Десята «Таїна буття»

У Запорізькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В. Г. Магара відбувалася прем’єра вистави «Таїна буття» за п’єсою сучасного драматурга Тетяни Іващенко. Цей твір, присвячений Івану Франку, має багату сценічну історію.

Десята «Таїна буття»

У Запорізькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В. Г. Магара відбувалася прем’єра вистави «Таїна буття» за п’єсою сучасного драматурга Тетяни Іващенко. Цей твір, присвячений Івану Франку, має багату сценічну історію.

Уперше виставу «Таїна буття» двадцять років поставив Віталій Семенцов у Київському академічному драматичному театрі на Подолі. Заслужені артисти України Володимир Кузнецов (Іван Франко) і Лариса Трояновська (його дружина, Ольга Хоружинська), на тлі подій кінця ХІХ століття показали історію стосунків двох людей, трагедію їхнього нещасливого життя. Режисер з окремих картин-сюжетів вибудував насичену глибокою внутрішньою напругою розповідь про те, що найстрашніше у житті — це відсутність кохання.

Наступною стала постановка Львівського обласного театру ім. Юрія Дрогобича, яку 2005 року здійснив Олександр Король, а ролі зіграли народні артисти України Алла Шкондіна і Адам Цибульський. Перед глядачем постав психологічний поєдинок, образ нелюбої дружини, поступове переродження чоловіка з товариша у ворога. Стіна непорозуміння не дозволила Хоружинській осягнути геній Франка. А він не зміг пустити у свою душу ні дружину, ні інших жінок, яких кохав.

Того ж року Олександр Король поставив ще одну виставу за цією п’єсою в Луганському обласному академічному музично-драматичному театрі, що мала назву «Мені являлася любов…» Цю виставу показали в Дрогобичі у рамках спільного проекту між луганчанами і Львівським обласним музично-драматичним театром. Тоді театри обмінювалися акторами. Вони грали у виставах іншого театру.

2014 року цю виставу поставили Коломийський академічний обласний український театр ім. І. Озаркевича та Перший український театр для дітей та юнацтва (м. Львів).

Через два роки заслужена артистка України Людмила Колосович у Телетеатрі (м. Дніпро) поставила моновиставу «Жінка яка йшла поруч». Образ Ольги Хоружинської у цій виставі створила Ольга Бразинська.

А наприкінці 2016-го до твору Тетяни Іващенко звернулася провідна драматична сцена країна — Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка. Виставу присвятили 160-річчю від дня народження і 100-річчю від дня смерті Каменяра. «Чим було сповнене життя Івана Франка? Якими споминами? Якою реальністю? Що, зрештою, лишається після кожного з нас? Як не загубити себе в світі, який грає з тобою? Кожна людина сама долі своєї творець», — відповіді на ці та інші питання намагався знайти режисер-постановник Андрій Май. У цій виставі грають як корифеї театру — Галина Яблонська і Олег Шаварський, так і творча молодь — Дмитро Чернов, Віра Зінєвіч, Анастасія Добриніна і Анастасія Чумаченко.

Наступною стала постановка Сергія Сидоренка у Сумському театрі юного глядача. Тут перед глядачами постає Франко — людина і митець, з усією багатогранністю почуттів, емоцій, рішень, поразок і перемог.

Крім цього «Таїну буття» ставила українська діаспора Риги.

А головний режисер Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара Тетяна Лещова спочатку познайомилася з Тетяною Іващенко, а вже потім з її творами. Два роки тому вона поставила виставу «Замовляю любов» за однойменною п’єсою драматурга.

Коли перечитувала твір «Таїна буття», то постійно задавала собі питання, чому наші театри так рідко звертають увагу на постать цього митця, який намагався підняти рівень України до Європейського. Чому цей видатний письменник мав таку трагічну долю?

Вистава «Таїна буття» Театру ім. Магара допомагає по-новому сприймати заучене ще у школі. Емоції і пластика акторів, музичне оформлення і виразний мінімалізм декорацій дають можливість прожити разом з героями через любовні лінії дуже складне життя справді генія Івана Франка (добре знав 14 мов; видано його праці у 50 томах, ще лишилося трохи не стільки ж ненадрукованих). Втім, з геніями жити складно. Ользі Хоружинській випала нелегка доля. І точно її любив її Франко, хоча сімейне життя, різна уява про нього і різне виховання, наклали свої відбитки на стосунки.

Особливо запам’ятовується образ Ольги Хоружинської, який створила молода, але вже досить досвідчена артистка театру Галина Капралова, вона встигає не лише зіграти, а немовби прожити життя своєї героїні. По новому розкрив свій талант Сергій Собержанський — Іван Франко. Режисерської знахідкою стали провідники (Анна Акішина і Анастасія Ляшиченко). Цих персонажів немає у п’єсі, але вони допомагають краще зрозуміти переживання головних героїв і є ніби їхніми душами.

Спочатку всі персонажі одягнуті в біле, а потім всі, крім Ольги Рожкевич — у чорне. Напевне це було зроблено навмисне, аби підкреслити трагізм того, що відбувається.

Київський показ вистави відбувся на сцені Академічного театру «Колесо» в рамка Українського формату фестивалю AndriyivskyFest. На виставу запросили режисера-постановника першої вистави «Таїна буття» Віталія Семенцова та акторів Ларису Трояновську і Володимира Кузнецова. Також серед гостей була автор — Тетяна Іващенко.

«Вистава не схожа на всі попередні. Вона дуже сучасна, напевне буде цікава для молоді віком від 18 до 35 років, адже наповнена енергією кохання.

Сучасне пластичне рішення нагадує мені стиль Айседори Дункан. Цей спектакль — прекрасна робота режисера і акторів", — зазначила автор.

А наразі готується ще одна вистава за п’єсою «Таїна буття». Цього разу франковою темою зацікавився Одеський театр юного глядача.

Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»
Десята «Таїна буття»