«Грузинська мрія» про «Руській мір»

Депутати Європарламенту 430 голосами, і 52 проти ухвалили резолюцію щодо реалізації Угоди про асоціацію Грузії з ЄС. При цьому 126 європарламентаріїв від голосування утрималися.

«Грузинська мрія» про «Руській мір»

А також ухвалили запровадження санкції щодо засновника правлячої партії «Грузинська мрія», мільярдера Бідзини Іванішвілі, та вимогають звільнити екс-президента Михайла Саакашвілі.

Покарати Бідзіну Іванішівлі та звільнити Михайла Саакашвілі — шоста Поправка до проекту резолюції, ухваленої Європарламентом, викликала обурення у «Грузинській мрії».

Документ, покликаний оцінити реалізацію Угоди про асоціацію Грузії з ЄС, містить низку критичних зауважень на адресу офіційного Тбілісі. Зокрема, Європарламент закликає Раду ЄС та країни-партнери використовувати персональні санкції щодо Іванішвілі «через погіршення демократичних процесів усередині країни». При цьому сам мільярдер та засновник правлячої партії у документі прямо названий олігархом та відповідальним за ослаблення демократії в Грузії.

«Депутати Європарламенту закликають Раду та демократичних партнерів вжити відповідних заходів, у тому числі запровадити персональні санкції щодо Іванішвілі та всіх, хто несе відповідальність за погіршення демократичного політичного процесу», — йдеться у резолюції.

Основні претензії європарламентаріїв до грузинської влади озвучив голова комітету із зовнішніх зв'язків Європарламенту Девід Макалістер:

«На жаль, напружена політична ситуація гальмує розвиток країни. Хочу зробити п'ять зауважень. Перше: політичні сторони повинні утримуватися від будь-якої агресивної риторики та об'єднати сили для підвищення довіри між політичними та інституційними акторами. Друге: надмірний вплив приватного інтересу в економічному, політичному та суспільному житті має бути усунено. Третє: влада Грузії має забезпечити свободу ЗМІ, що передбачає редакційну незалежність, прозоре володіння ЗМІ та плюралістичне, неупереджене та недискримінаційне висвітлення політичних поглядів. Четверте: політичні лідери Грузії мають припинити агресивні словесні нападки проти європарламентаріїв та представників інших країн-партнерів <…>.

Відома своєю критикою влади Грузії депутат Віола фон Крамон була жорсткішою:

«Мені важко це визнавати, але Грузія, яка колись була лідером Східного партнерства, наразі є державою-заручником. Демократичний відкат прискорюється, судова система перебуває у віданні клану, а гучні справи мають політичне підґрунтя.

Наприклад, несправедливий вирок Нікі Гварамія (телеведучий та генеральний директор проопозиційної телекомпанії «Мтаварі архі» (Головний канал), за звинуваченням у зловживанні службовим становищем, будучи директором телекомпанії «Руставі2», суд засудив його до 3,5 років ув'язнення й оштрафував на 50 000 ларі).

Уряд узяв кілька підказок з путінської методички щодо дезінформації та поширює брехню проти ЄС, США і навіть НАТО. Те, що Захід намагається втягнути Грузію у війну, — нахабна брехня. Свободним ЗМІ завдається шкода, коли проросійським радикалам дозволяють нападати на журналістів. Коренем цієї демократичної гнилі є не хто інший, як найбільший олігарх країни Бідзіна Іванішвілі. 10 років тому він обіцяв нам чудову демократію, а в результаті ми отримали поневолену державу. Через все це Грузія не отримала статусу кандидата. Інтеграцію до Євросоюзу прописано в Конституції Грузії, і тим, хто цього не зробить, доведеться відповідати перед наступним поколінням.

Нам також потрібно, щоб Михайла Саакашвілі звільнили з гуманітарних міркувань.

Генеральний секретар ГМ та мер Тбілісі Каха Каладзе недвозначно дав зрозуміти:

«За останні кілька днів ми стали свідками кількох дивовижних заяв. Навіть виступив один з адвокатів Саакашвілі, який сказав, що без його звільнення нам не нададуть статусу на членство в ЄС. Загалом, навіщо тоді потрібно було пред'являти план із 12 пунктів і взагалі навіщо його тоді реалізовувати, якщо все залежить від конкретної кримінальної справи? Якщо ставлення саме таке, то нехай залишать собі цей статус, який нічого не дає, ми завжди робитимемо те, що повинні».

Голова партії влади Іраклій Кобахідзе не приховував, що думку євродепутатів офіційний Тбілісі враховувати не збирається взагалі:

«Політичний інтерес змушує цих людей, з одного боку, вимагати звільнення злочинця Саакашвілі, з іншого боку вимагати покарання мецената, благодійника Б.Іванішвілі. <…> окремі депутати Європарламенту відчувають відповідальність перед Саакашвілі, бо вони підштовхнули його до приїзду до Грузії. Це не наша справа. Єдине, про що нам потрібно турбуватися, то це про верховенство закону, про виконання закону, що є основою збереження державності в Грузії».

До питання про членство трьох країн у ЄС у Брюсселі мають намір повернутися навесні 2023 року після отримання оновленої інформації від Єврокомісії.