В гостях у Київської опери

У Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва презентували проект «Тиждень у Київській опері, або Музика для дорослих»! Багато киян та гостей міста відкрили для себе, що в репертуарі театру, крім дитячих, представлені високопрофесійні вистави і для дорослого глядача. Про новий проект розповів заступник директора-художнього керівника театру Богдан Собуцький.

В гостях у Київської опери

— З липня минулого року у нашому театрі новий директор-художній керівник — заслужений працівник культури України Петро Качанов, який переміг у відкритому конкурсі КМДА. Він має відповідну освіту і великий досвід роботи. За цей час у театрі відбулося сім прем’єр. Саме у нового керівника виникла ідея започаткувати фестиваль «Тиждень у Київській опері, або Музика для дорослих».

Про нас говорять, що ми Дитячий музичний театр. А ідея полягала в тому, аби залучити до нас і дорослого глядача. Тому започаткували проект, в якому представляємо хітові опери і балети. Протягом тижня театральна публіка мала можливість відвідати опери «Травіата» Дж. Верді, «Богема» Дж. Пуччіні, «Viva la mamma (Нехай живе мама), або Театральні порядки та безпорядки» Г. Доніцетті, а також балети «Жізель» А. Адана, «Ромео і Джульєтта» С. Прокоф’єва і вечір одноактних балетів: «Шопеніана» на музику Ф. Шопена та «Шехеразада» на музику М. Римського-Корсакова.

Більшістю з цих вистав диригували відомі диригенти, а головні партії в операх виконували запрошені солісти-вокалісти. «Шехеразадою» диригував народний артист України, диригент Національної опери, легенда українського диригування, маестро Володимир Кожухар. До речі, коли він проводить репетиції в Національній опері України, то на них потрапити неможливо. А, коли ці репетиції відбувалися у нас, працівники театру могли їх відвідати і почути. Наші артисти і диригенти були в захопленні. Диригентом «Травіати» був головний диригент і художній керівник Національного академічного симфонічного оркестру України, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Володимир Сіренко. «Ромео і Джульєтта» пройшла під орудою заслуженого діяча мистецтв України Алли Кульбаби, яка теж є диригентом Національної опери України. Інші вистави провели диригенти нашого театру Володимир Врубльовський («Жізель» і «Шопеніана») та Сергій Голубничий («Богема» і «Viva la mamma»). У головних партіях виступили: заслужена артистка України Ольга Фомічова (Віолетта), лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Ксенія Бахрітдінова (Мімі), Дмитро Іванченко (Альфред) та Андрій Гонюков (мама Агата).

З одного боку, втілити такий проект у життя здавалось би було дуже легко, а з іншого — складно. Легкість полягала в тому, що музичний матеріал був майже готовий. Потрібно було лише попрацювати з новими диригентами і солістами. А з іншого, — було складно, бо колективу театру довелося досить інтенсивно попрацювати, і графік репетицій був дуже напруженим. Приміром, якщо у більшості вистав актори на сцені, а оркестр — в оркестровій ямі, то в «Богемі» — навпаки. Це було велике навантаження для оркестру та монтувального цеху, але ми впоралися з цим.

Петро Качанов відзняв досить цікавий ролик про фестиваль, який мав широкий розголос у соціальних мережах.

До «Тижня у Київській опері» ми поновили «Травітату». Сподіваємося, що вона надовго повернулася до нашого репертуару.

У нашому фойє стоїть червоний рояль «Москва». Під час антрактів концертмейстери театру виконують на ньому класичну музику, аби налаштувати глядачів на класичне мистецтво, яке на них очікує в залі. А в антракті опери «Viva la mamma» у цьому ж фойє з роялем глядачі захоплено спостерігали за перформансом — продовженням того, що відбувалося на сцені.

«Тиждень у Київській опері» співпав із Днем Києва і Днем Європи. Тому деякі шанувальники театру пропустили наш проект. Були у нас і аншлаги, але хотілося, аби щодо деяких вистав було більше ажіотажу. Сподіваємося, що ми трохи попрацюємо і внесемо певні корективи в наш проект, щоб наступного року він став не лише ще цікавішим, а й більш розрекламованим. Звичайно ж на наступному «Тижні у Київській опері» представимо і нові вистави. Серед них напевне буде опера Моцарта «Весілля Фігаро», роботу над якою завершує головний режисер нашого театру Оксана Тараненко. Це буде сучасна версія, що йтиме під грифом — «еротичний трилер». Прем’єра запланована на 20 червня — день закриття театрального сезону. Нею ж відкриємо і наш 38-й театральний сезон 19 вересня.

До цього часу запланована масштабна реконструкція і ремонт приміщення театру — оновимо глядацьку залу, встановимо нові стільці. Завдяки департаменту культури КМДА маємо можливість виконати всі ці роботи, здійснити ремонт санвузлів, світлового обладнання, придбати нове звукове обладнання. Такого за історію театру ще не було.

Під час фестивалю ми змогли заявити про себе як колектив, що може конкурувати з Національною оперою України, іншими оперними театрами не лише нашої країни, але й світу. Ми відкриті до співпраці, творчих експериментів. А наша мета — у перспективі отримати статус національного театру.

Фото з сайта театру