Свято з пензлем у руках

Ім’я заслужено художника України Анатолія Марчука відоме далеко за межами нашої держави. Роботи митця зберігаються в музеях України, США, Канади, Німеччини, Китаю, Польщі та інших країн. Крім самобутнього таланту художник має прекрасні організаторські здібності.

Свято з пензлем у руках

Ім’я заслужено художника України Анатолія Марчука відоме далеко за межами нашої держави. Роботи митця зберігаються в музеях України, США, Канади, Німеччини, Китаю, Польщі та інших країн. Крім самобутнього таланту художник має прекрасні організаторські здібності. У своїй рідній Козицянці, що в Макарівському районі на Київщині, пан Анатолій вже чверть століття проводить пленери, на яких за цей час встигло побувати кілька сотень художників, серед гостей були як творча молодь, так і майстри пензля зі світовим ім’ям.

2003 року за ініціативи Анатолія Марчука у Макарові була заснована картинна галерея, якій митець подарував 80 творів українських художників з власного зібрання. На сьогодні її фонди нараховують понад 200 картин, представлена творчість майже ста художників. Окрасою колекції є картини самого Анатолія Петровича, а також народних художників України Олени Кульчицької, Василя Лопати, Василя Перевальського, Андрія Чебикіна, Георгія Якутовича, Олександра Губарєва, Миколи Компанця, Віталія Мітченка та багатьох інших майстрів. Постійно оновлюється експозиція, що має назву «Макарів та околиці». Макарівська колекція вражає різноманіттям стилів і жанрів. Всі представлені полотна єднає високий професіоналізм, вони сповнені щирої любові до Макарівського краю. Такій колекції могли б позаздрити навіть деякі обласні художні музеї.

Вісім років тому Анатолій Марчук разом з Макарівським селищним головою Олександром Іващенком започаткували ще один Всеукраїнський пленер, який відбувається щороку на початку жовтня, коли відзначається день селища Макарів, а всі митці святкують День художника. Кращі з робіт, створених на пленері, художники дарують Макарівській картинній галереї. Всі ці роки О. Іващенко, вже будучи приватним підприємцем, і дотепер надає організаційну та спонсорську допомогу у проведенні пленерів. Напевне без його активної участі це мистецьке свято було б неможливе.

Цього року на день селища Макарів сюди вже традиційно з’їхалися художники з різних куточків України, аби з пензлем у руках відзначити своє професійне свято. Ми попросили їх поділитися своїми враженнями від цьогорічного пленеру.

Філіп Чорнобров

, член НСХУ, м. Чернівці.

«Часто буваю на пленерах як в Україні, так і за кордоном. Щойно повернувся з Качанівки, де проводив майстер-класи для молодих художників. З радістю прийняв запрошення Анатолія Марчука завітати до Макарова. З ним мене єднають майже тридцять років творчої дружби. За цей час ми багато чого навчилися один в одного. Я вже по два рази бував на пленерах у Козичанці і Макарові. Анатолій Марчук вміє створити прекрасні умови для творчості.

З нього мають брати приклад організатори інших пленерів. Макарівщина має безліч прекрасних краєвидів. Тут дуже приємно працювати. Особливо мені подобаються чарівні озера цього краю. Сподіваюсь ще не раз побувати у цих краях.

Мета пленерів аби прийдешні покоління знали, яким був цей край на початку ХХІ століття. Довелося побувати в Англії, Польщі, Голландії, інших країнах. Там дбають про мистецтво. Художні галереї створені майже у кожному селі. А для України така галерея у районному центрі є унікальним явищем. І створена вона насамперед завдячуючи Анатолію Марчуку. Для мене честь подарувати найкращі свої роботи, створені під час пленерів, Макарівській картинній галереї.".

Федір Матейчук

, член НСХУ, м. Івано-Франківськ.

«Я вже дуже давно знайомий з талановитою творчістю Анатолія Марчука. Нарешті доля дала можливість нам познайомитися особисто. Щасливий тим, що пан Анатолій цього року запросив мене на пленер. Я дуже часто буваю на пленерах, об’їздив всю Україну. Без перебільшення можна сказати, що все моє життя проходить у пленерах. Тематика моєї творчості дуже різна, а в останні роки переважно створюю пейзажі. Дуже приємне враження на мене справив Макарів. Тут дуже привітні люди, часто підходять, спілкуються, цікавляться моєю творчістю. Серед тих, з ким вдалося познайомитися як діти і молодь, так і люди старшого віку. Такі творчі поїздки сприяють новим знайомствам, відкриваєш для себе багато нового і цікавого. Анатолій Марчук хороший організатор, вимогливий і справедливий керівник. Ми приїхали сюди насамперед щоб працювати, впевнений, що нам буде не соромно показати те, що створимо тут за два тижні».

Дмитро Кудрін

, студент Національного транспортного університету, м. Київ.

«З Анатолієм Марчуком мене познайомив мій викладач, заслужений художник України Анатолій Буртовий. Вже вдруге приїхав на пленер до Макарова. Такі поїздки це велика наука для молодих художників, можливість поспілкуватися з досвідченими майстрами. Мене зацікавив один з краєвидів Макарова, бо це місце було насичене червоними кольорами — червоний паркан, червоні дерева. Ще продовжую роботу над цим пейзажем. Хочу намалювати ще одну акварель. Спогади про пленер залишаться у моїй пам’яті на багато років».

Анна Шульга

, студентка Національного транспортного університету, м. Київ.

«Вже другий рік на пленері. Минулого року створила акварель. Дуже пишаюся тим, що мала змогу подарувати її Макарівській картинній галереї. Цього року малюю олійними фарбами. Зараз створюю картини на яких річки, озера. Саме тому зацікавив мене краєвид з озером поблизу Макарова. Особливо подобається працювати саме в ці дні, адже осінь моя улюблена пора року. Вдячна Анатолію Марчуку, що створює такі прекрасні мистецькі форуми».

Андрій Мазов

, молодий художник, м. Київ.

«На цьому пленері я вперше. Мені запропонувала сюди приїхати моя дівчина Аня. Раніше я бував на молодіжних пленерах. Але тут зовсім інший рівень. Є можливість повчитися у досвідчених художників. Тут надзвичайна природа, все сприяє творчості».

На завершення організатор пленеру Анатолій Марчук сказав: «Тільки завдяки патріотизму, любові до рідного краю можливі такі заходи. А в Олександрові Іващенку мене вражає і приємно дивує те, що він вже не обіймаючи посади Макарівського селищного голови, продовжує не тільки морально підтримувати мистецькі заходи, а й фінансово допомагає. Як сказав меценат Чикаленко «Полюбіть Україну не тільки до глибини своєї душі, а й до глибини своєї кишені».

Як засновник проекту вітаю учасників пленеру зі Всеукраїнським святом «День художника» і бажаю плідного праці та мистецьких звершень… Снаги, снаги, снаги!"

Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках
Свято з пензлем у руках