У Росії величезні запаси зброї, тому санкції на російську оборонку поки не мають значного впливу — експерт

Росія витрачає велику кількість зброї та боєприпасів у війні з Україною, але це не означає, що вони закінчуються.

У Росії величезні запаси зброї, тому санкції на російську оборонку поки не мають значного впливу - експерт
У Росії величезні запаси зброї, тому санкції на російську оборонку поки не мають значного впливу - експерт

Про це заявив експерт Центру військово-морської аналітики Семюел Бендетт в інтерв'ю «Голосу Америки», відповідаючи на запитання, наскільки скоротилися за п'ять місяців війни запаси російської зброї та як Росія їх поповнює.

«Коли кажуть, що ресурси Росії закінчуються — це поняття відносне, тому що в Росії величезна кількість ресурсів і величезні запаси зброї. Так, якийсь відсоток сучасних озброєнь було витрачено, дуже багато було знищено, але в Росії залишилися великі запаси зброї та боєприпасів, а російська оборонка може постачати застарілі зразки озброєнь, які також знаходять застосування на цій війні. Коли кажуть, що Росія витрачає величезну кількість зброї та боєприпасів, це не означає, що вони закінчуються. Російський ВПК продовжує працювати», — наголосив експерт.

Про те, що європейські санкції поки значно не вплинули на російську оборонку погоджується і український військовий експерт Олександр Білецький.

«Я б не дуже радів з приводу того, що рф не може постачати запчастини для свого військового обладнання за кордону. Росія — це величезна країна, там є багато заводів, там є величезна кількість зброї та обладнання. Санкції на російську оборонку масштабно почнуть працювати, ще не скоро», — каже Олександр Білецький.

Радянська зброя Росії

Більшість зброї та військового обладнання у Росії, ще з радянського союзу і російська армія його також використовує проти України. І найменше на собі дію санкцій відчує військово-транспортна авіація. Адже вона складається повністю з літаків радянської епохи.

«Це все літаки радянської розробки. Більшість заводів, які можуть виготовляти запчастини, розташовані на території РФ. Якась частина компонентів є, але досить незначна, іноземного обладнання. Але нестача цих запчастин так само відгукнеться і на військово-транспортній авіації», — додає військовий експерт Ігор Козій.

Та проблеми у Росії все-таки є: танки горять, а ракети літають по незрозумілій траєкторії

І з цим вже є великі проблеми в окремих галузях, зокрема з комплектуючими. В авіабудуванні ремонт та сервіс взятих у лізинг та неповернутих Airbus та Boeing вже неможливий. У рф не вистачає компонентів і для ремонту та сервісу літаків «Ан», «Іл» та «Ту», майже закінчилися рештки комплектуючих до переважної кількості вертолітного парку, оснащеного двигунами ТВ3−117, проблеми з комплектуючими є і з ракетами. І той факт, що російська армія вже набагато зменшила використання «Іскандерів» та «Калібрів» та переходить на старе ракетне озброєння, зокрема ракети Х-22 та інші, вказує на те, що проблема все ж таки існує.

«Так, дійсно, їм не вистачає комплектуючих. Утім, ми ж знаємо, що Росія може запускати по Україні навіть ракети з не дуже справним виглядом і це гірше тільки для нас. Більше жертв серед мирного населення та руйнування цивільної інфраструктури — ось, що на нас чекає», — наголошує військовий експерт.

Російські оборонні підприємства починають працювати цілодобово

Влада країни-агресора переводить підприємства оборонно-промислового комплексу на цілодобовий графік роботи.

«Вони готові залучати людських ресурс 24 години на добу, 7 днів на тиждень. А це вже також свідчить про те, що вони мають проблеми в своїй оборонці», — каже Ігор Козій.

Росія може виживати за рахунок третіх країн

Без доступу до американських, ізраїльських, європейських складових ВПК Росії зможе проіснувати кілька років, використовуючи наявний запас. Якщо росіянам не буде доступний процесор Texas Instruments, вони будуть використовувати аналоги. А це, в свою чергу, може призвести до зниження надійності та точності окремих озброєнь.

«Москві доведеться або розробляти менш ефективні аналоги, або шукати лазівки, щоб ухилятися від санкцій для придбання необхідних компонентів. Звісно, Росія може спробувати купувати у Китая чи у третій країн, проте, навряд чи такої якості. Враховуючи глобальний дефіцит мікроелектроніки, КНР зможе найближчим часом поставити до Росії лише мікросхеми низького класу, бо на передові продукти наразі існує черга від 20 до 52 тижнів», — підсумовує військовий експерт Ігор Козій.

Що робити Україні?

За словами військового експерта Олександра Білецького, Україні варто подумати про своє військове озброєння і над тим, як почати скоріше виготовляти свою потужну зброю у захисті з агресором.

«Ми перешли в затяжну фазу. І ми не знаємо, як довго вона буде. Ми не знаємо, що ще на нас чекає у боротьбі з рф. Тому, нам треба розвивати свої підприємства, які будуть виготовляти зброю, тим паче, що ресурс у нашій країні є», — наголосив експерт.

Рекомендовані публікації