Головне — пам’ятати

У Патріаршому Соборі Воскресіння Христового Української греко-католицької церкви відбувся концерт-реквієм «Чорнобиль — молодь буде пам’ятати», присвячений 32-й річниці техногенної катастрофи.

Головне — пам’ятати

У Патріаршому Соборі Воскресіння Христового Української греко-католицької церкви відбувся концерт-реквієм «Чорнобиль — молодь буде пам’ятати», присвячений 32-й річниці техногенної катастрофи.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС «Фукусіма-1», як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. В екстремальних умовах вступали в боротьбу з атомною енергією десятки і сотні тисяч людей. Їх усіх пізніше стали називати «ліквідаторами». Загальна кількість ліквідаторів за всі роки становить близько 600 тисяч чоловік.

20 років поспіль Всеукраїнська громадська організація «Асоціація «Афганці Чорнобиля», яку очолює народний депутат України 5 і 6 скликань Олександр Рябека і Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова займаються організацією заходів з увічнення пам’яті загиблих від Чорнобильської катастрофи. Вже традиційно вони запросили всіх небайдужих на концерт-реквієм «Чорнобиль — молодь буде пам’ятати».

— 20 років тому у нас з Василем Федоришиним виникла ідея проводити такі заходи. Як відомо з часом пам’ять згасає. Тому нашим завданням було, щоб молоде покоління, яке навчається в університеті, а потім нестиме добре і світле для діточок по всій Україні, показати, що український народ доклав надзвичайних зусиль, аби ця трагедія не поширилася по всьому світу.

Майже 4 мільйони людей постраждало від Чорнобильської катастрофи. З них на сьогодні залишилося жити лише 1 млн. 900 тис. А серед тих хто помер — 600 тисяч дітей. Ми маємо знати і пам’ятати ці жахливі цифри. І відавати пошану тим, хто ціною власного життя подовжив життя всім нам. «Згине пам’ять — згине людство» — говорить давнє народне прислів’я. Тому бажаю всім нам міцної пам’яті. Також маємо пам’ятати про тих, хто сьогодні боронить нашу землю від агресора, про ті 10 тисяч людей, які полягли на полі бою. Усіх цих людей ми будемо сьогодні згадувати і давати їм шану.

Тільки разом ми зможемо вижити і побудувати вільну, незалежну, суверенну українську державу. Дай Боже нам всім наснаги та сил, і хай Бог нас боронить, — наголосив відкриваючи вечір-реквієм один з його організаторів Олександр Рябека.

— Щороку ми зустрічаємося цього дня і відзначаємо цю важливу дату. Від керівництва університету хочу подякувати учаснику тих подій Олександру Рябеці за багаторічну виховну роботу. Він робить все для того, щоб нове покоління формувалося пам’ятаючи про ті страшні речі, які пережили наші люди на цій землі. Також хочу подякувати організаторам і всім тим, хто сьогодні прийшов до цієї прекрасної зали, аби розділити з нами цей смуток, -підкреслив проректор з дистанційної освіти та інноваційних технологій навчання Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова Анатолій Кудін.

Звернення Глави Української греко-католицької церкви, блаженнійшого Святослава виголосив владика Йосиф Мілян. У ньому зокрема йшлося про те, що слово Боже завжди живе, воно підтримує, застерігає, оживляє, дає наснагу. Слово Боже як і Бог присутнє поміж нами, воно дає нам світло в кінці тунелю і мотивацію до морально-етичного життя. Сьогодні ми віддаємо шану тим, хто врятував українську землю від наслідків Чорнобильської аварії. Ми рахуємо збитки, проводимо дослідження на відчуженій землі, і прораховуємо наслідки, які будуть пізніше. Всі ми повинні стати в ряди тих, хто має боротися з наслідками великої української катастрофи. Але найбільша катастрофа — це катастрофа екології душі. Також блаженніший Святослав у своєму зверненні закликав всіх до любові рідної землі, до нації, до всіх, хто загинув від наслідків цієї катастрофи.

У концерті взяло участь маже 200 артистів і музикантів, серед яких: Герой України Анатолій Паламаренко, народні артисти України Сергій Магера, Ольга Нагорна, Володимир Деркач, Володимир Кошуба, Володимир Шейко, Анатолій Гнатюк; заслужені діячі мистецтв України Галина Савчук, Володимир Ткачук, Алла Шейко, Тетяна Піменова. Чимало вдячних оплесків отримали камерний оркестр, малий симфонічний оркестр, зведений хор і дівочий ансамбль «Ягідка» факультету мистецтв ім. Анатолія Авдієвського НПУ ім. Михайла Драгоманова, хор хлопчиків та юнаків сектору практики Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського. А завершився концерт-реквієм «Чорнобиль — молодь буде пам’ятати» заключною сценою Андрія із опери «Запорожець за Дунаєм» (соліст -народний артист України Олександр Гурець), в якій утверджується невмирущість українського духу.