Віталій Кулик: рф перетворюється на сировинний придаток Китаю

Відбулася зустріч президента рф володимира путіна з президентом Китаю Сі Цзіньпінем. Тож чого чекати після перемовин диктаторів, журналісти i-ua.tv спитали у політолога Віталія Кулика.

рф перетворюється на сировинний придаток Китаю
рф перетворюється на сировинний придаток Китаю

— Що означає візит Сі Цзіньпіна до рф?

— Це був візит патрона до свого клієнта. росія остаточно перетворюється на попутника Китаю. Зокрема на сировинний придаток на ринку збуту товарів. На постійного клієнта, який буде залежний від Китаю в технологіях, в виробництві, реалізації нафти та газу. Візит Сі Цзіньпіна — публічна фіксація такого статусу рф. Це не означає, що Китай пропонує особливі відносини росії, не дивлячись, що було заявлено про стратегічну дружбу на тисячоліття. Насправді ніяких особливих умов та союзницьких зобов’язань, Китай росії не пропонує. Більш того, Китай відкидає можливість укладень будь-яких союзницьких угод, що передбачають взаємооборону чи додатково зобов’язання для Китаю в частині військово- політичної сфери. Китай не входив та не збирається у жодні військові альянси. Тим більше з рф, яка слабне. Тому мова йде про фіксацію китайських інтересів в росії. Єдине, що може пропонувати Китай росії — свої ринки збуту енергоносіїв в обхід санкційних механізмів. Це використання третіх країн для поставок необхідних товарів росії. В тому числі товарів подвійного призначення, які можуть використовувати у військовій сфері. Зокрема, чипів для ракет.

— Чи є докази, що Китай постачав зброю до рф?

— Немає доказів, що Пекін до останнього періоду поставляв зброю, боєприпаси чи технології, які напряму пов’язані з оборонкою. Навряд чи вони з’являться. Адже Китай дуже чутливо реагує на санкційні механізми. Це його дратує. Адже Китай вимагає припинити використати санкції для досягання політичних цілей. Тому як тільки машина санкцій звертається до китайських компаній, які здійснюють транзакції з рф, то вони просто це припиняють. Розривають угоди та несуть певні штрафні санкції, згортаються та йдуть з російських ринків. Це вже було неодноразово. Зокрема, це стосується компанії HUAWEI та інших компаній, які працювали на російських ринках.

Однак все це не означає, що Китай відмовиться від поставок підсанкційних товарів. КНР буде шукати шляхи обходити санкції через треті країни, через подвійний імпорт, через різні механізми фейкових транзитів. Проте Китай не буде йти зараз на прямі порушення санкційних режимів. Тому очікувати поставок зброї та боєприпасів до рф від Китаю не варто. Однак росія зацікавлена в ракетних технологіях, дронах, спільних ланцюгах виробництва боєприпасів та зброї саме з Китаєм. В заводах, які можна розвернути на далекому Сході для швидкого виробництва боєприпасів. Адже в рф відкрито говорять про дефіцит боєприпасів.

Китай цікавить, щоб війна в Україні продовжувалася, але щоб її інтенсивність була зменшена. Тому в КНР і представили так званий мирний план по Україні. Він явно частково грає на користь росії, але мова йде при зниження інтенсивності бойових дій. Це може бути замороження фронту та додаткові зобов’язання. Україна не має на це йти. Президент Зеленський має ставити прямі запитання Сі, коли росіяни заберуться з нашої землі. Оскільки це прямо витікає з першого постулату ініціатив китайського керівництва про непорушність кордонів та суверенітету.

— Чи загрожують Китаю нові санкції після зустрічі Сі Цзіньпіна і путіна?

— Ніяких санкцій не буде. Немає за що вводити санкційні режими. Чи зустрічатися з путіним — це особиста справа будь-якого суверенного діяча. Просто після ордеру Міжнародного кримінального суду (МКС), стає правилом поганого тону — пожимати руку путіну. Сі ігнорує цей ордер, оскільки сам ходить в кількох кроках по видачі такого ордеру по порушенню прав людини і злочинам проти людства в Гонконгу й Тибеті. Тому для Сі це ордер нічого не означає. З іншого боку, це навпаки посилює вплив Пекіну, оскільки з путіним перестають спілкуватися на рівних світові лідери. А Китай та Туреччина, навпаки згодні вести діалог з путіним. Це максимально забезпечує їх інтерес і посилює залежність рф від Китаю.

КНР має і так загострені стосунки з Заходом. Візит до росії розглядається ним, як інструмент тиску, в тому числі на Захід з вимогою перезапустити відносини та знизити напругу навколо Тайваню, відмовитися від проведень військових приготувань і навчань та їх союзників.

Китай демонструє незгоду з порядком денним, який просуває Захід. Тому цей візит лягає в канву політики, яку зараз генерує Пекін. Тобто створення точки для глобального Півдня у протистоянні або опануванні Заходу, як центру сили. Тому цей візит можна розглядати, як елемент тиску та конкуренції.

— Що ж отримає рф після зустрічі путіна та Сі Цзіньпіна?

— В кремлі будуть експлуатувати тему альянсу між Пекіном та москвою. Будуть намагатися розіграти карту, що рф та КНР — це два рівноцінних партнери. І що це не путін їздив на поклон до СІ, а президент Китаю приїхав до путіна. Насправді це не так бо у ролі прохача виступає путін, а не Сі. Лідер Китаю приїхав з певними пропозиціями, які не зовсім входили до порядку денного, який раніше проголошувала рф. Але росія буде показувати, що у них є альянс, союз та стратегічна дружба з Китаєм. Однак не слід забувати, що від стратегічної дружби до конфлікту може бути кілька кроків. Вони виникнуть, якщо рф почне розвалюватися, а Китай проявить інтерес до розширення свого впливу або до територіальних концесій сучасної російської федерації. Тоді стратегічна дружба про яку говорить Сі та путін перетвориться на миротворчу місію китайської армії на території колишньої російської федерації, а по факту окупації.