Юрій Буздуган: Війна в Україні вступила в свій завершальний етап

Коли закінчиться війна, якими були її цілі та що отримає Україна, про це журналісти розпитали експерта з питань геополітики Юрія Буздугана.

Яка ж перемога без американців?
Яка ж перемога без американців?

— Чи дійсно Україна вступила в передостанню фазу війни?

— Це питання у визначеннях і критеріях. Я вважаю, що війна вступила в свій завершальний етап. Бо те, що відбувається є останньою фазою війни. І головний аргумент цього не те, що Палата Представників проголосувала за допомогу Україні, а те, що країні пішли по мозолях своїх союзників.

Війна це момент, коли можна здобути щось важливе, заради чого країни і вступають у війну. А прокляття війни полягає в тому, що вона не тільки вбиває людей та руйнує багатства, а в тому, що більшість учасників війни від неї нічого не отримує. Наприклад, Польща, це країна, яка зробила неймовірне те, що я від неї не очікував. Вона прийняла як рідних мільйони українських біженців. Але події з блокадою українського кордону все перекреслили. Польща може забути про всі свої прагнення. Умовно кажучи, про новий проект у Східній Європі під проводом Польщі можна забути. І це зробили самі поляки власноруч. Те ж саме можна сказати і про Туреччину. На початку повномасштабного вторгнення їх Бар’яхтари сприймалися як головна поміч Україні. А зараз через бізнес з путіним, ніхто не буде ставитися серйозно до прагнень Туреччини. Вона вже нічого не отримає. Президент Туреччини проміняв стратегічні цілі на вигоду від торгівлі з путіним. І так можна продовжувати далі, щодо інших країн. Цей процес вже розпочався. Саме він для мене є ознакою того, що війна завершується. Це і є останній етап війни.

А от Україну неможливо позбавити винагороди після завершення війни. Адже всі розуміють, що саме Україна виграла цю війну. Україна перемагає країну, яка в 14 разів її більше по території. Однак робиться все, щоб ця винагорода була якомога меншою. Зараз вибудовується ситуація, щоб Україна отримала лише «кордони 1991 року». Вибудовується ситуація, коли ми після війни отримаємо ту ж саму країну, тільки з вбитими людьми та знищеними містами. І маємо цьому радіти. Тому зараз, коли настає вирішальний момент, хто і що отримає за результатами цієї війни, головне завдання для України, усвідомити і в голос сказати що ми хочемо отримати. Цього я не чув ні від влади, ні від опозиції. Їх рівень не дозволяє виконувати завдання, за які вони взялися.

— Якими були цілі цієї війни ?

— А це дивлячись чиї вони були. У рф метою війни було захоплення України. Зараз росія торгується лише за п’яту частину України. Але не отримає нічого. Бо навіть її союзники в ІДІЛ, показали, що не вірять в її перемогу, влаштувавши теракт під москвою. Вони планують, коли росія почне розсипатися, приростити територію мусульманських регіонів росії.

Сьогодні єдині, хто гарантовано досягне своїх цілей — США. Це країна, яка останні 100 років завжди досягала своїх цілей у війні. Зокрема, в Першу світову війну було 8 світових лідерів, які загалом мали 50 цілей. З них була досягнута лише 21, тобто в середньому 42%. А США поставили перед собою 6 цілей на ту війну і всі їх досягли. В Другу світову війну було вже 7 світових лідерів, які поставили 25 цілей. Однак було досягнуто лише 8 цілей. Тобто лише 32%. І знову лише США у Другій світовій війни досягли 4 цілей з чотирьох. Перша мета — здобути світову гегемонію, відібравши її у Англії, яка правила морями. Тож у 1945 році світовим гегемоном стали США. Друге завдання — розширити своє неоколоніальну імперію на східну півкулю. Адже до 1939 року Англія та Франція повністю контролювали Африку та Євразію. Під час Другої світової американці змусили Черчіля підписати Атлантичну хартію, яка означала кінець колоніальної системи. Тож через 10 років після війни почала сипатися колоніальна французька та англійська імперія. Зате на її уламках американці збудували свою неоколоніальну систему. Третє завдання — створити інструменти сучасного геополітичного контролю, авіаносні ударні групи. До кінця війни японці збудували 25 авіаносців, англійці 40, а американці 160. Тобто, перевага була на боці США. Останнє завдання американців у Другій Світовій — перебудувати власну соціально- економічну модель і Рузвельт збудував першу в світі «державу загального добробуту». Після війни ця модель поширилася всіма розвиненими країнами. Тобто, американці і в цій війни досягли 100% своїх цілей.

