Справа про депортацію українських дітей буде перекваліфікована в справу геноциду — Володимир Пилипенко

На Генасамблеї ООН Євросоюз ще раз наголосить на стійкій підтримці України та на необхідності реформування Ради Безпеки, рішення якої блокує росія. Також в Міжнародний суд ООН поновлює слухання за позовом України проти рф щодо геноциду. Чи виключають рф з ООН та про інші питання говорили з юристом, народним депутатом VI-VII скликань і керівником Українського центра соціально-правових досліджень Володимиром Пилипенко.

Справа про депортацію українських дітей буде перекваліфікована в справу геноциду — Володимир Пилипенко

— ЄС підтримає Україну на Генасамблеї ООН і закликатиме до реформи Радбезу. Що це може змінити?

— Новини цікаві, але до їх аналізу треба підходити з холодною головою та реальної геополітичної ситуації, яка є у світі. рф є членом Радбезу ООН та ООН взагалі. Хоча 30 років в Радбезі та ООН значиться саме Радянський союз. Пропонується багато варіантів, яким чином усунути росію від прийняття рішень, які стосуються ситуації, пов’язаної зі збройною агресією проти України. Тобто це порушення статті другої, яка забороняє державам застосовувати силу чи погрожувати силою стосовно іншої суверенної держави. Тобто рф, як учасник, порушує статут ООН. Хоча ООН була створена для недопущення агресії, придушення існуючих агресій та запобігання актам насильства. Тому ООН виявилася недієвою.

— Чи є надія, що рф все ж таки виключать з ООН, бо в ЄС заговорили, що війною проти України рф топче статут ООН. Або хоча б вдасться позбавити права ВЕТО?

росію за порушення статуту ООН можуть виключати з Радбезу безпеки та ООН. Варіантів є багато. Приємно, що Євросоюз в цьому напрямку підтримує Україну в цих прагненнях, щоб ООН дійсно попереджало агресію та не допускало право на війну. На жаль, є геополітика, яка відмінна від правової політики. Жоден з гравців, який підтримує реформу ООН, не дав плану, яким чином її реформувати.

— Чому досі немає плану, що заважає?

— США, Франція, Китай мають свої геополітичні інтереси. Вони розуміють, що знецінення одного з членів Радбезу ООН може бути розцінене, як можливість знецінити чи девальвувати їх політичний вплив. Також вони розуміють, що бездіяльність цього органу може колись і для них зіграти в позитив. Тому заяву ЄС про необхідність реформувати ООН треба розцінювати з обережним оптимізмом.

Однак дипломатичним шляхом та перемовинами треба добиватися того, щоб рф не брала участь у голосуванні Радбезу. Це мають підтримати понад 120 держав, тому наші дипломати мають докладати надлюдських зусиль. Ці держави також від когось залежні, зокрема від більших гравців. Однак це питання має бути вирішено найближчим часом інакше, ООН, яка зараз девальвує цінності заради яких вона була створена, буде зайвим механізмом, на який витрачаються кошти світових держав. Однак для цього вони мають зрозуміти, що рф — найгірше зло для цивілізації. Українці не боються рф і весь світ повинен зрозуміти, що українці зі зброєю в руках захищають не просто свою територію, а й весь цивілізований світ у 21 столітті.

— Міжнародний суд ООН поновлює слухання за позовом України проти рф щодо геноциду? Чи є шанси що суд стане на бік України і чим це загрожує рф?

Якщо суд встановить, що ніякого геноциду в ЛНР та ДНР не було, про що говорить рф, то дійде, що рф порушила другу статтю ООН, вчинила акт збройної агресії це буде хороший президент для майбутнього міжнародного трибуналу, який буде здійснювати переслідування вищого військового політичного керівництва рф за злочин агресії. Тому рішення суду матиме велике значення для міжнародного права, оскільки рф не мала права посилатися на конвенцію про геноцид. Ці псевдодержави були створені рф виключно, як маріонетки на суверенній території України з порушенням норм міжнародного права і це очевидно. Відповідно суд має встановити, що рф застосувала силу проти суверенної держави, а це порушення основних принципів ООН та міжнародного права.

— Чи понесе рф покарання за свої злочини в Україні?

Все залежить від того, скільки держав підтримають, що рф чинить в Україні геноцид. Це вплине на осіб, які планували геноцид українців та його пропагують, підбурюють до вчинення геноциду, створивши державну політику, яка підтримує створення українців. Цим має займатися Міжнародний кримінальний суд.

Насильницьке переміщення дітей з України — акт геноциду. МКС називає це депортацією. Однак це не депортація, адже рф придумала інтеграцію цих дітей у своє суспільство. рф підлаштувала законодавчо-інформаційну базу, в якій дозволяє надати українським дітям громадянство росії та у швидкому порядку усиновлювати їх, а також встановлювати над ними опіку. Вона вилучає їх української групи та інтегрує їх в російську. Ось це є чистий геноцид. Тому в майбутньому справа про депортацію дітей буде перекваліфікована в справу геноциду.