Підсумки засідання НКРЗІ

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

Підсумки засідання НКРЗІ

27.03.2018 відбулось засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— схвалила:

проект постанови КМУ «Про внесення зміни до переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Цім проектом НКРЗІ пропонує дозволити їм вийти з під так званого мораторію на проведення перевірок державного нагляду.

Вказаний проект буде поданий на погодження до заінтересованих державних органів.

На думку експертів ринку сьогодні немає підстав скасовувати для НКРЗІ мораторій, тому що нормативно-правова база діяльності та державного нагляду не відповідає вимогам законодавства: ліцензійні умови не скасовані, правила діяльності не прийняті, змін до Порядків нагляду не внесено. У суб’єктів ринку є усі підстави не пускати в таких умовах представників НКРЗІ до перевірок. На що розраховує регулятор — брати підприємства штурмом за допомогою правоохоронних органів?

— вирішила:

— оприлюднити до 1 квітня 2018 року на офіційному веб-сайті Комісії Звіт про роботу НКРЗІ за 2017 рік.

На запитання: чи буде проведено офіційний захід щодо презентації звіту, як це роблять інші органи влади з запрошення представників громадськості, бізнесу, ВРУ, Адміністрації Президента, секретаріату КМУ, тощо, голова НКРЗІ пан Животовський відповів категоричним — «НІ, бо не передбачено законом».

Скоріше за все його більше бентежить не відсутність якихось там дозволів на публічні заходи, а сама зустріч з громадськістю (бо почнуть задавати незручні запитання, критикувати…), а так заховалися за словом «закон» і не так страшно. Тільки що робити з Конституційними правами громадян щодо їх участі в управлінні державними справами, а також с обов’язком органів влади звітувати про свою діяльність? Чому НКРЗІ вкотре ігнорує гарантоване право громадян висловити регулятору зауваження до їх діяльності чи бездіяльності?

— направити до Держспецзв’язку пропозиції щодо внесення відповідних змін:

до Показників якості послуг фіксованого телефонного зв’язку та їх граничних нормованих рівнів, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 22.02.2010 № 91, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 15.03.2010 за № 220/17 515,

до Показників якості послуг рухомого (мобільного) зв’язку та їх граничних нормованих рівнів, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 19.03.2010 № 147, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 06.04.2010 за № 277/17 572

до Показників якості послуг із передачі даних, доступу до Інтернету та їх рівнів, затверджених наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 28.12.2012 № 803, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 21.01.2013 за № 135/22 667.

Зміни стосуються термінів відповідей телефонів довідкових служб підприємств (кол-центрів) на які сьогодні сотнями скаржаться споживачі послуг.

— погодила без зауважень проект наказу Держспецзв’язку «Про внесення змін до Методики проведення розрахунків електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів спеціальних користувачів і радіоелектронних засобів радіотехнології рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління у смугах радіочастот 2340 — 2400 і 2500 — 2690».

Крім того, НКРЗІ:

  • внесла зміни до каталогу пропозицій;
  • внесла зміни до плану регуляторної діяльності;
  • прийняла механізм контролю ефективності діяльності органу державного нагляду.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

видала ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ»

ліцензію на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 1 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території м. Калуш Івано-Франківської області;

переоформила ПРИВАТНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ТЕЛЕОРГАНІЗАЦІЯ «СЕРВІС СИГНАЛ» ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Львів, м. Сокаль, м. Жовква, м. Пустомити Львівської області;

продовжила строк дії двох ліцензій:

  • ТОВ «БІЛІНК»
  • на надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телемереж на території м. Київ з 03.07.2018 по 02.07.2023;
  • ТОВ Телекомпанії «ДІАЛЕКТ»
  • на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж (телекомунікаційних мереж) на території м. Львів з 01.10.2018 по 30.09.2023.
Підсумки засідання НКРЗІ
Підсумки засідання НКРЗІ