Музика і поезія художника Миколи Скобельського

Член НСХУ Микола Скобельський запросив на свою першу персональну виставку, яка нещодавно відкрилася в галереї «Митець». Художник представив п’ятдесят п’ять живописних робіт, створених протягом останніх дев’яти років.

Музика і поезія художника Миколи Скобельського

Микола Скобельський взяв участь у понад 50 Всеукраїнських художніх виставках, пленерах у Криму, Карпатах, Седневі, Гурзуфі, Семеїзі, Києві. 2014-го був учасником виставки акварелі на Гаваях. Надає перевагу пленерному живопису реалістичного напрямку, вражає романтичним настроєм, легким невимушеним сюжетом, сповненим роздумів над життям. Художник має щедру природну обдарованість відчувати кольорову гаму в усій її красі. Приміром, Київ повнозвучно розкривається в його пейзажах через різні коливання природи: весняні, зимові, осінні. Картини митця сповнені особливої душевності. Вони, мов дорогоцінний путівник, запрошують відвідати історичні місця столиці України: Києва-Печерську лавру, Андріївський узвіз, Боричів тік, пройтися схилами Дніпра, відчути святість ближніх і дальніх печер, помилуватися Кирилівською церквою.

Його живописні роботи зберігаються у приватних збірках багатьох країн світу: Німеччини, Росії, Франції, Польщі, Японії, Китаю, США, Канади.

Привітати митця зі знаковою подією в його житті завітали друзі, родичі, колеги. Про життєвий і творчий шлях художника розповіла директор галереї «Митець» Ганна Лавреха.

— Творчість Миколи Скобельського знає не лише Київ, але і вся Україна, — переконана мистецтвознавець Валентина Єфремова. — Коли я бачу його картини, то вони у мене завжди асоціюються або з музикою, або з поезією.

Твори художника відлунюють його серце, його прагнення нести красу у світ. Микола з великим натхненням вимальовує різні пори року. А осінь, зима, весна і літо надихають на творчість не лише художників, але й музикантів та поетів.

Окремо хотіла б сказати про кольорову гаму, про палітру Скобельського. Тут акорди, які домінують на кожній картині. Всі, хто бував у Седневі, Гурзуфі, хто милується історичними пам’ятками Києва, відчувають саме той ракурс, який обрав Микола.

На картинах, створених у Седневі, ми бачимо первозданну красу природи, за якою так сумуємо у великих містах. Крим у його полотнах насичений чистими білими літніми кольорами. Ті, хто бував у нашому будинку творчості в Гурзуфі, той пам’ятає пекуче сонце і білі кольори на стінах. Художник намагається спіймати промінчик сонця, який віддзеркалюється на білосніжні поля і краєвиди. Але білий колір Гурзуфа один, а в зимових пейзажах художника зовсім інший.

Бачимо на картинах і багато квітів. Це флокси, бузок, польові квітки. Всі вони прекрасні і неповторні.

— З такої виставки, яку ми бачимо сьогодні, глядач виходить переповнений красою, — вважає заслужений художник України Петро Зикунов. — Художник, який робить персональну виставку, розкриває свою душу. Тут ми бачимо класичний, академічний живопис. Це наша українська школа, яку добре знають у світі. Впевнений, що ця школа має велике майбутнє. Те, що художник проводить персональні виставки, бере участь у колективних виставках, пленерах — ознака активного творчого життя. Саме таким активним життям живе Микола Скобельський. Хочу побажати йому міцного здоров’я і великого творчого натхнення.

Художник Микола Каневський у своєму виступі звернув увагу на те, що витоки творчості Скобельського йдуть з його дитинства. На його переконання художник, це немов ангел, що прийшов у цей світ, аби показати людям неповторну красу того, що нас оточує. Від посольства Республіки Польща Миколу Скобельського привітав консул цієї країни у Києві Яцек Гоцловський. Дипломат підкреслив, що для нього велика честь бути на відкритті такої поважної виставки. Живописець, графік і педагог Едуард Межул пообіцяв, що приводитиме на цю виставку своїх вихованців, які зможуть тут побачити твори мистецтва, в яких є правда життя. Також митця з першою персональною виставкою привітали представники одного з польських товариств в Україні.