Як подолати корупцію в Україні та чи покарають чиновників-мародерів?

Державний секретар США Ентоні Блінкен, перебуваючи з візитом у Києві, наголосив на тому, що корупція зменшує військовий потенціал України і необхідне впровадження реформ для її викорінення. Він заявив, що Україні треба перемогти корупцію, щоб не стати рф. Як перемогти корупцію та, що насправді хотів сказати цим Блінкен, журналісти дізналися у аналітика Олександра Палія.

Чи покарають чиновників-мародерів?
Чи покарають чиновників-мародерів?

— Що означає візит Блінкена в Україну і дійсно через корупцію США не будуть нам надавати допомогу ?

— Блінкен третя посадова особа в США після президента та віцепрезидента, та можна сказати головний дипломат. Звісно, як дипломат Блінкен має говорити дипломатичною мовою. Тому його заяви мають підтекст. Крім того, третя посадова особа світового гегемона просто так не приїжджає у будь-яку країну. А якщо візит був несподіваним, то на то були якісь екстрені причини.

Блінкен адресував багато меседжів не тільки українській владі, а й союзникам та рф. Зокрема, що від світового гегемона багато чого залежить і у США жорстка та потужна позиція підтримки України.

Адже відбувається цивілізаційна війна, що матиме геополітичні наслідки та вплине на всі країни, в тому числі й на США. Тож чи відмовляться в США допомагати Україні через корупцію, адже якщо Київ програє, то це буде мати негативні наслідки, як для американського, так і для європейського суспільства. Очевидно, що ні. Чи корупція є тільки в Україні? Адже під час візити Блінкена обговорювалися питання не тільки допомоги, але й повоєнної відбудови країни. Адже мова йде про те, що Україну треба відбудовувати, а це мільярди, а може й трильйони доларів.

— Однак Блінкен чітко заявив, що Україні треба перемогти корупцію, щоб не стати росією. Чому таке порівняння і що це за сигнал?

Це може бути пов’язано не тільки з корупцією, а й з певними діями влади, яка копіює моделі поведінки сусідньої країни агресора. Тому тут не тільки корупційна складова.

— А чи не є корупція під час війні мародерством?

Це однозначно мародерство. Адже кошти замість оборонки витрачаються на квіти та клумби в Слов’янську чи Краматорську, виникає питання чи не ідіотизм це або мародерство? Можемо припустити, що це відмивання коштів. Також це стосується перекладання бруківки в Києві. Чиновники, кажуть, що їм не комфортно ходити на роботу. А що нашим хлопцям комфортно сидіти в окопах? Тому ми маємо ходити по ямах, лиши б наші військові були живі та могли захистити країну.

При цьому в США ще наголосили, що в Україні є успіхи боротьби з корупцією. А що можна вважати успіхами? Те, що олігарх Коломойський в СІЗО? То це не успіхи, це вистава для Заходу. Крім того, як можна пояснити, що Коломойський в СІЗО, а Ахметов та інші олігархи не перебувають там. А може ви знаєте хоч одного міністра корупціонера, який сидить в тюрмі? Щось не можу пригадати. У нас було безліч міністрів, яких обвинуватили у корупції, але нікого не покарали.

— А навіщо нам тоді така кількість антикорупційних органів?

Ідея полягала в тому, що коли корупціонер домовився з одним органом, то цього не вийде зробити з іншими. Адже з усіма домовитися не можна. Адже або буде принципова людина, або всі гроші будуть витрачені, щоб домовитися. Тож не буде сенсу красти. Однак наша влада намагається обігрувати світового гегемона. У нас в СІЗО сиділи нардепи Луценко та Тимошенко, а тепер Коломойський може посидіти.

Хоча у нас трохи йде боротьба з корупцією на низовому рівні. Арештовують корупціонерів у ТЦК та ВЛК. Стосовно ТОП- корупціонерів, то не виключаю, що світова еліта порадилася і вирішила, що масові арешти під час війни не на часі. Тому очевидно, що після перемоги буде відбуватися Міжнародний кримінальний суд, де будуть судити злочинців рф, а паралельно наші суди будуть судити ТОП-корупціонерів. Однак чи є у суспільства довіра до судів та антикорупційних органів, які показали свою неефективність. Однак на їх утримання йдуть шалені кошти з бюджету. Очевидно, що наші союзники не поспішають прискорено боротися з ТОП- корупціонерами. Однак і українське суспільство і світових гегемонів не влаштовує корупція в нашій країні. Тому у вищих ешелонах влади корупція має бути викоренена максимально.

