В Україні є два види промислу: промисловики на великих водосховищах і одноосібні користувачі водних біоресурсів, — Горбаченко

Є державна програма водних біоресурсів — це поєднання рибогосподарської діяльності, направленої на поселення водних об’єктів, які мають тенденцію збільшувати водні біоресурси шляхом поселення аборигенів.

Сергій Горбаченко в програмі «Чистка влади»
Сергій Горбаченко в програмі «Чистка влади»

Про це розказав правозахисник, підприємець, керівник СТРГ Сергій Горбаченко в програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Держава надавала таким чином право їх виловлювати, зобов'язуючи охороняти даний об'єкт від браконьєрства, слідкувати за екологічним станом даної водойми, слідкувати за прибережною смугою. Тобто ми по суті брали на себе певні зобов'язання, які як наслідок підвищували репродуктивність даного об'єкту. Це саме спеціальні товарні рибні господарства (СТРГ)», — пояснив він.

Тобто, за його словами, в Україні є два види промислу: на великих водосховищах, де по суті промисловики куплять квоти й один перед одним намагаються виловити, та одноосібні користувачі водних біоресурсів, яким держава надала право розводити рибу у водних об'єктах, які неможливо взяти в оренду, неможливо викупити. Це водосховища комплексного призначення, стратегічні водосховища, але вони повинні раціонально використовуватися. Зрозуміло, зі сторони економіки — якщо виростили рибу, вона йде на внутрішній ринок і як наслідок кінцевий споживач її купує. Ми в цьому випадку сплачуємо податки, йде наповнення бюджету", — зазначив гість програми.

Горбаченко повідомив, що відбуваються «незрозумілі перевірки» з боку прокуратури.

«СТРГ — це ті рибогосподарські підприємства, які створюються на малих водосховищах комплексного призначення, які мають стратегічне значення для держави стосовно запасів прісної води. Їх неможливо взяти в оренду, бо це треба й гідроспоруду взяти, а гідроспоруда — це зобов'язання, тим паче зараз, в умовах воєнного стану. А тут прокуратура, невідомо ще з яких підстав, почала підштовхувати, що нібито їх треба брати в оренду, що вийшов закон про аквакультуру. Закон про аквакультуру в основному передбачає взяття в оренду саме малих водних об'єктів (ставків, озер)», — підкреслив керівник СТРГ.