Кавказ порохова діжка імперії, з нього може початися розпад рф — Микола Волгов

Чому перемир’я з рф, про яке зараз говорять, несе загрозу не тільки Україні, а й всьому світу як реально перемогти ворога, та з чого почнеться розпад росії, журналісти запитали у політтехнолога Миколи Волгова.

Микола Волгов
Микола Волгов

— Наскільки реальний розпад російської імперії і скільки це може зайняти часу?

Розпад росії може початися будь-коли. Навіть прямо зараз або на це піде два десятиріччя. Є дуже багато факторів, які можуть на це повпливати. Наразі у мирному плані від Україні обговорюють зафіксуватися по лінії зіткнення, а далі чекати смерті путіна. Після чого починати політично- дипломатичне повернення територій. Зараз медицина в непоганому стані. Особливо, якщо потрібно лікувати одну з найвпливовіших осіб світу. Тому все це може тривати дуже довго. Є інші процеси, які відбуваються в рф, але російські ЗМІ та політикум не хочуть про це казати. Завдання України тиснути на ці больові точки та впливати на них. Це насамперед етнічні лінії конфлікту всередині росії, а також релігійні та соціально економічні — багаті та бідні. Тобто це три напрямки, де Україна є інструментом м’якої сили, або інструментом реальної військової сили. Вона може ефективно впливати та прискорювати ці процеси на території рф. Зокрема, що встановлення на території рф іншого регіонального з нових держав.

— З чого може початися розпад рф?

З кровної помсти інгушів чеченцям. Раджу подивитися на ситуацію навколо рейдерського захоплення клану Кадирова та стрілянини у москві, яка відбулася там близько місяця тому. Це додається до взаємних претензій та конфліктів між чеченцями та інгушами. Це стосується територіальних питань та міжелітних стосунків. А також намагання Кадирова у майбутньому стати падишахом Кавказу. Саме з цього і може початися розпад рф, бо Кавказ порохова діжка імперії. Там все сильно наелектризовано, достатньо просто кинути сірник і все запалає. Україні треба сконцентруватися на поясі безпеки та навколо східних кордонів. Це східна Слобожанщина. До речі, у Курській області Україна вже діє на повну потужність. Також же Донщина та південно- західний Кавказ. Тут питання не тільки до українських спецслужб, а і до громадських активістів та еліт у вигнанні.

Як пришвидшити розпад рф? Чи є у України план розпаду рф?

Є так багато планів, а це означає відсутність плану. На нас 30 років намагалися впливати і робили це успішно. Зокрема, це корумпована еліта, адже всі олігархи виросли на російському газі. Це питання культурної та інформаційної безпеки. Ми, як жабки, які плавали у теплій водичці, яка підігрівалася, а ми цього не помічали. А українські спецслужби перетворилися на філії ФСБ. Тобто ФСБшники мали свої філії в Українських адмінбудівлях.

На жаль, у нас немає сформованого бачення, якою має бути росія. Ми маємо розуміти, на які елементи має розпастися рф, які будуть найбільш зручними для України та відпрацьовувати цю конфігурацію. Треба розуміти, що один і той же сценарій не може бути ідентичним для Кавказу, Кубані, Уралу та інших регіонів. Ми маємо все це відпрацьовувати, бо рф дуже строката.

Мир для України можливий лише за відсутності рф, яку ми знаємо зараз.

Треба розуміти, що ми граємо на глобальному геополітичному полі. Наприклад, у Туреччини є інтереси відносно Кавказу. Ця країна хворіє на імперіалізм та намагається відновити тюрський простір. Саме на цьому Ердоган збирає бали. До речі, тюркомовні народи відмовляються від кирилиці та переходять на латинку. В москві цього дуже сильно бояться, бо це вже інший культурний регістр. Також не варто забувати, що є офіційний промосковський іслам, який контролюється кланом Кадирова на Північному Кавказі. Це його інструмент впливу від Каспію і до Чорного моря. Але є і низовий іслам — це вже простір для країн Перської затоки. Насамперед Саудівської Аравії. Ми маємо розуміти, що на цьому контурі Україна має вибудовувати стосунки з глобальним ісламським світом. Ми бачимо, що світ дефрагментується і наступний етап світоустрою конгломерація певних цивілізацій або регіонів в середині цих цивілізацій. Тому Кавказ та Ідель Урал простір для кооперації або для зіткнення. І це ми маємо враховувати у своїх діях.

