Українці мають отримувати зарплату, щонайменше 1000 євро на місяць — економіст

Для стимулювання повернення українців із закордону треба, як мінімум, забезпечити людей житлом та надати гідну зарплату.

Українці мають отримувати зарплату, щонайменше 1000 євро на місяць
Українці мають отримувати зарплату, щонайменше 1000 євро на місяць

Про це в коментарі i-ua.tv зявив голова Комітету економістів України Андрій Новак

«Особливо тим, хто втратив його на Сході та Півдні. Другий крок — забезпечити співмірним рівнем зарплат, які українці мають зараз в країнах перебування. Це найменше 1000 євро на місяць. На менші умови більшість українців просто не будуть повертатися. У кожного лише одне життя. Особливо це стосується жінок з дітьми, які влаштувалися в країнах тимчасового перебування. Вони вже отримують певний рівень доходів та можуть планувати життя для себе та своїх дітей. Вони не хочуть повертатися в країну, де малий рівень доходів та не можна прогнозувати та планувати своє життя. Не варто очікувати, що без вище зазначених стимулів українці будуть повертатися лише з патріотичних міркувань», — каже А. Новак.

На його думку, в українській економіці зараз склалася унікальна ситуація. Адже половина держбюджету України забезпечується коштом зовнішніх фінансових вливань наших партнерів. А форс-мажор найвищого рівня — війну, при майстерній економічній політиці можна було б перевернути на користь розвитку національної економіки.

«Зокрема, для зростання рівня фінансового забезпечення. Для цього треба здійснити декілька політичних кроків. Перший — набуття повноправного членства в ЄС, для того, щоб розраховувати на фінансування з загального бюджету Євросоюзу. Другий крок — набуття повноправного членства в НАТО. Ці політичні кроки можуть змінити економічну ситуацію в країні. Бо таким чином Україна могла б увійти не тільки в бюджетування, а й в економіко-технологічні процеси та схеми розвитку на рівні розвитку країн ЄС та НАТО. Відштовхуватися можна від промислового комплексу України для потреб НАТО, завершуючи фінансуванням у багато сфер економіки України від країн зі всього світу, які зараз нас підтримують. Тому треба використати момент масштабної підтримки України для довгострокового економічного розвитку», — резюмує А. Новак.