На екрані — українське фентезі

У національний кінопрокат вийшов український пригодницький фільм-фентезі «Сторожова застава», знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книжки Володимира Рутківського. Сценарій створили київський письменник Сашко Дерманський та маріупольський кіносценарист Ярослав Войцешек.

На екрані — українське фентезі

У національний кінопрокат вийшов український пригодницький фільм-фентезі «Сторожова застава», знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книжки Володимира Рутківського. Сценарій створили київський письменник Сашко Дерманський та маріупольський кіносценарист Ярослав Войцешек.

У стрічці розповідається про звичайного хлопчика Вітька, який під час сонячного затемнення потрапляє на тисячу років назад, до Київської Русі, у розпал вирішальної битви Добра і Зла. Так починається його небезпечна, сповнена пригод подорож. Попереду смертельні небезпеки, чорна магія, зустріч з новими друзями і справжніми героями билин — богатирями, юним Олешком, могутнім Ільком та суворим Добринею. Вітько опиняється в самому епіцентрі неймовірних подій, вступає в битву з міфічними істотами і дізнається, що таке справжня хоробрість. Стрічка знята студією Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Зйомки фільму розпочалися у листопаді 2015 року і проходили в Карпатах на скелі Олекси Довбуша, в Коростишівському кар’єрі, Тетерівському коші, в Бучі, а також на знімальному майданчику студії Film.ua, де для зйомок збудували масштабні декорації самої сторожової застави. Для акторів Даниїла Каменського та Єви Кошової, які зіграли головні ролі, стрічка стала кінодебютом.

За словами художника з костюмів Антоніни Белінської на розробку костюмів їй знадобилося понад півтора місяця. «Була проведена колосальна робота з вивчення історичних джерел, багато консультацій як з істориками, так і з реконструкторами. І вже на підставі всього цього створювалися костюми», -зазначила пані Антоніна.

Напередодні загальноукраїнської прем’єри стрічку переглянули представники ЗМІ, які також побували на екскурсії локаціями зйомок. А під час прем’єри картини відбулася урочиста церемонія спецпогашення поштової марки, присвяченої «Сторожовій заставі». Тираж марки складає 130 тисяч примірників, а номінальна вартість 4 гривні. До поштової марки також випущено конверт та картку для картмаксимуму, на якій зображено постер фільму.

У церемонії спецпогашення взяли участь Голова Держкіно України Пилип Іллєнко, режисер фільму Юрій Ковальов і виконавець головної ролі Даниїл Каменський.

Пилип Іллєнко привітав усю команду фільму та особисто режисера з успішним повнометражним дебютом та зауважив: «Жанр фентезі є одним з найпопулярніших у світі, тож повноцінна кіноіндустрія просто не може без нього існувати. Ми, Держкіно, дуже раді, що підтримали цей проект. У нього був довгий шлях до широкого екрану, адже державне фінансування розпочалося лише через 2 роки після підписання контракту, але я сподіваюся, що він сподобається глядачу. І не лише українському».

Продюсер фільму Єгор Олесов розповів про деталі створення «Сторожової застави»: «Над фільмом працювала команда з більш ніж 500 професіоналів! Ми спеціально збудували дерев’яну фортецю на студії FILM.UA і знімали ще майже на 10 локаціях, зокрема в Карпатах. Для акторів виготовили 160 костюмів, і приблизно стільки ж нам надали із приватних колекцій. За допомогою коп’ютерної графіки створили потужного героя фільму — кам’яного монстра. Ми зробили фільм і для дорослих, і для дітей, тому в ньому немає жорстокості та крові. Дуже сподіваюся, що фільм сподобається українському глядачеві.

Найбільшою винагородою для всієї команди будуть повні зали".

«Це був непростий шлях, — зізнався режисер фільму Юрій Ковальов, — який ми пройшли разом з нашою командою. Дуже сподіваюся, що фільм сподобається — для цього ми викладалися повністю. Приходьте всією родиною та подивіться, що з цього вийшло».

Окрім України фільм покажуть у кінотеатрах Франції, Індії, В’єтнаму, Малайзії, Білорусі та Казахстану. Опісля кінопрокату планується прем’єра стрічки на телебаченні в ефірі Нового каналу. Це буде 4-серійна міні-серіальна версія стрічки.

Едуард ОВЧАРЕНКО

На екрані – українське фентезі
На екрані – українське фентезі
На екрані – українське фентезі
На екрані – українське фентезі