Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

03.07.2018 відбулося засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку

03.07.2018 відбулося засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

Було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо організації діяльності Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, інших державних органів та уповноважених державою суб’єктів господарювання з метою приведення їх до чинної Конституції України реєстр. № 4032а, поданий народними депутатами Тарутою С. О., Кірш О. В., Чумаком В. В., Козаченком Л. П., доречи зареєстрований аж 19.07.2016.

П’ятий рік сперечаються (змагаються один з одним) суб’єкти законодавчої ініціативи, хто знайде кращий шлях визначення повноважень щодо призначення голів та членів колегіальних органів та підпорядкування самих органів. Проте, чомусь всі вони забувають читати текст Конституції, яку 22 лютого 2014 року Постановою Верховної Ради України № 750-VII та Законом України «Про відновлення дії окремих положень Конституції України» від 21 лютого 2014 року № 742-VII, визнано такою, що є чинною на території України.

Якщо в інших проектах ці повноваження намагалися залишити за Президентом, то в цьому ЗП була спроба надати повноваження Верховній Раді.

В ході обговорення питання, було надано інформацію з висновку Головного науково-експертного управління ВРУ, у якому зазначено, що «Варто враховувати, що за своїм правовим статусом вказані органи (примітка: колегіальні органи) належать до системи органів виконавчої влади, діяльність яких згідно з пунктом 9 частини першої статті 116 Конституції України спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, а тому повинні бути підпорядковані та підзвітні Кабінету Міністрів України. Слід також зазначити, що підзвітність і підконтрольність міністерств та інших центральних органів виконавчої влади Кабінету Міністрів України передбачена в частині 2 статті 21 Закону про нього».

Страх провладних кіл втратити вплив на регуляторів, гальмує та не дає можливості привести законодавство до вимог Конституції, дозволяє продовжувати діяльність цих органів в неконституційний спосіб.

В ході обговорення присутні підтвердили доцільність направити проект Закону на доопрацювання.

Друге питання порядку денного, розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо удосконалення здійснення фінансового контролю окремих категорій суб’єктів декларування) реєстр. № 8129 від 15.03.2018, було відкладено через інформацію про відкликання проекту суб’єктами законодавчої ініціативи.

В різному, представник Комісії з питань науки та І Т Олег Гусєв нагадав про важливі питання, по яких Комітет до цього часу не висловив свою позицію.

Зокрема, щодо ПЗ № 6688.

Так, інститути громадянського суспільства проводятьпрес-конференції, круглі столи, пишуть листи та публікують статті, аналізи та звернення, але чомусь мовчить Комітет.

Запропоновано терміново провести розгляд питання на майданчику Комітету за участю представників ринку, громадськості, експертів тощо та висловити не підтримку цього ПЗ у стінах парламенту, зокрема на підставі спільного звернення Національної Асамблеї України, що направлено до ВРУ (Комітет).

У своєї відповіді представники Комітету розповіли про порушення Регламенту ВРУ, практичне відсторонення Комітету від впливу на проект, до якого документ так і не потрапив до цього часу.

Також було повідомлено, що у четвер це питання буде розглядатися у Телеком-клубі (трансляція засідання Комітету — див. з 12.20 до 14.50).

Щодо невиконання НКРЗІ вимог Закону щодо припинення ліцензування у сфері телекомунікацій. Запропоновано провести спільне засідання Комітету з питань інформатизації та зв’язку Комітет з питань промислової політики та підприємництва (трансляція засідання Комітету — див. з 15.18 до 17.20).

Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку
Засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку