США розглядають питання передачі Україні ракетних систем великої дальності

Адміністрація Байдена готується посилити озброєння, яке вона пропонує Україні, надіславши передові ракетні системи великої дальності, які зараз є головним запитом українських офіційних осіб, кажуть багато чиновників.

США розглядають питання передачі Україні ракетних систем великої дальності

Адміністрація схиляється до того, щоб відправити системи Україні в рамках більшого пакету військової допомоги та допомоги у сфері безпеки, про що може бути оголошено вже наступного тижня.

Високопоставлені українські чиновники, зокрема президент Володимир Зеленський, останніми тижнями благали США та їхніх союзників надати реактивну систему залпового вогню чи РСЗВ. Системи озброєння, що виробляються в США, можуть запускати ракети на сотні кілометрів — набагато далі, ніж будь-яка із систем, які вже є в Україні, — що, за твердженням українців, може змінити правила гри в їхній війні проти Росії.

Ще одна система, яку запросила Україна, — це високомобільна артилерійська ракетна система, відома як HIMARS, легша колісна система, здатна стріляти багатьма з тих же типів боєприпасів, що й РСЗВ.

За словами українських офіційних осіб, останніми тижнями Росія завдавала ударів по Україні на сході, де Україна поступається за чисельністю та озброєнням.

Проте адміністрація Байдена протягом кількох тижнів відмовлялася від відправки систем на тлі побоювань, висловлених у Раді національної безпеки, що Україна може використати нову зброю для проведення наступальних атак на території Росії, заявили офіційні особи.

У п'ятницю, після того, як CNN вперше повідомило про це, російські попередили, що Сполучені Штати «перейдуть червону межу», якщо поставлять системи на Україну.

«США мають намір обговорити питання постачання Україні цієї зброї вже наступного тижня», — заявила відома російська телеведуча Ольга Скабеєва у своєму гучному шоу на державному каналі «Росія-1». «Наразі цим питанням займається адміністрація президента США. Тож зараз йдеться навіть не про тактичну зброю, а про оперативно-тактичне озброєння».

Вона продовжила: «Американські РСЗВ можуть запускати снаряди на відстань понад 500 кілометрів. І якщо американці це зроблять, вони явно перейдуть червону межу, і ми зафіксуємо спробу спровокувати дуже жорстку відповідь з боку Росії».

Хоча Скабеєва не каже від імені Кремля, її погляди часто відбивають офіційне мислення.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем із Південної Кароліни відповів на повідомлення CNN у Твіттері у п'ятницю, заявивши, що він розчарований тим, що адміністрація Байдена «затягує» з наданням Україні ракетних систем.

За словами офіційних осіб, питання щодо постачання ракетних систем було в центрі уваги на двох зустрічах у Білому домі минулого тижня, де заступники членів кабінету зібралися для обговорення політики національної безпеки. Суть справи полягала в тому ж занепокоєнні, з яким адміністрація зіткнулася з самого початку війни: чи не буде Росія розглядати відправку все більш важких озброєнь на Україну як провокацію, яка може спровокувати якийсь удар у відповідь проти США.

За словами джерел, однією з основних проблем була велика дальність дії ракетних систем. РСЗВ та її полегшена версія HIMARS можуть запускатись на відстань до 300 км або 186 миль, залежно від типу боєприпасу. Стрілянина ведеться з мобільної техніки за наземними цілями, що дозволить українцям легше вражати цілі на території Росії.

Вважається, що Україна вже завдала численних транскордонних ударів усередині Росії, що українські офіційні особи не підтверджують і не спростовують. Російські офіційні особи публічно заявили, що будь-яка загроза для батьківщини означатиме серйозну ескалацію, і заявили, що західні країни роблять себе законною мішенню у війні, продовжуючи озброювати українців.

За словами джерел, ще одне серйозне занепокоєння адміністрації Байдена полягало в тому, чи можуть США дозволити собі роздати так багато високоякісної зброї, взятої з армійських запасів.

Міністр оборони Ллойд Остін відповів у понеділок на запитання, чи поставлять США системи. «Я не хочу випереджати наші потреби в ресурсах», — сказав він журналістам.

