Кремль готується до нового удару​​​​​​​ та затяжної війни — експерт

Питання, коли закінчиться війна турбує щодня чи не кожного українця. Утім, точної відповіді на це питання нині ніхто дати не може, адже на це впливає дуже багато чинників. Сьогодні в I-UA.tv експерти-політологи розказали про прогнози на фронті і чого очікувати українцям найближчим часом.

Кремль готується до нового удару​​​​​​​ та до затяжної війни - експерт
Кремль готується до нового удару​​​​​​​ та до затяжної війни - експерт

Ніяких домовленостей найближчим часов між Україною та Росією не буде.

«Зараз очевидно, що Україна не погодиться на умови Кремля і на відмову від своїх територій, а Захід не погодиться з будь-яким варіантом, який би означав перемогу російського агресивного імперіалізму над світовим порядком. Також очевидно, що Росія не погодиться на відведення своїх військ з української території та виплату, доки нею керуватиме Путін», — каже політолог Володимир Воля.

Кремль готується до нового удару та до затяжної війни.

За словами політолога Володимира Волі, зараз є багато ознак, що Кремль готується до нового удару з метою повного захоплення Донецької області, також до «затяжної війни», тобто оборони на окупованих територіях. У липні-серпні лінія фронтів — майже не змінилася. Висока ймовірність, що все це перетворюється для Москви на «затяжну оборону» і на 2023 рік.

«Для Заходу зараз головне завдання полягає в тому, щоб перемогти Росії не стільки на полі бою, скільки зруйнувати назавжди державну машину російського імперіалізму. Для цього:

— не допустити, щоб РФ захопила нові українські території;

— допомогти Україні знищити наступальний потенціал російських військ, знищити якомога більше техніки і підрозділів;

— допомогти Україні ресурсами, щоб вона змогла у найближчі 6 місяці провести 1−2 військові операції по звільненню значних частин своєї території, і це б допомагало у деморалізації російських військ та суспільства;

— продовжувати і посилювати санкційний тиск на РФ, щоб там погіршувалася економічна та соціальна ситуація;

— підтримувати Україну фінансово, щоб вона не програла Росії у війні на виснаження ресурсів.

Початком перемоги над Росією є те, що Україна втрималася, і зупинила просування російських військ, готує резерви для звільнення територій. Цей початок вже є. Завершенням перемоги має стати капітуляція Москви під тиском військових поразок, економічних санкцій. Саме такого сценарію дотримується Захід", — говорить експерт.

Скільки триватиме війна?

Експерт-політолог Ігор Чаленко каже, для того, щоб зрозуміти, скільки триватиме ця війна, маємо поглянути у минуле та дати собі відповідь — а з якого року вона триває. Українці захищаються від збройної агресії росії не з 24 лютого 2022 року, а з 2014-го. Відповідно і в питанні завершення війни поступово українське суспільство розуміє, що вона триватиме довше, ніж очікувалось.

«Погляньмо правді в обличчя, даний конфлікт має екзистенційну природу. Безпосереднім тактичним завданням ЗСУ з нашими партнерами було зрізати атакуючий потенціал нападника і знерухомити кампанію агресора, не дивлячись на переважаючи сили противника. Очевидно, що обидві сторони дійшли до висновку, що війна матиме розширені часові рамки. Росіяни зараз фактично випрошують перемовини, оскільки усвідомлюють, що у них лишилось сил на 3−5 місяців для підтримки хоча б нинішньої активності на фронті. Але це лише не більше, ніж фейкове перемир’я до нової фази і накопичення необхідних ресурсів для продовження. Зверніть увагу на наказ путіна про збільшення чисельності їхньої армії. Тобто продовжується курс на подальшу приховану мобілізацію. З іншої сторони, наш головний союзник Сполученні Штати надають війні в Україні офіційну назву „операції“, призначають відповідального генерала та структурують підтримку. Це красномовно демонструє — очікування від наступного року полягають у продовженні протистояння з військовим фактором. Водночас не можна виключати якогось „чорного лебедя“, що змінить хід цієї війни і поставить в ній крапку» — політолог Ігор Чаленко.

Коли завершиться війна в Україні?

Як відмітив український політолог Володимир Воля, війна закінчиться тоді, коли РФ погодиться, як мінімум повернути Україні території. Це може трапитися у будь-який день за умов, що Путін або помер, або убитий, або відсторонений від влади. Звісно, що ідеальним варіантом завершення війни багато, хто вважає військову перемогу, взяття Москви, денацифікацію та демілітаризацію Росії. Однак, це нереалістичний сценарій.

«РФ — ядерна держава, яка має величезну армію, а спроба перенесення війни на її територію лише призведе до мобілізації населення та допоможе Путіну врятувати його режим. За теперішніх обставин Кремль спробує подати, як перемогу анексію усіх захоплених українських територій, а у 2023 році чи пізніше спробує захопити південні та північно-східні території України. Так буде, доки привив ладі в РФ буде Путін чи його офіційний наступник. Завершення війни, тобто поразки Росії, можна очікувати не раніше літа-осені 2023 року. Якщо у Москві зміниться влада, цей момент настане раніше. Якщо західні союзники у найближчі 3 місяці суттєво збільшать постачання військової техніки Україні, то війна може завершитися і весною 2023 року. Якщо Путін чи його наступник відмовляться від капітуляції у 2023 році, то у Росії можна очікувати переворот і революцію або з кінця 2023 року, або у 2024−2025 роках», — наголошує український політолог.