Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)

28 лютого 2018 року відбулося засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку, на якому було розглянуто низку питань.

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)

28 лютого 2018 року відбулося засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку, на якому було розглянуто низку питань.

Більшістю присутніх членів Комітету висловили позицію щодо не прийнятності проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії телефонному спаму (р.№ 7043, н.д. Б. Береза та Л. Ємець) та запропонували ВРУ направити його на доопрацювання.

Було зазначено, що чинне законодавство вже містить ряд положень, запропонованих ПЗ, при цьому зміст запропонованих змін є ширшим порівняно з назвою законопроекту. Адже запропоновані норми спрямовані на протидію не тільки телефонному спаму, а й спаму, який розповсюджується через комп’ютери, автоматизовані системи, комп’ютерні мережі чи мережі електрозв’язку, в той час як запропоновані зміни до частини першої статті 32 Закону України «Про телекомунікації» стосуються протидії надсиланню спаму лише абонентам рухомого (мобільного) зв’язку, залишаючи поза увагою питання протидії поширенню спаму електронною поштою, де це явище набуло найбільших масштабів.

Також наголошено на необхідності узгодження чинного законодавства України із Директивою Європейського Парламенту і Ради Європи «Про громадянські права» № 2009/136/EC від 25 листопада 2009 р. в частині захисту споживачів від порушення конфіденційності особистих даних і небажаної інформації (спаму), диференціації видів надання абонентами згоди на отримання адресних повідомлень тощо.

Другим питанням члени Комітету та запрошені обговорили Звіт про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2017 році (в межах питань повноважень Комітету). Зокрема, інформацію про діяльність надали керівники Міністерства інфраструктури, Держспецзв’язку, НКРЗІ та Агенції електронного урядування.

Присутні звернули увагу на кумедність ситуації з головним ЦОВ, якому КМУ доручила підготувати звіт за галузь в цілому. Сьогодні це було Міністерства інфраструктури, у попередньому році — Мінюст, а перед цим Мінрегіон, при цьому ЦОВЗ (Держспецзв'язку) залишається осторонь від цього процесу.

Безумовно, Комітет визнав роботу Уряду задовільною, але низка питань мала обґрунтовану критику, до яких було висловлено зауваження та пропозиції.

Це стосувалося і діяльності Укрпошти, яка не стала пріоритетом для Уряду, і створення Міністерством інфраструктури незрозумілого Державного підприємства, яке нібито буде опікуватися питаннями кібербезпеки, але відповіді на запитання, які функції воно буде виконувати (чи це галузевий СЕRT, чи ні СЕRT), не отримано.

Також, запитання були і до представників НКРЗІ (питання впровадження 4G, наявність скарг щодо спаму), а також Агенції електронного урядування (питання створення плану ШДП та скарги з цього приводу, при цьому головний в цьому питанні МЕРТ, а ні як не Держспецзв’язку).

Про розпорошеність повноважень та безглуздість такого підходу було вкотре нагадано представниками громадськості, проте сьогодні в державі скоріше за все це робиться умисно, по усіх напрямках, щоб потім не знайшли винного за розвал економіки в цілому.

Багато запитань було до Держспецзв’язку, як його безпосередньої діяльності, так і до проекту КМУ «Про реалізацію і моніторинг виконання персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо припинення надання телекомунікаційних послуг».

Представники громадськості висловили зауваження до документу та діям органу, які доречи підтримали члени Комітету (щоб не повторюватися про зауваження можна прочитати тут, тут і тут).

Проте, головний меседж з доповіді голови Держспецзв’язку стосовно того, що мета проекту встановити 15 комплектів обладнання DPI за державний кошт на мережах визначених операторів-транзитерів і змусити усіх інших операторів, провайдерів (а їх вже за 5000) закупити та встановити за власний кошт таке обладнання на власних мережах, викликала шквал обурення не тільки з боку представників громадськості, а й і членів Комітету.

Також, в цьому контексті (питання блокування ресурсів Інтернет) було вказано на незрозумілі дії Національної поліції, доречи погоджені НКРЗІ, яка, незважаючи на критику попереднього проекту, фактично наплювала на спільну роботу з представниками громадськості щодо напрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень Конвенції про кіберзлочинність», та винесла на погодження зовсім інший проект, в якому протягуються новації про блокування інформаційних ресурсів та сервісів, які ніякого відношення до цієї Конвенції не мають, а навпаки суперечать їй.

За результатами обговорення питань Комітет прийняв рішення:

— зробити запит щодо новоствореного Державного підприємства Міністерством інфраструктури незрозумілого, його функцій, завдань, фінансування тощо;

— запросити усі матеріали від Держспецзв’язку та громадськості щодо проекту КМУ «Про реалізацію і моніторинг виконання персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо припинення надання телекомунікаційних послуг» на підставі яких підготувати висновок;

— зареєструвати у ВРУ депутатський варіант проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень Конвенції про кіберзлочинність», погоджений з громадськістю.

Розгляд інших питань порядку денного, де Комітет не є головним, перенесли на інше засідання, зокрема:

ПЗ про розвиток цифрової економіки (р.№ 7485), ПЗ про обіг криптовалюти в Україні (р.№ 7183), ПЗ про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні (р.№ 7183−1), якщо раніше їх не відкличуть, бо нібито є така домовленість;

ПЗ про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та удосконалення функціонування Державного реєстру виборців (р.№ 5310);

ПЗ про внесення змін до деяких законів України (щодо запобігання корупції окремими суб’єктами виборчого процесу) (р.№ 7049);

ПЗ про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення подання декларацій у виборчому процесі (р.№ 6409);

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку (з доповненням)