В нашій війні, що відбувається на території України, американці поставили собі багато завдань. Однак є три з основних. Перше — прибрати конкурентів у виробництві та постачанні зброї. Це стосується не стільки союзників США, як агресивно деспотичних країн, які загрожують Вільному Світу. Це росія та Китай, а також Іран та КНДР. А на російсько-українському фронті відбувається утилізація зброї, яка створювалася 80 років. До речі, на початок вторгнення росії, в неї було 22 тисячі танків. Зараз вони закінчуються, так само, як снаряди, гармати, і так далі. Тобто, відбувається ефективна утилізація зброї. Це завдання буде виконано скоро, що і стане реальною причиною кінця війни.

Друге завдання США — змусити європейців, японців та інших партнерів платити за свою безпеку та битися за мир. Вирішити це завдання США було важче, ніж перше. Нагадаю, що Німеччина на початку повномасштабного вторгнення була союзником рф та навіть після Бучі відмовлялася постачати зброю в Україну. Потім їх змусили стати частиною антипутінської коаліції. Однак європейці досі не перебудувалися на військові рейки. Лише одна країна довела свої витрати на оборону до 4% ВВП. Це Польща. Всі інші, в тому числі Німеччина, витрачають на оборону лише 2%. Тому американці вирішують завдання, щоб європейці перебудували свою економіку в режим «гармати замість масла». Це завдання вирішується кров’ю українців. Саме для вирішення цього завдання США півроку саботували постачання зброї в Україну. Втім, і це завдання буде скоро вирішено.

І, нарешті, третє завдання американців у цій війні — встановлення Нового Світового Порядку.

— Що мається на увазі під новим світовим порядком?

Ми вже багато разів про це говорили. Його основні принципи були проголошені під час зустрічі Великої сімки в червні 2021 року. Мова йде про відмову від старого світопорядку. Тобто, від неолібералізму, який було придумано, щоб утилізувати уламки радянського блоку. Зокрема, як вбудувати росію у Вільний Світ? Почати торгувати, попри ідеологію і мораль. Однак цей проект виявився невдалим. Замість того, щоб розвивати у себе вільний ринок і взагалі Свободу, деспотії почали використовувати отримані гроші, щоб нищити Свободу і у себе, і в розвинутих країнах. Основні структури громадянського суспільства Заходу були перекуплені, зокрема, Грінпіс чи Amnesty international, які на початку війни робили проросійські заяви. А ситуація з експрезидентом США Трампом взагалі шокуюча.

Старий неоліберальний світ зламався. Тому його треба міняти на інший та вибудовувати нову стратегію. Ще до вторгнення в США проголосили три постулати нового світу. Перший — світ ділиться на вільну та на невільну зону і проводиться межа. Всі, хто працює за правилами, мають доступ до багатств розвинутої цивілізації, а тих, хто не хоче, ніхто вмовляти не буде. Просто вони будуть викинуті з глобального ринку. Будуть без сучасних мобільних телефонів та телевізорів, без сучасного транспорту і, зрозуміло, без сучасної зброї. Ситуацію, коли ти продаєш нафту і отримуєш за це мобільні телефони буде закрито. Зараз це відбувається. Агресор вже викидається з глобального обміну. І це не тільки росія. Адже зараз Блінкен поїхав до Китаю, попередити про санкції на наступні 30- 50 років, поки існуватиме цей Новий Світовий Порядок.

