«Ми з Україною»: Ростислав Гольцман розповів про українсько-ізраїльські відносини

Наразі в Ізраїлі дуже неоднозначна ситуація. Деякі аналітики кажуть, що Ізраїль починає таку гру, яка йде дещо врозріз з атлантичними партнерами та з Європейським Союзом саме в контексті російсько-української війни. Про це поговорили в інтерв’ю з головою комісії із закордонних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростиславом Гольцманом.

Ростислав Гольцман
Ростислав Гольцман

— Яка зараз ситуація українсько-ізраїльських відносин в контексті російсько-української війни?

Уже другий місяць існує шостий уряд Беньяміна Нетаньягу. Він з усіма своїми плюсами та мінусами вважає себе зіркою світової політики, тому він завжди у світових трендах. А зараз світовий тренд — це допомагати Україні. Нетаньягу був в Європі, де сказав «Ми з Україною». Він уже дозволив передати снаряди стратегічного запасу. Це можна було зробити ще пів року тому. Коли прийшов Нетаньягу, він дав доручення голові Генерального штабу, що вони можуть це зробити вже зараз, а не чекати якогось часу. І зараз наші військові намагаються зрозуміти, що можна зробити ще. Він вважає себе зіркою світової політики, тому діє у світових трендах.

— Позиція Ізраїля досить дивна. Ми не можемо зрозуміти, на кого грає країна. З одного боку, ізраїльське суспільство підтримує Україну, але політикум Ізраїля грає іншу роль. Як зрозуміти ці хитання?

Мені здається, що ми напередодні досить таки важливих змін, коли не тільки суспільство, а також уряд починає допомагати. Уже ми бачимо досить серйозну військову допомогу. Минулий уряд хотів допомагати, але зброю передавати тільки зі складів, які розташовані в Польщі, або із заводів у Німеччині. Цього було дуже мало. А заява Нетаньягу була по суті першим розпорядженням, щоб передати Україні частину нашого стратегічного запасу. Для мене це досить таки хороший початок.

Якщо подивитися, скільки за майже рік було допомоги, це вже не сотні тисяч, а мільйони доларів. Але з цього три четвертини — це допомога громадянського суспільства, і тільки одна четвертина — допомога держави. Зараз це буде змінюватися. Зрозуміло, що суспільство продовжить підтримувати Україну, але вже й уряд збільшить допомогу.

— Ще влітку була інформація, що Ізраїль готувався передати Україні систему «Залізний купол». А потім це зникло з порядку денного. І вже почали з'являтися заяви, що вони не будуть її передавати, тому що буцімто не хочуть брати участь у цій війні. Як це можна пояснити? І чи передадуть все-таки систему Україні?

Для мене це дуже дивна справа. У 2021 році восени, коли Ізраїль здобув інформацію, що росія збирається повномасштабно напасти на Україну, ці дані передали у Київ. Було зрозуміло, що росія — це держава-агресор, вона почне обстрілювати цивільні об'єкти в Україні. Тому Україні запропонували, через Резнікова (тому що він голова урядової комісії Ізраїль-Україна), передати систему «Залізний купол». Українці думали дуже довго і потім, напередодні вторгнення, Резніков провів брифінг, на якому розповів, що Україні не потрібна ця система. Це було дуже дивно.

Потім уже влітку 2022 року почався тиск суспільства на Ізраїль, щоб країна передала Україні систему «Залізний купол». Це суто оборонна зброя. Знову Ізраїль звертається, а Резніков знову каже, що для України це не треба.

Напередодні парламентських виборів, які були достроковими, Резніков звертається до Ізраїлю з проханням передати Україні «Залізний купол». Але вони не могли на той час нічого зробити, бо це тимчасовий уряд, по закону вони не можуть робити якісь стратегічні дії. І після цього Резніков сказав, що начебто Ізраїль не хоче давати Україні зброю.

США, країни НАТО, інші країни не тільки купили той «Залізний купол», що вже існує, а вже й нові модифікації. Ізраїль зараз може передати навіть більше систем «Залізний купол», тому що країна стратегічно переходить у цьому році на нову систему — лазерну, яка буде замість «Залізного купола».

— На вашу думку, який міжнародний курс тримає Ізраїль, особливо під час війни росії в Україні? Тобто він залишається незмінним чи все ж таки війна впливає на позицію Ізраїля? Якою вона може бути?

Щодо позиції суспільства, з першого дня, з 24 лютого, 80% усіх опитувань ізраїльтян вказували на те, що вони підтримують Україну. Це змінюється, але це 5−10%. Суспільство було з Україною, і зараз з Україною. Зміни будуть в уряді. Увесь цей рік Ізраїль, точніше голова уряду Ізраїлю каже просто і ясно: «Ми з Україною». Для мене це вже дуже серйозний крок. Ми бачимо, що про передачу стратегічного запасу є вже розмови, як і про передачу «Залізного куполу». Сподіваюся, буде й інше.

— росія веде не лише збройну, а й інформаційну війну. Веде серйозну пропаганду в усьому світі. Пропагандисти зокрема є і в Ізраїлі. На що Україні треба робити наголос? Як нам проводити інформаційну роботу на території Ізраїлю?

Дуже бракує виступів представників української сторони. З натиском суспільства поталанило закрити кілька пропагандистських каналів, таких як russia today (RT), але ж Перший канал, росія-24, НТВ і зараз в етері Ізраїлю. Якщо в етері діють пропагандисти тієї сторони, це не дуже добре. Але в нас досить таке зріле суспільство — про це кажуть опитування. Проте необхідно, щоб в Ізраїлі з'являлися представники України. Треба, щоб виступали українські депутати, міністри, щоб вони розповідали, наскільки важлива ізраїльська допомога.