Рішення Нацради щодо питань упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення

Припинення аналогового мовлення в країні очікується у червні 2018 року.

Рішення Нацради щодо питань упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення

Після бурхливого обговорення питань, яке відбулося16.01.2018 на черговому засіданні Міжвідомчої координаційної групи з упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, несподівано, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 18.01.2018 схвалила проект Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення.

Як повідомляється на сайті Національної ради, у лютому 2018 року Національна рада має ухвалити окреме рішення про перехід від аналогового до цифрового мовлення щодо першої області та країни в цілому.

Припинення роботи діючих аналогових РЕЗ у першій області заплановано на березень 2018 року. Яка саме область стане пілотною визначатиме міжвідомча група при Кабінеті Міністрів України. Нині Національна рада запропонувала п’ять областей, які приблизно однакові за оцінкою наявності цифрового сигналу, насиченням ринку сет-топ-боксами, здатністю забезпечення додаткових потреб у перетворювачах сигналу, це — Волинська, Одеська, Житомирська, Київська і Кіровоградська. Процес вимкнення аналогу, на думку Нацради, має відбуватися за активної підтримки місцевої влади.

Припинення аналогового мовлення в країні очікується у червні 2018 року.

За задумом Нацради, на першому і другому етапі вимкнення аналогового сигналу в Україні далі мовитимуть в аналозі «UA: ПЕРШИЙ», місцеві мовники, аналогові канали у певних проблемних населених пунктах, де ТОВ «Зеонбуд» має добудувати багатоканальну мережу МХ-1 (на разі попередньо узгоджена позиція щодо 47 населених пунктів), а також аналогові канали, на території проведення АТО і в деяких прикордонних районах, які будуть визначені Міністерством інформаційної політики.

Остаточне вимкнення аналогового сигналу в Україні має відбутися у січні — червні 2019 року.

Вимкнення аналогових РЕЗ на території проведення антитерористичної операції відбуватиметься відповідно до окремого рішення Кабінету Міністрів.

Скаржачись на те, що серед виконавців плану є органи, організації, приватні структури, які не підпорядковуються регулятору, Національна рада пропонує цей процес регулювати на загальнодержавному рівні, тому, на їх думку, План має бути узгоджений Урядом.

Дивно, конституційний орган, який має усі повноваження у цій сфері, розробляє та затверджує План розвитку національного телерадіоінформаційного простору, затягуючи процес упровадження ЦТРМ, пропонує розпорошити так звану «політичну відповідальність».

Чи знайдуться в цьому процесі «цапи-відбувайли»?