Другий принцип Нового Світового Порядку — будуть створені органи, які будуть мати контрольні та каральні функції. На цьому тижні вперше було заявлено цей термін — «каральні санкції». І показово, що не стосовно росії, а щодо Китаю.

Третій пункт Нового Світового Порядку — декарбонізація. Більшість деспотій заробляють на продажу важливих, але примітивних ресурсів, найперше нафти і газу. А декарбонізація це перехід на високотехнологічну енергетику — це водень та електрична енергетика. Саме це і зруйнує фундамент економічної могутності деспотій. Те, через що вони тримають за горло різні країни. Зараз американці вже почали запроваджувати ці три принципи світового порядку. Це третє завдання у війні.

Повторюю, що перше завдання утилізація зброї радянського союзу та недопущення виробництва технологічної зброї деспотіями. Друге завдання змусити нахлібників працювати та витрачатися на оборону. Маються на увазі європейці. Третє завдання — встановлення Нового Світового Порядку. Всі ці завдання вже на межі досягнення. Як тільки вони будуть досягнені остаточно, закінчиться війна. Тому ще раз зазначу, для мене війна вступила у завершальну фазу.

— Чим буде відрізнятися ця фаза війни?

Всі будуть йти по мозолям союзників до своїх цілей, по-перше. А, по-друге і головне, кожна війна завершується сакральним актом, в якому народжується Новий Світовий Порядок. Минула світова війна, Холодна світова війна завершилася розвалом радянського союзу. Друга світова війна завершилася вступом у атомну еру зі Сакральною жертвою Хіросіми та Нагасакі. А Перша світова війна завершилася Вашингтонськими угодами, згідно з якими Англія власноруч порізала більшу частину свого флоту. Тобто, країна, яка 250 років будувала найпотужніший флот у світі, добровільно порізала цей флот. Великі людські жертви були результатом тільки Другої світової війни. Перша світова війна та Холодна обійшлися без особливо великих людських жертв.

Тому сподіваюся, що завершення і цієї війни відбудеться без великих людських жертв. Більш того є бачення, що саме стане сакральною подією, в якій народиться Новий Світ та Світопорядок.

— І що буде такою сакральною подією ?

Ми на порозі відкриття Нової Космічної Ери. Вже в цьому, 2024 році планується перший політ на Місяць після 50-річної перерви. Він запланований на літо на некерованому кораблі. На кінець осені запланований політ на Місяць з людьми на борту. В 2025 році заплановано висадка на Місяць й створення залюдненої бази на Місяці. Але вершиною стане політ на Марс та створення там станції. Все це планується зробити протягом 5−6 років.

Людство повертається до зірок. Це фантастичний сакральний акт, який зараз готують американці. Він означає розворот людства в іншому напрямку, ніж воно йшло останні 30 років. Повертаємося до гасла давніх римлян — крізь терени до зірок. Тому кінець війни буде дуже скоро від 6 до 12 місяців. Сподіваюсь, що це буде без великих людських жертв. Однак українцям ще доведеться платити за руйнування останньої колоніальної імперії у світі — рф. Однак тюрма народів буде зруйнована.

— Чи будуть війська європейських країн воювати в Україні?

Яка ж перемога без американців? Обов’язково буде американський солдат, який ткне гвинтівкою у путіна та скаже, що це ми перемогли. Як колись американський солдат повісив Герінга. Сьогодні Україна це мавпочка, яка таскає каштани з вогнища. Але раніше Україна буда взагалі ніким, частиною росії, яка була американською мавпочкою за що отримала собі Польщу, Угорщину, Румунію та третину Німеччини. Бо крім територіального прирощення після Другої світової війни, Сталін більше нічого не зміг придумати. Тепер же в України є шанс за результатами війни вимагати собі по справжньому важливі речі. Більше, ніж просто «кордони 1991 року». У нас є шанс здобути нову Україну та її нове місце у світі.