Верховний Суд підтримав АМКУ у справі про неподання ПАТ «Київстар» інформації на вимогу

Як повідомляє Антимонопольний комітет України, 20 листопада 2018 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду поставив крапку у спорі щодо обов’язковості надання конфіденційної інформації про абонентів телефонним оператором на вимогу державного уповноваженого Комітету.

Верховний Суд підтримав АМКУ у справі про неподання ПАТ «Київстар» інформації на вимогу

Як повідомляє Антимонопольний комітет України, 20 листопада 2018 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду поставив крапку у спорі щодо обов’язковості надання конфіденційної інформації про абонентів телефонним оператором на вимогу державного уповноваженого Комітету.

Рішенням від 23.11.2017 № 664-р Комітет притягнув ПАТ «Київстар» до відповідальності та наклав штраф у розмірі 54 400 грн. за неподання інформації на вимогу державного уповноваженого Комітету через відмову ПАТ «Київстар» надати інформацію стосовно телефонних дзвінків абонентів. Вимога про надання інформацію направлялася у зв’язку з розслідуванням Комітетом справи про спотворення результатів торгів на закупівлю ПАТ «Укргазвидобування» блочно-модульного комплексу колтюбингової установки у травні 2015 року.

ПАТ «Київстар» оскаржило рішення Комітету до суду на тій підставі, що вимога Комітету про надання інформації, на думку ПАТ «Київстар», порушувала конституційне право абонентів на захист конфіденційної інформації.

Суди першої та апеляційної інстанції позовні вимоги ПАТ «Київстар» задовольнили. Проте Верховний Суд постановою від 20.11.2018 у справі № 910/1339/18 рішення господарського суду міста Києва від 11.06.2018 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 04.09.2018 скасував і в позовних вимогах ПАТ «Київстар» відмовив повністю.

Таким чином Верховний Суд підтвердив законне право Комітету під час реалізації своїх повноважень вимагати у телефонних операторів конфіденційну інформацію стосовно телефонних дзвінків абонентів (зокрема, номери телефонів абонентів, час та тривалість з’єднання, дані договору або іншого документа, на підставі якого абонент користується номером телефону).

Постанова Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає.