Подружжя митців

У Музеї гетьманства працює виставка декоративно-прикладного мистецтва і живопису «На рідній, на своїй землі.» творчого подружжя — заслуженого художника України, лауреата Міжнародної премії ім. Григорія Сковороди Івана Черниша (живопис) та лауреата Міжнародної премії ім. Миколи Сингаївського Наталії Дмитренко (декоративно-прикладне мистецтво).

Подружжя митців

До організації виставки долучилися Центр української культури та мистецтва, Український фонд культури, НСХУ та «Житомирське земляцтво»

Іван Черниш народився на Житомирщині. Закінчив Одеське художнє училище і Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури. Працює в галузі станкового та монументального живопису. Використовує різноманітні техніки: розпис, вітраж, мозаїку, скульптурний барельєф, сграфіто. Роботи Івана Черниша знаходяться у приватних колекціях як і Україні, так і за її межами. Художник учасник багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок.

Експозицією своїх картин митець відкриває перед відвідувачами прекрасний образ України, а також образ творчої людини, яка черпає натхнення в красі рідного краю.

Живописний ряд започатковує твір «Мама», про який заслужений діяч мистецтв України Дмитро Янко написав: «Іван Чернищ створив образ матері, яка, як і всі Матері Землі, тче нескінченну золоту нить вічності». Продовжують ряд пейзажі без важких нарочитих ефектів. Адже справжня краса не потребує прикрашення та надуманості — вона стримана й глибока своїм первозданним змістом. Усі художні твори Івана Черниша поєднує лірична задушевність і глибока людяність. У них відчутна глибина художнього бачення й колористична майстерність.

Серед представлених робіт особливу увагу відвідувачів привертають портрети «Володимир Осипов», «Дора Василівна Нипорко»; поруч яскраві пейзажі — «Тиша», «Село у Молдові», «Свіжий вітерець»; мотиви народно-поетичної творчості присутні у полотнах «Мальви», «Колядки», «Польова царівна», «Місячна ніч»; столиці художник присвятив картину «Володимирський собор вночі», дитячі спогади лягли в основу роботи «Дитинство».

Окрасою виставки та її гармонійним продовженням стали високохудожні твори, виконані в техніці в’язання Наталією Дмитренко. Саме вона перемогла в конкурсі «Моя в’язана мрія», що відбувався в рамках Всеукраїнської виставки в’язання «Тепла осінь» восени 2016 року в Центрі української культури та мистецтва. Відвідувачів вже тоді підкорили високохудожні вироби Наталії Дмитренко, які вирізняються особливою делікатністю, витонченим поєднанням акторського задуму та досконалого технічного виконання.

Наталія народилася в місті Фалешти (Молдова), у творчій українській родині. Батьки передали доньці весь свій творчий досвід і прищепили любов до України. Змалку захопилася рукоділлям, навчилася шити та в’язати. У традиційні прийоми завжди додавала творчу іскру. З рокі в рік вдосконалювала свої вміння.

Рукоділля стало для Наталі улюбленою справою, за допомогою якої вона може втілювати в життя свої мрії та фантазії. А професійний підхід до вибору натурального матеріалу, відповідності з моделлю, допоміг їй стати визнаною майстринею декоративно-прикладного мистецтва.

Наталя вже встигла взяти участь у виставках не лише в Україні, але й у Швейцарії, Угорщині, Австралії, Італії та Молдові. Має своїх прихильників ледь не по всьому світу.

Фото автора

Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців
Подружжя митців