В рф хочуть, щоб країни антипутінської коаліції сумнівалися один в одному — Олексій Буряченко

На минулому тижні було багато важливих подій. Зокрема Журналісти-розслідувачі Bellingcat з’ясували, що першоджерелом «злитих» секретних документів Пентагону про контрнаступ Збройних Сил України був сервер на Discord. Також президент Франції Е. Макрон здійснив візит до Китаю, щоб умовити голову КНР натиснути на рф для закінчення війни.

Олексій Буряченко
Олексій Буряченко

Також Фінляндія вступила до НАТО. Тож чого чекати від цих подій, журналісти запитали у кандидата політичних наук, керівника «Міжнародної асоціації малих громад» Олексія Буряченко.

— Хто злив дані про український контрнаступ та що це означає ?

— Якщо б росіяни хотіли б використати цю інформацію з користю, то вони б це використали, а не розповсюджували через ЗМІ, показуючи, що є виток даних. Вже тільки цей факт говорить, що це сфабриковано російською стороною. Як на мене, це компіляція в чистому вигляді. Хоча, там дійсно можуть бути витоки з американської сторони. Адже в США вже підтвердили, що певна інформація відповідає дійсності. російська пропаганда це робить, щоб країни антипутінської коаліції сумнівалися один в одному. Зокрема в довірі. Також, щоб американці сумнівалися в свої каналах. Адже виток інформації стався не в Україні, а з США. Тобто, можливо, кріт знаходиться саме там. Проте це не може вплинути на український контрнаступ.

Другий фактор — це було зроблено, щоб росіяни не так боялися та тікали. Адже рівень паніки в армії рф зараз шалений. Особливо серед підрозділів, які знаходяться в Криму та поблизу лінії протистояння. По всім каналах в рф зараз говорять лише про український контрнаступ. Невротичний стан відображається на можливості воювати з рф. Тому в росії вирішили показати, що вони все знають. Зокрема, всю таємну інформацію, у них є кроти, тому вони готові до будь -якого сценарію українського контрнаступу. Це робиться для того, щоб їх бійці не панікували на передовій, а просто мовчки рили окопи і не задавали запитань про контрнаступ.

— Президент Франції Е. Макрон здійснив візит до Китаю, щоб умовити голову КНР натиснути на рф для закінчення війни. Чи готують Україну до перемовин з рф?

— Мова йде не про підштовхування до перемовин, а про зміну позицій. Нагадаю, що перед візитом до Китаю Макрона, відбулася телефонна розмова між ним та президентом США Джо Байденом. Це говорить про консолідовану позицію ЄС та США. Вона є антиросійською.

— Чому не відбуваються прямі перемовини між Джо Байденом на Сі?

Це негативно сприйме електорат США та передодні виборів. Демократи можуть втратити підтримку, оскільки вони зараз виступають на стороні України. Китай же заграє з рф для того, щоб отримати дешеві енергоресурси. Крім того, такі перемовини негативно б сприйняли і в Китаї. Тому відбулася гібридизація перемовин. Тобто, коли завдання США виконує Євросоюз — Макрон та Урсула фон дер Ляйен. Тому це не були виключно перемовини ЄС та Китаю. Там ще була серйозна позиція США.

Китай зацікавлений в співпраці з ЄС, тому що це найбільший ринок в світі. В КНР зацікавлені змінити вплив США на свою економіку. Тому Китай розширює вплив на Азію та хоче ще більше зайти до ЄС. Китай прагне до економічної експансії в світі. Крім того, Європа зацікавлена в дешевих технологічних, конкретних товарах з КНР. Але питання України, послаблення російської федерація в цих перемовинах грало важливу роль.

— Фінляндія вступила у НАТО. Коли туди увійде Україна?

— Поки йде війна, повноцінний вступ України до НАТО є малореалістичним. Адже країни НАТО не хочуть прямого конфлікту з ядерною державою — рф. В НАТО готові нас підтримувати зброєю. Вперше в історії країни НАТО вирішили купувати зброю не для члена Альянсу. Позиції НАТО зближаються та синхронізуються. Це дає обґрунтовані обставини вважати, що після закінчення війни Україна має величезні шанси стати країною НАТО. Адже у нас велика боєздатна армія за стандартами НАТО. Крім того, українська армія володіє такою різнобарвною номенклатурою озброєння, якою не володіє жодна країна НАТО.

— Чи може розпочатися додатковий конфлікт між рф та Фінляндією?

— Це малоймовірно. Як тільки Фінляндія подала заявку на вступ до НАТО, то США одразу надало гарантії безпеки, поки вона не стане повноцінним членом.

Літом до вступу в НАТО ще доєднається Швеція, яка також має гарантії безпеки. путін своїми діями тільки наблизив кордони НАТО до рф. Це абсолютний провал на зовнішньому та внутрішньому контурі. Також путін завалив економіку країни та кинув рф у міжнародну ізоляцію. Насправді російський воєнний потенціал не співмірний з потенціалом США.