Все, що у рф буде відібрано після її капітуляції — це трофейні гроші, а не репарації — експерт

Після капітуляції рф заморожені на рахунках у різних країнах російські кошти, а це приблизно 350 млрд доларів, можуть конфіскувати на користь України.

Все, що у рф буде відібрано після її капітуляції – це трофейні гроші, а не репарації
Все, що у рф буде відібрано після її капітуляції – це трофейні гроші, а не репарації

Про це в коментарі заявив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

«Для визначення завданих збитків України рф в ході війни є два механізми. Один з них дає можливість відшкодувати, а другий — розраховувати на компенсацію. Відшкодування — коли можна точно визначити, хто наніс шкоду. Це дуже специфічна тривала справа проти кожного російського військового. До того часу, поки Україна офіційно не визнає, що перебуває у стані війни, маячня з пошуками конкретного винуватця буде тривати. Є другий варіант — посилатися на відповідну статтю Карного кодексу України за порушення норм та звичаїв війни. Проте відшкодування буде не в повному обсязі, а лише в тому, що перевищує завдану шкоду через порушення звичаїв війни. Тобто кожна справа, по кожному майну має розглядатися окремо», — каже експерт.

При цьому він підкреслив, що компенсація нічого спільного немає з відшкодуванням.

«Це соціальна виплата, яку може надавати або не надати держава власникові постраждалого майна. Війна продовжується, тому коштів знадобиться більше, ніж названа сума збитків. Проте цю суму вирахувати неможливо. Мало того, що війна не закінчилася, Україна офіційно її навіть не визнала. Для того, щоб це зробити, спочатку треба ухвалити закон про стан війни. Потім згідно з положенням пункту 19 ст. 106 Конституції, президент має внести подання до Ради, яка повинна схвалити постанову, щодо визнання перебування України в стані війни», — каже Ю. Гаврилечко.

Він підкреслив, що і цьому випадку, якщо не передбачити іншого механізму, державні судові експерти мають оцінювати збитки, які рф нанесла Україні. Однак скільки було нанесено збитків об’єктам критичної інфраструктури, житлового фонду, промисловим підприємствам, фізично за існуючою нормативно- правовою базою здійснити неможливо в розумні терміни.

«Треба дочекатися висновків експертів. Проте в цей час люди вже мають десь жити. При цьому влада хизується тим, що вони відновили чи відремонтували зруйновані об’єкти. В даному випадку тільки потім можна буде визначити, скільки було витрачено з міського бюджету, наприклад, Києва на ремонт. Проте скільки було завдано збитків, вже неможливо визначити, бо все відремонтували і як це оцінити? Адже завали вже розібрано тому з’ясувати, яка шкода була нанесена неможливо. Можна лише визначити балансову вартість зруйнованого будинку. Адже, якщо майно не було застраховано, то як можна оцінити його вартість. Наприклад, під час Другої світової війни у Великій Британії було застраховано державою все приватне майно на підставах, які були до війни. Під час воєнних дій відшкодування йшло виходячи з оцінки справ на підставі договору про страхування. В Україні пройшло більше року після повномасштабного вторгнення. Проте нічого подібного немає. Проте ця методика не потребуватиме залучення судових експертів, а вистачить оцінки втрат страховими агентами», — зазначає експерт.

За його словами, після капітуляції рф заморожені на рахунках у різних країнах російські гроші, а це приблизно 350 млрд доларів, можуть бути конфісковані на користь Україні.

«Те, що у рф буде відібрано — це трофеї, а не репарації. Крім того, ціми коштами явно доведеться ділитися з тими, хто нам зараз допомагає. Принаймні зброєю», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що Європейська Рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих росією під час військового вторгнення в Україну.