— А чи може ця влада викоренити корупцію під час війни? До речі, Блінкен у промові натякнув, що в Україні необхідні демократичні вибори

Блінкен порівняв Україну з росію через корупцію у владі. Адже при путіні формується стабільна корупція та клани. рф одна з найбільш корумпованих країн у світі. А стосовно виборів в Україні — натяк, що влада повинна бути легітимною. Не даремно ж придумані терміни у кожній країні світу, після закінчення яких влада має складати іспит та отримувати від народу кворум довіри. Очевидно, що питання до влади є не тільки у США, а й в українського суспільства. Питання в тому, я саме провести ці вибори. Якщо вони будуть проведені в тих умовах, як зараз, то дуже складно буде контролювати, щоб не було фальсифікацій. Адже в таких умовах поки не бачу механізму, як максимально прозоро врахувати всі голоси, якщо проводити паперові вибори. Однак заява Блінкена про вибори — натяк, що в США вже бачать коли буде кінець війни. Тому натякають на проведення виборів. Можливо США готує коротку заморозку війни для проведення виборів. А далі буде новий етап війни. Адже це необхідно, щоб у народу ім’я переможців асоціювалося з менш корумпованими політиками.

— Тож як боротися з корупцією в Україні?

Це риторичне питання. Один з принципів — злочин має бути покараний. Крім того, має бути культура виховання. Діти коли народжуються, то копіюють модель поведінки батьків, або старших братів чи сестер. Так само і тут. Якщо діти бачать, що хтось безкарно краде та заробляє мільйони, то у молодого покоління виникне думка, що це нормально і саме такими мають бути успішні люди. А ті, хто не крадуть та сплачують податки — дурні. Тож без невідворотного покарання за рішенням судів, а не просто СІЗО, не буде справжньої боротьби з корупцією. Однак ідеальної картинки ніколи не буде.

Також деякі наші совкові традиції треба змінити. Зокрема, це традиція віддячити вчителю або лікарю. Не треба давати гроші або матеріальні подарунки.

Наразі всі кошти треба мобілізувати на оборонку. Адже кошти в нас є. На жаль, витрачаються вони не туди, куди треба. Однак пом’якшена обставина — це гібридність війни. Вона полягає в тому, що ти ніколи не знаєш, коли вона завершиться. Тому, деякі чиновники зрозуміли, що це шанс збагатитися. Адже ніхто не буде контролювати їх діяльність. Тому можна покласти асфальт біля Авдіївки, а потім його зруйнують, але ніхто не дізнається скільки коштів насправді було витрачено. Тому ніяка експертиза не доведе якість цього асфальту та скільки й чого було витрачено. І скільки можна було вкрасти на цьому грошей. А хто будує кришталевий міст, замість того, щоб вкладати кошти в ремонт метро. А тепер ми бачимо, що частина метрополітену не працює. А це об'єкт оборонного значення. А при війні це має бути військово-польовий суд та розстріл. На жаль, чиновники втратили страх ще до війни, а під час бойових дій вони його втратили остаточно, вирішивши, що їм нічого не буде.

Тому все, що зараз відбувається в країні, залежить від президента, який мав взяти ситуацію під контроль.

— Чи вдасться подолати корупцію після війни?

І провина корупціонерів має бути доведена надійно, щоб вони не могли нічого оскаржити. Для цього мають бути беззаперечні докази. Однак після війни почнуться процеси очищення. Не можуть зайти мільярди та трильйони доларів на територію, де цинічна корупція з елементами мародерства. А наразі наші чиновники думають, що вони будуть брати участь у цих процесах. Адже ні який чесний мільярдер не захоче вкладати гроші в одну з найкорумпованіших країн. На жаль, ця влада не вирішить проблеми з корупцією. Хоча в неї був шанс це зробити. Однак вона показала свою неспроможність. І якби не війна, в Україні вже б були дострокові вибори.