— Процеси розпаду рф мають бути контрольованими. Можливо саме тому на Заході бояться дефрагментації рф?

Так, на Заході бояться. Так само, як вони боялися розпаду Радянського союзу. Адже західна точка зору сформована росією. Зокрема, не офіційною москою, а інтелектуалами, які викладають у західних вишах славістику. Великий відсоток з них є російськими мігрантами або їх нащадками. Тому багато років західна еліта сприймала, що Білорусь та Україна — це росія, хоч і трохи інша, наприклад, як Техас у США. Тому західна еліта має вивчати в університетах, що Україна — це не російський апендикс, а самостійна держава, яка має право на існування у глобальному світі. Західна еліта боїться всього, тому це питання до України, якій є над чим працювати. Ідею розпаду рф треба прокачувати через тематичні заходи, доносити цю ідею до політичних та інтелектуальних й бізнесових кіл.

— Невже на Заході не розуміють, що Європа наступна?

Вони живуть тут і зараз і не думають на роки вперед. У них є електоральний цикл, де політики думають, а чи сподобаємося ми виборцям, якщо прикрутимо соціальні програми і ці гроші відправимо Україні?

Можливо, коли до Європи залетить ракета, та кудись влучить, на Заході почухаються. Поки ж — ні. За 2,5 роки повномаштабної війни зрушення є. Однак треба далі працювати по цьому напрямку. Головне, що всі люблять бути разом з переможцями. Подивіться на Ізраїль. Завжди краще попросити вибачення, ніж дозволу. Наразі у нас немає державної політики, щодо розвалу рф.

— Постросійські республіки зможуть бути самостійними чи в складі інших держав?

Ресурсна база підкаже. До речі, на початку 90-х років Татарстан був одним з найсепаратичніших суб’єктів рф. В них був референдум про вихід зі складу рф. Спиралися татари на власну нафту та машинобудування. Це був потужний регіон. Наразі росія все це перемолола. Однак, якщо є потенціал, то постросійські республіки зможуть стати незалежними державами. Найцікавіше питання, в якій формі будуть існувати Кавказькі республіки.

— Як переконати світ, що розпад рф може буде контрольованим і це стане перемогою для всього світу, а не тільки України?

Весь світ це весь цивілізований світ, який визнає збанкрутував норми міжнародного права? Тобто це Західна цивілізація. А для неї розпад рф має бути вигідним. Адже західний світ поки Німеччина жирувала на російських енергоресурсах, воліла не помічати агресію рф у Грузії та Україні. Наша країна стікала кров’ю, а нам передавали німецькі каски замість озброєння. Тобто західні економіки мають розуміти вигоду, що збережеться Україна та не буде росії. Принаймні вони мають усвідомити, що ані Індезиту, Арістону чи Фольцвагену не потрібно буде відбудовувати фабрики, які можуть перетворитися у Вовчанський агрегатний завод. І Це треба до них доносити.

Також не варто забувати, що мільйони українців мігрували. Якщо вони не повернуться, то мають інтегруватися в західне суспільне політичне життя, бо це дуже потужний ресурс. Треба працювати з ним, щоб мати своїх представників у західних парламентах. Тобто дієвих українських політиків.

По-друге, ми маємо діяти, як Ізраїль. Зробити, а далі світ хай вже думає, що з цим робити. Треба не боятися робити і казати світу, що процес вже пішов. І тому або ви будете спостерігати, або ж долучайтеся і шукайте свої вигоди. Якщо ж ні, то все, як палахне і бігайте потім, як пожежні команди та вирішуйте, що робити — ви ж розумні, бо ви західна еліта. До речі, кажуть що радянський союз розпаявся через два фактори — афганську війну та Чорнобиль. Наразі екологічну катастрофу в рф можна замінити на етнічні або релігійні конфлікти. Спалахнути має на Північному Кавказі. В такому випадку росія переорієнтує всю увагу туди. Адже є висока ймовірність війни на Кавказі. Також рішучі рухи можуть бути у Башкортостані, бо там є люди, щоб гроші були у них, а не йшли до москви. І чим швидше, це почнеться, тим скоріше очікується розпад рф, а ми будемо дивитися та їсти попкорн.