Експерт пояснив, чому коледжі та технікуми мають фінансуватися з Державного бюджету

У разі передачі цих навчальних закладів на місцевий рівень фінансування, у їх будівлях можуть з’явитися торгівельні центри.

Експерт пояснив, чому коледжі та технікуми мають фінансуватися з Державного бюджету

У середу, 6 грудня до Києва на пікет Кабміну з’їдуться працівники коледжів та технікумів. Викладачі виступають проти намірів уряду передати фінансування їх навчальних закладів з національного рівня на місцевий. Вони висловлюють побоювання, що у будівлях коледжів і технікумів можуть з’явитися торгово-розважальні центри.

Чому навчальні заклади мають фінансуватися виключно з державного бюджету України і які саме загрози для професійно-технічної освіти несе реалізація намірів уряду, знає експерт з трудових і соціальних питань, заступник голови Профспілки агропромислового комплексу Сергій Кондрюк. Він погодився про це розповісти i.ua.tv.

«На коледжі і технікуми потрібні гроші. Якщо на їх місці збудувати торгові центри, то дохід місцевого бюджету зросте, а витрати мінімізуються. Крім того, збільшиться і рівень корупції. Представники бізнесу нестимуть владі чималі хабарі, аби будівлі навчальних закладів віддали саме їм під перепрофілювання.

Варто зазначити, що українські міста мають різний рівень доходності бюджетів. Київ, куди стікаються гроші зі всієї держави, здатний утримувати коледжі та технікуми. А ось Івано-Франківськ, Полтава, чи навіть Львів таку можливість матимуть навряд чи. Тому, не виключно, що міська влада вирішить позбутися цих навчальних закладів", — пояснив Сергій Кондрюк.

За словами експерта з трудових і соціальних питань, влада вже зробила подібний крок по відношенню до професійно-технічних училищ. Це призвело до суттєвого зменшення кількості ПТУ, їх перепрофілювання та втрату бази навчання молоді робітничим професіям. Сергій Кондрюк виокремив п’ять загроз, які несе ймовірне закриття коледжів та технікумів у разі переведення їх з державного рівня на місцевий.

«Перше

. На мою думку, відсутність закладів професійно-технічної освіти може змусити частину дітей податися до криміналу. Куди підуть студенти, якщо їх коледжі та технікуми закриють? Чим вони займатимуться? Вдома вони сидіти не будуть. А на роботу через браку досвіду влаштуються навряд чи. Тому, я не виключаю, що вони заради легкого заробітку стануть на шлях злочинності. Мені не відомо, чи така урядова економія на освіті компенсує затрати, які доведеться нести на поліціянтів, щоб впоратися зі зростанням криміналу.

Друге

. Відбудеться деградація внутрішнього ринку праці. Вітчизняне виробництво вкрай потребує кваліфікованих робітників. Відсутність отримання гідної професійної освіти на базі українських ПТУ, коледжів і технікумів призведе до запрошення в Україну на роботу іноземців. Які наслідки це матиме — ще невідомо, але конкурентність нашої економіки тільки падатиме.

Третє

. Відбуватиметься відтік з України не лише мізків і робочої сили, але й генофонду нації. Сьогоднішня молодь буде шукати можливість отримати професійну освіту закордоном. Польща, Білорусь та Росія розкриють перед нею свої обійми і запропонують вигідні пільгові умови зі стипендією. Українці дуже трудолюбиві і добросовісні працівники. Ці країни розуміють, що за якісну освіту вони скоріш за все залишаться на їх ринку праці і, можливо, отримають громадянство.

Четверте

. Такі наміри уряду порушують Конституцію. Норму основного закону щодо доступності освіти мають виконувати всі міста України. Як я уже казав, невиключно, що через брак коштів у бюджетах, місцева влада може просто закрити технікуми та коледжі. Вони займають великі площі. То ж зрозуміло, що у місцевих можновладців та бізнесменів може виникнути спокуса їх будівлі перетворити на торгівельні заклади. А це вже порушить права громадян на доступну освіту.

Зараз уряд показав базарно-ринковий, а не соціально-стратегічний підхід до моделювання державного будівництва. Економія сьогодні на державному фінансуванні коледжів, технікумів та ПТУ призведе до мільйонних втрат у найближчі роки. Відсутність стратегічного бачення просто жахає", — констатував Сергій Кондрюк.

Однак надія на те, що уряд таки не залишить технікуми і коледжі без державного фінансування ще є.

«Перший заступник комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський звернувся до Кабінету Міністрів з проханням не допускати цю помилку. За його словами, у наступному році коледжі та технікуми мають фінансуватися з Державного бюджету. Поки що уряд правку про передачу цих навчальних закладів на місцевий рівень фінансування не запропонував», — сказав Сергій Кондрюк.

Завтра біля Кабміну організатори пікету очікують близько трьох тисяч учасників.

«Люди налаштовані Їхати. Викладачі збираються стояти біля уряду аж до остаточного вирішення питання з фінансуванням технікумів і коледжів», — додав заступник голови Профспілки агропромислового комплексу.

Ірина Сатарова