Розвідник Андрій Каганський змушений шукати правди в Верховному суді

Апеляційний суд Дніпропетровської області залишив розвідника Андрія Каганського за ґратами. Відповідне рішення 23 січня ухвалила колегія суддів у складі Крот, Живоглядової та Коваленко.

Розвідник Андрій Каганський змушений шукати правди в Верховному суді

Апеляційний суд Дніпропетровської області залишив розвідника Андрія Каганського за ґратами. Відповідне рішення 23 січня ухвалила колегія суддів у складі Крот, Живоглядової та Коваленко.

Нагадаємо, бійця 74-го батальйону звинуватили у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, які потім спричинили смерть. За рішенням голови Новокодацького районного суду Дніпра Ігоря Нощенка, Андрій Каганський має провести 8 років у місцях позбавлення волі. Суд ухвалив такий вирок не зважаючи на те, що ніж — знаряддя злочину, так і не знайшли. Крім того, Андрій Каганський має алібі. У різдвяну ніч, коли загиблому Ігореві Тюльпі нанесли фатальні поранення, він знаходився у казармі. Не зважаючи на те, що Каганський є діючим військовослужбовцем, слідство проводила не військова, а цивільна прокуратура. Хоча це не відповідає українському законодавству. Крім того, постанова про призначення групи прокурорів виявилася без підпису. Це означає, що вона є недійсною.

— Ваша честь, я прошу суд поставитися до матеріалів цієї кримінальної справи об’єктивно і закрити проти мене це провадження, бо я не винен. Я не міг здійснити цього злочину, бо перебував у військовій частині. Більше того, жодного мотиву у мене не було. У мене все. Я сподіваюся на ваше розуміння, — сказав Андрій на розгляді його справи у апеляційному суді Дніпропетровщини.

Адвокатка військового — Вікторія Кондрашова нагадала про відсутність прямих доказів його вини.

— Прошу звернути увагу на те, що протягом досудового слідства алібі мого підзахисного так і не спростували. Справа розглядалася з порушеннями законодавства. Крім того, всі докази вини Каганського тільки зі слів. Жодних прямих доказів причетності його до смерті Тюльпи так і не знайшли. Тому, прошу апеляційну скаргу захисника Бондаренка та обвинуваченого Каганського задовольнити і закрити кримінальну справу, — сказала вона.

— Апеляційна скарга має обґрунтовані посилання на висновки Верховного суду, — говорить адвокат Олег Бондаренко. — Якщо немає відповідної постанови прокурора на судовому слідстві, то всі докази по даному кримінальному провадженню є недопустимими. Такою є позиція Верховного суду України. Тому, іншої позиції не може бути взагалі.

Прокурор Грамма із позицією захисників Андрія Каганського не згодна. На її думку, вина атовця є обґрунтованою, а з приводу процесу ніяких порушень вона не помітила.

Порадившись, судді вирішили: апеляційну скаргу Каганського та захисники Бондаренка залишити без задоволення. Утім, вирок Новокодацького районного суду Дніпра дещо переглянули. На підставі частини 5 статті 72 Кримінального кодексу України в редакції Закону України № 838, бійцю зарахували строк попереднього ув’язнення з розрахунком 1 день у СІЗО за 2 дні позбавлення волі. Ця норма так званого «закону Савченко» діяла, починаючи з 29 грудня 2016 року (день ухвалення рішення судом першої інстанції) по 23 січня 2019 року (день прийняття рішення апеляційним судом Дніпропетровщини). В решті вирок щодо Каганського залишили без змін.

Захист розвідника з такою позицією Апеляційного суду Дніпропетровської області не згоден і шукатиме правди у Верховному суді України.