Гра за театральний Оскар

Розпочався прийом заявок на участь у Всеукраїнській театральній GRI. В українських театрів є час до початку березня аби приєднатися до Фестивалю-Премії і стати потенційними переможцями у грі за театральний Оскар.

Гра за театральний Оскар

Засновником та організатором Фестивалю-Премії «ГРА» («GRA» («Great Real Art») є Національна спілка театральних діячів України. «ГРА» проводитиметься на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року. Цьогоріч розглядатимуться прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2018 року. І, як зазначають у Спілці, взяти участь у фесті можуть професійні театральні колективи різних форм власності: чи то державні, чи комунальні, або приватні.

Однак, є певні обмеження. Кожен театр має право висунути на здобуття премії лише одну зі своїх прем’єр, які вийшли протягом року.

Відбір учасників здійснюватимуть у декілька етапів. Спочатку на основі поданих від театрів заявок Експертна Рада сформує лонг-лист учасників. Далі у березні-червні експерти подорожуватимуть Україною і переглядатимуть наживо всі вистави з лонг-листа, аби сформувати шорт-лист з 12 вистав, по 2 вистави в кожній номінації. А в листопаді в Києві відбудеться показ вистав-фіналістів та оголошення переможців Міжнародним журі.

Цьогоріч лауреати Фестивалю-Премії визначатимуться в шести загальних номінаціях:

За найкращу драматичну виставу;

За найкращу виставу для дітей;

За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу;

За найкращу хореографічну/балетну/пластичну вистави;

За найкращу виставу камерної сцени (до 150 глядачів);

За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів).

та шести індивідуальних номінаціях:

За найкращу жіночу роль;

За найкращу чоловічу роль;

За найкращу режисерську роботу;

За найкращу сценографію;

За найкращу хореографію:

За найкраще музичне вирішення вистави.

Найкращих ГРАвців нагородять Дипломом лауреата та грошовою нагородою на реалізацію нового творчого проекту.

Едуард ОВЧАРЕНКО