Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку

26 січня 2017 року відбулося чергове засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку.

Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку

Було обговорено результати роботи Громадської ради за 2016 рік та висловлені побажання щодо розширення кола питань діяльності ради на наступний період.

Олегом Гусєвим запропоновано, в т. ч. обговорити діяльність, фінансове та технічне забезпечення підрозділів Держспецзв’язку, а також роботу підприємств, що підпорядковані Службі: Державного підприємства спеціального зв’язку, Концерну РРТ тощо.

Відомо, на приклад, що Концерн РРТ переживає не найкращі часи. За інформацією експертів та ЗМІ підприємство знаходиться майже на грані банкрутства через дії пов’язані з укладанням невигідної угоди з «Зеонбудом» та не бажанням її перегляду, можливістю втратити прибутки у найближчий термін через відключення аналогового телевізійного мовлення, гальмування декілька місяців процесу проведення конкурсу на заміщення вакантної посади Генерального директора тощо.

Також, присутні звернули увагу на відсутність належного фінансування з боку держави закладів науки та освіти, міжнародної діяльності, зокрема представлення та діяльність представників України в Міжнародному союзі електрозв’язку (МСЄ), інших міжнародних організацій. Україна втрачає авторитет та повагу серед учасників МСЄ, стає на рівень держав, з якими можна не рахуватися при прийнятті рішень, а держава не робить кроків для підтримки міжнародного авторитету країни.

Запропоновано провести обговорення цих питань у найближчий час.

Андрій Дронюк поінформував учасників заходу про те, що 13.03.2017 завершуються повноваження чинної Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку, та довів рішення ініціативної групи про проведення установчих зборів нового складу Громадської ради 16 березня о 14.00.

Повідомлення про це розміщено на сайті Держспецзв’язку.

Члени ГР обговорили статус проходження законопроектів.

Леонід Ошеров надав інформацію, що у найближчий час ВРУ планує провести черговий так званий «День ІТ» (7 або 9 лютого).

До списку законопроектів потрапили:

  • ПЗ «Про електронні довірчі послуги» (реєстр. № 4685), якій підтримує галузь;
  • ПЗ «Про електронні комунікації», зокрема реєстр.№ 3549−1, який не підтримує галузь;
  • ПЗ про основні засади забезпечення кібербезпеки України (реєстр. № 2126а), який є прикладом формального підходу до питань нормотворення;
  • ПЗ про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (реєстр.№ 4302), що несе загрозу національній безпеки України.

http://cst.org.ua/docs/gruden/05.12.20161.jpg і http://cst.org.ua/docs/gruden/05.12.20162.jpg

В ході обговорення питання Ірина Івченко розповіла про участь в роботі сесії (ворк-шоп) по розбудові системи кіберзахисту в Україні під егідою Європарламенту та так звану участь в ньому окремих депутатів. Одночасно вона звернула увагу, що по факту НДУ О. Данченко, хоча і пише у facebook про участь у цьому дводенному заході, по факту не пробув на заході і часу.

Можна зробити висновок, як вивчають депутати досвід, такі і законопроекти пишуть, крім власного PR такі facebook -івські новини ні чого не несуть.

В ході обговорення питання погодження проекту розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів на 2017 рік з реалізації Стратегії кібербезпеки України «(яке доречи досі на прийнято, а попередній план на 2016 рік затверджено лише 24 червня 2016 року) представником Держспецзв’язку

була надана інформація стосовно формування переліку першочергових нормативно-правових актів, які підлягають розробленню або внесенню змін (на цей час це список з 14 НПА — скан додається) та формування переліку міжнародних стандартів, стандартів НАТО та ЄС у сфері електронних комунікацій, захисту інформації, інформаційної та кібербезпеки, які потребують перекладу та гармонізації (у проект включено біля 500 стандартів).

Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку
Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку
Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку
Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку