Сузір’я ювілеїв

Вже 25 років поспіль віншуючи з Новим роком і Різдвом Христовим, з найщирішими побажаннями щастя і здоров’я запрошує на свої концерти у перші дні року до Національної філармонії України Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Левка Ревуцького. Чимало приємних сюрпризів приготували капеляни і цьогоріч.

Сузір’я ювілеїв

Поети кажуть, щоб без піснеспівів не було б ані лісів, ані річок, ані пшениці в полі, ані соняшників, які самі подібні до сонця. Свої перші різдвяні концерти у Колонній залі ім. Миколи Лисенка Капела Ревуцького представила відразу після тривалої реконструкції Національної філармонії. І відтоді з доброю звісткою про Різдво вони щороку виходять на головну філармонійну сцену країни.

«Шо з Києва та й до Русалима» — так рядком із народної колядки назвали капеляни різдвяну програму, яка цього року присвячена 50-річчю Капели ім. Левка Ревуцького. І концерт став першим у циклі ювілейних заходів, які виконуватимуть капеляни. А восени вони запросять на головну філармонійну сцену на відзначення свого півстолітнього ювілею.

Розпочали вечір, благословили його на удачу різдвяним піснеспівом в обробці Івана Небесного «Ой станьмо, браття». Окрасою концерту стали колядки та щедрівки, які капела виконувала разом з Героєм України, лауреатом Шевченківської премії, народною артисткою Ніною Матвієнко — «Ясна зоря», «Небо ясні зірки вкрили», «Діва сина породила», «Ой учора, ізвечора», «Темненькая нічка», «Нова радость нам явилась», «Гой, питалася княжа корона». Особливо урочисто звучали твори «Народився Бог на санях» та «Шо з Києва та й до Русалима», тонкий ліризм притаманний був мелодії «Ой як пролітали, та й два соколоньки».

Багато посівальників завітало того вечора до Колонного залу, аби обдарувати слухачів музичними зернами добра і мудрості правічних українських мелодій. Естафету різдвяних віншувань перейняв хор хлопчиків і юнаків Муніципальної капели Ревуцького (художній керівник, заслужена артистка України Аїда Зайцева, хормейстери Жанна Зайцева і Тетяна Веріч). Хор хлопчиків та юнаків теж відзначає ювілей, цього року йому виповниться 30. Напередодні ювілею юні хористи здобули багато перемог, зокрема, за останні півроку стали лауреатами першої премії одного з престижних конкурсів, що відбувався у Польщі та були відзначені на Всеукраїнському конкурсі «Щедрик-фест». А 18 травня хор запросить до Національної філармонії України на святковий концерт. Ювілейні дні народження у цьому році також відзначають незмінний керівник хору Аїда Зайцева і хормейстер Жанна Зайцева.

У своєму виступі юні капеляни представили пісенні твори як українського («У нашому дворі», «Ой сів Христос вечеряти», «Їхав козак містом») так і інших («Веселе святкування Різдва» в обробці О. Снайдера та Порпурі з творів Е.-Л. Уеббера) народів.

Різдвяним перевеслом об’єднав концерт Україну від Галичини до Слобожанщини, від Поділля до Наддніпрянщини, від відомих композиторів до сучасних авторів. А одним з останніх акордів концерту став український різдвяний пісноспів, який став світовим символом Різдва — «Щедрик» Миколи Леонтовича. Цей уславлений твір юні співаки виконали разом зі своїми старшими колегами, чим показали спадкоємність поколінь.

Того ж вечора Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір'я», дитячий ансамбль «Зернятко» та Анна Заклецька запросили киян разом відсвяткувати Щедрий вечір. Юні актори разом із гостями готували кутю, виготовляли традиційні прикраси-обереги витинанки, вчили і співали щедрівки, танцювали традиційні танці та говорили про сутність і значення свят Маланки і Василя. Всі присутні отримали сюрпризи та подарунки. На свято запросили фольклористку та народну майстриню Наталку Лещенко, інший гість вечірки STEBELSKA — співачка і художній керівник ансамблю «Українські барви».

Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв
Сузір’я ювілеїв