Джазові перлини від Неоніли Лагодюк

У Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України відбувся 8-й авторський концерт відомої української піаністки і композитора Неоніли Лагодюк.

Джазові перлини від Неоніли Лагодюк

У Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України відбувся 8-й авторський концерт відомої української піаністки і композитора Неоніли Лагодюк.

Якщо подивитися на попередні концерти пані Неоніли, то вони уявляться багатокольоровим яскравим музичним полотном, яке складається з надзвичайно розмаїтих образів, настроїв, жанрів.

Як відомо, найбільша радість у житті — радість людського спілкування. Цього вечора Н. Лагодюк запросила своїх друзів, учнів, колег, шанувальників творчості до спілкування у джазовому виконанні. Щоб всі разом полинули у вічну плинність джазової імпровізації.

Кожен авторський концерт пані Неоніли дає старт цілому Новому року. 2017-й став для неї особливо плідним у творчості. Крім цього композитор отримала високе звання — заслужений діяч мистецтв України, видала збірку «Швидкі клавіші», що стала абсолютно новим поглядом на методику навчання піаністів, справжньою знахідкою для всіх, хто вчиться грі на фортепіано.

Мініатюра це той жанр, в якому Неоніла Лагодюк є справжнім майстром. Мініатюра — це ювелірна прикраса музики. Тут кожна деталь, кожен штрих надзвичайно важливі. Вже традиційно свій творчий вечір композиторка розпочала з мініатюр. Цього разу прозвучали чотири п’єси: «Різдвяна мелодія», «Танго надії», «Блюз «O, yes!» та «Гуцульська».

З під пера Н. Лагодюк вийшло близько 600 творів різних жанрів. Від мініатюр до концертно-симфонічної музики. І якщо поглянути для яких музичних інструментів вона створювала свої опуси, то цей перелік буде досить великим. І саксофон посідає в цьому переліку далеко не останнє місце. На жаль не так багато українських композиторів пишуть для цього музичного інструменту. «Блюз» і «Бугі-вугі» Неоніли Лагодюк для 4 саксофонів, а також «Щедрик» стали своєрідним вітанням від квартету саксофоністів у складі Павла Барабащука (саксофон-сопрано), Данила Довбиша (саксофон-альт), Олександра Москаленка (саксофон-тенор) і Віталія Туника (саксофон-баритон).

Фортепіанний дует «Тет-а-тет» відомий на музичних теренах України з 2001 року. Це унікальний український дует, тому що виконує музику лише одного композитора. Сама композиторка Н. Лагодюк говорить: «Я пишу музику для фортепіано завдяки Любові Давидович». А духовна спорідненість і подібність поглядів на життя мають дуже велике значення в дуеті, тим більше фортепіанному. Виконані під час концерту джазова обробка української народної пісні «Ти до мене не ходи» та «Бугі-вугі-данс» це лише деякі твори з великого набутку Н. Лагодюк для фортепіанного дуету, для якого нею написано 12 п’єс.

У поворотах долі і творчості пані Неоніли багато наче містичних моментів, пов’язаних із зустрічами, подіями, знайомствами, які потім проросли чарівними квіточками творчості. Лейтмотив світла, сонця, сяйва проходить через усю творчість композиторки. І не випадково другий відділ розпочався композицією «Схід сонця». Разом з композитором її виконував Вадим Кучеров (флейта) який вперше вийшов на сцену Національної філармонії 5 років тому і був тоді наймолодшим виконавцем.

Творча винахідливість композиторки сприяє появі на світ цікавих тембрових сполучень. Одна з таких композицій «Діалог». І діалог тут ведуть два музичних інструменти — фортепіано і орган (органіст — лауреат міжнародних конкурсів Тетяна Жук-Сєдова).

Неоніла Лагодюк мріє про створення оркестру, в якому б музиканти на ґрунті міцної академічної освіти мали змогу творити свої імпровізації з того джерела джазових ідей, якими є твори пані Неоніли. А цього вечора колектив з 6 музикантів виконав «Велику концерту сюїту у стилі латино». Виконавцями крім композитора були Павло Попроцький, Павло Бойко, Олександр Ковтун, Андрій Романенко, Сергій Хмельов. Все ці відомі у музичному світі імена, вони працюють у великих академічних колективах. А до виконання першої частини сюїти також долучився артист театру і кіно Володимир Шпудейко.