Музична подорож у середньовіччя

Ансамбль «Хорея Козацька» запросив до Національної філармонії України на концерт «Банкет духовний», під час якого звучала старовинна духовна музика. Захід відбувся за підтримки громадської організації Олега Скрипки «Країна мрій».

Мандруючи вуличками старого Києва, напевне багато хто замислювався над тим, яким наше місто було в давнину, в часи Київської Русі, або ж у добу галасливих ярмарків… Виявляється подорожувати в часі можна разом з «Хореєю Козацькою» та її лідером — відомим кобзарем, бандуристом, народним артистом України Тарасом Компаніченком. Цей ансамбль існує вже майже п’ятнадцять років, а «Horea kozacky» — це назва музичного твору клавірної табулатури, що датується 1640-м роком. Ансамбль виконує музику давніх епох — від середньовічної монодії до романсу ХХ століття, також широко представлені патріотичні пісні. Переважно це твори епічної традиції, але й лірики не бракує. А ще артисти грають на старовинних інструментах, які рідко де можна побачити й почути — середньовічна і ренесансна лютня, дуда, шалмей, фідель, колісна ліра та інші.

Того вечора разом з паном Тарасом Сергій Охрімчук, Северин Данилейко, Михайло Качалов, Ярослав Крисько і Максим Бережнюк та вокалістки Іванна Данилейко й Олена Нагорна подарували концертну програму, що стала справжній бенкетом для душі і серця.

Цього вечора слухачі мали унікальну можливість долучитися до творчої спадщини Івана Мазепи. Прозвучав кант на музику і слова Івана Степановича «Бідна моя голівонька», що був включений до збірника Павла Полуботка та Якова Маркевича (ХVІІІ ст.). Цей кант гетьман присвятив пам’яті своєї матері. Тарас Компанченко розповів багато маловідомих фактів з життя Дмитрія Туптала, Стефана Яворського, Андрея Третецького, Миколая Ґомулки, Теофана Прокоповича. Багато хто вперше почув популярні у ХVІ — ХVІІІ століттях твори «Господи звах к тебі», «Кто кріпко на Бога уповая», «Радости моє серце, ісполни Діво», «Вижду тя на хресті розп’ята», «Воскресни Боже», «Христос Господь воскресне» та інші.

Магія рідкісних старовинних музичних інструментів ансамблю «Хорея Козацька», віртуозна гра музикантів, маловідома давня українська музика створили унікальну атмосферу цього незвичайного концерту.