Адміністрація мала аналогічні побоювання з приводу надання Україні додаткових винищувачів МіГ-29, які, як деякі побоювалися, можуть дозволити українцям вступити в бій з Росією. Зрештою, США вирішили не завалювати Польщу новими літаками, що дозволило б полякам оснастити Україну МіГамі радянської епохи.

Дебати про РСЗВ також аналогічні тим, які розігралися до того, як США вирішили розпочати відправку в Україну минулого місяця більш важких та далекобійних гаубиць. Пакети озброєння зосереджені на протитанкових ракетах Javelin та малої дальності Stinger, а також на стрілецькій зброї та боєприпасах. На той час у гаубиць M777 було значне збільшення дальності та потужності в порівнянні з попередніми системами, але навіть у них максимальна дальність дії становила близько 25 кілометрів або 18 миль. РСЗВ може стріляти набагато далі, ніж будь-яка інша артилерія, яку США відправили на сьогодні.

За словами офіційних осіб, однією з обхідних шляхів може бути надання Україні ракетних систем меншої дальності, що також розглядається. За словами офіційних осіб CNN, навчання українців поводженню з будь-якою ракетною системою не займе багато часу — ймовірно, близько двох тижнів, за їхніми словами.

Кожне скорочення існуючих запасів включає аналіз його потенційного впливу на військову готовність США. З огляду на попередні просідання ризик був «відносно низьким», заявив у понеділок голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі. Він додав, що військові «дуже і дуже уважно» стежать за тим, щоб запаси не впали нижче за рівні, що створюють більший ризик.

За словами джерел, занепокоєння значно зростає з появою більш потужних і дорогих систем, запаси яких у США не такі великі.

Минулого тижня представники Пентагону зустрілися з генеральним директором Lockheed Martin, щоб обговорити поставки та нарощування виробництва РСЗВ, повідомило CNN джерело, знайоме з перебігом зустрічі. Зустріч очолив заступник міністра оборони США із закупівель та матеріально-технічного забезпечення Біл ЛаПланте.

Великобританія також все ще вирішує, чи відправляти системи, повідомили CNN два чиновники, і хотіла б зробити це спільно зі США.
Розчарування української сторони зросло через нерішучість США в останні тижні, оскільки вони вважають, що як тільки США відправлять системи, інші країни швидко наслідуватимуть їхній приклад.

Не далі як цього тижня Пентагон заявив Україні, що «ми над цим працюємо», — сказав один роздратований український чиновник, додавши, що Україна запитує оновлену інформацію про рішення «кожну годину».

«Ми гостро потребуємо зброї, яка дозволить вражати супротивника на великій відстані», — заявив у четвер верховний воєначальник України генерал Валерій Залужний. «І з цим не можна зволікати, тому що ціна зволікання вимірюється життям людей, що захистили світ від [російського фашизму]».

Коли міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу у четвер запитали, які найнагальніші потреби його країни, він відповів: «Якщо вам справді небайдужа Україна, зброя, зброя та ще раз зброя».

«Моя найменш улюблена фраза — «Ми над цим працюємо», я її ненавиджу. Я хочу почути або «У нас це є», або «Цього не станеться», — додав він.

Член палати представників від Демократичної партії Джейсон Кроу з Колорадо, який був частиною поїздки делегації Конгресу до Києва на початку цього місяця, сказав CNN, що на його думку, системи можуть допомогти Україні набрати значний імпульс проти Росії.

«Якщо чесно, я думаю, що це може змінити правила гри», — сказав Кроу, і не тільки в наступальних атаках, а й у захисті. Він пояснив, що російська звичайна артилерія, дальність дії якої становить близько 50 км, «не наблизилася б» до українських міських центрів, якби там були розміщені системи РСЗВ. «Таким чином, це позбавило б їх тактики облоги», — сказав він про росіян.

Ця історія була доповнена коментарями російського телеведучого в п'ятницю, який попередив, що США перейдуть червону межу, відправивши Україні РСЗВ, і твіт сенатора-республіканця Ліндсі Грема, який розкритикував адміністрацію Байдена за затримку схвалення зброї.

Орен Ліберманн з CNN і Барбара Старр зробили свій внесок у цей звіт.

Рекомендовані публікації