Стільки балетних зірок не бачила жодна сцена

Набирає обертів 16-й фестиваль «Французька весна». Цього року вперше Національна опера України стане місцем, де український глядач зможе познайомитися з цілим сузір’ям артистів балету Паризької національної опери. 14 січня французькі виконавці разом з українськими колегами подарують київським глядачам ексклюзивний Гала-концерт «Вечір франко-українського балету».

Стільки балетних зірок не бачила жодна сцена

Ідея показу на одній сцені двох балетних шкіл виникла ще під час гастролей балетної трупи Національної опери України у Парижі. А ініціатором спільного проекту виступила громадська організація «Культурний Вектор» на чолі з Богданом Вовканічем. — Впевнений, що такої кількості балетних зірок ще не бачила жодна сцена, — зазначив пан Богдан.

— Якби не відбулися наші гастролі в Парижі, — розповідає художній керівник балетної трупи театру Аніко Рехвіашвілі, — і ми б не отримали такого резонансу, такої високої оцінки нашої трупи, навряд чи мали б можливість представити тепер українському глядачеві цей проект, в кому беруть участь кращі танцівники двох національних опер.

До реалізацію проекту долучився Франсуа Алю — прем’єр Паризької національної опери, який, на думку французької преси, відрізняється надзвичайною технікою, яскравою індивідуальністю, а його танець порівнюють з торнадо. Оцінити майстерність танцівника отримає можливість і український глядач. Також з французької сторони запрошені як молоді, так і досвідченіші артисти, які здатні повною мірою передати ауру сьогоднішнього французького театру: Леонора Болак (статус «етуаль» (зірка) з 2016 року, після спектаклю «Лебедине озеро» у постановці Рудольфа Нурієва), Поль Марк, Лідія Варею, Франческо Мора, Селія Друї.

Програма Гала-концерту має бути надзвичайно різноманітною, оскільки виконавці з обох країн демонструватимуть фрагменти класичних і сучасних постановок. Французи готують фрагменти з «Лебединого озера», «Жизелі», «Сильфіди» і сучасні хореографії таких постановників як Вільям Форсайт.

Франсуа Алю з добре знаною в Україні балериною Катериною Ханюковою (English National Ballet) виконають сцени з «Дон Кіхота» і «Корсара».

Українська трупа представить: па-де-де з 3-го акту «Сплячої красуні» (Анастасія Шевченко — Денис Недак); па-де-де «Діана і Актеон» з балету «Есмеральда» (Станіслав Ольшанський — Юлія Москаленко), а також велику сцену з балету «Цезар» (Тетяна Льозова — Микита Сухоруков), включену до програми на прохання французької сторони.

— Зазвичай до участі в програмі запрошують одну-дві зірки, — зазначила Аніко Рехіашвілі, — але коли до нас їде такий «зоряний» ешелон, це набагато цікавіше. Відбувається свого роду змагання двох шкіл, зароджуються хороші перспективи співробітництва двох театрів. І ми, безумовно, зацікавлені в тому, щоб цей проект розвивався, аби ми могли частіше запрошувати французьких колег до України, гастролювати у Франції і, можливо, в майбутньому поставити спільний балетний спектакль, який побачать глядачі обох країн.

Фото надані Національною оперою України