про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості реєстр. № 7117 від 18.09.2017р. поданий Президентом України.

Нажаль зазначені питання цікавлять не усіх народних обранців, тому за присутність лише двох народних депутатів (Р.Семенуха та О. Данченко) вони були обговорені з представниками громадськості, ринку та органів влади.

Перше питання вже розглядалося 6 вересня, тому присутнім було доведено інформацію щодо виконання попередньо наданих Комітетом доручень, яка показала, що ситуація із забезпеченням мобільним GSM зв’язком основних транспортних шляхів України та вздовж кордону залишається незміно поганою.

При цьому НКРЗІ, зі слів Голови Комітету, продовжує захищати мобільних операторів і не бажає проводити контроль за якістю послуг, а оператори не підтримують пропозицію перевірити їх діяльність.

В ході обговорення учасники розповіли про відсутність зв’язку на головних шляхах України та привели приклади, коли місцеві жителі у прикордонні та прикордонники на службі користуються роумінгом та картками сусідніх країн, зокрема агресора-РФ, через відсутність покриття українських операторів.

Голова Комітету зазначив, що викрадення 4 жовтня прикордонників у Сумській області, стало можливим, в т. ч., через користування ними мобільним зв’язком російського оператора.

За результатами обговорення питання Комітет планує здійснити низку заходів, зокрема:

направити запити до органів влади, зокрема до НКРЗІ щодо надання Концепції контролю та захисту споживачів, а також до міжнародних організації щодо надання діючих методик вимірів, досліджень тощо;

провести робочу нараду з представниками операторів, прикордонної служби та інших силових органів;

здійснити вибіркову перевірку зв’язку на окремих ділянках доріг: Київ-Львів та Київ-Харків, тощо.

По-другому питанню відбулася гостра дискусія щодо крадіжок та пошкоджень, та бездіяльність правоохоронних органів. Крадіжки та пошкодження, які налічують тисячі випадків та обчислюються сотнями мільйонів гривен по факту є диверсіями та терористичними актами, фактично створена система, яка несе загрозу нашій державі!

При цьому до суду скеровуються лише 10% справ, фігурантів крадіжок суди випускають, штрафи мінімальні, на всю «армію» слідчих, а це приблизно 13 тисяч, припадає по дві справи лише по сфері телекомунікацій. Треба вносити зміни до законів та змінювати ситуацію.

Присутні підкреслили, що фактично йде перевірка ворогом системи управління державою, але, а жаль Президент, ВРУ, РНБО, КМУ, прокуратура, СБУ, МВС та Національна поліція цього не бачать, чи може не хочуть бачити.

В той час, як Комітет з питань інформатизації та зв’язку розглядав питання крадіжок, інший Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності прийняв рішення відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за пошкодження телекомунікаційних мереж) (р.№ 4497, н.д. Р. Семенуха та ін., повторне перше читання).

Де ж ховаються справжні вороги державних інтересів?- задають питання учасники дискусії.

Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ
Засідання Комітетів ВРУ