Секрети щастя від Інни Красновської-Кафтан

Музей гетьманства запросив на відкриття виставки пластилінографії та живопису мисткині з смт. Каланчак, що на Херсонщині Інни Красновської-Кафтан «Цвітиця-радість прилетіла».

Секрети щастя від Інни Красновської-Кафтан

Художниця народилася у місті Джанкой (Крим). Почала малювати з п’яти років. Останні три десятиліття її життя пов’язане з Херсонщиною — працює бібліотекарем Каланчацької ЦБС. Без малювання не уявляє свого життя.

У своїх роботах пані Інна використовує різні техніки, акварельні, олійні, акрилові фарби та пастель. Десять років тому захопилася незвичним малюванням пластиліном. Мисткиня перебуває в постійному творчому пошуку: створила свій авторський стиль, який назвала «Цвітиці». Вона учасниця міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок та фестивалів, інших мистецьких заходів.

Відкриваючи виставку, директор Музею гетьманства Галина Ярова наголосила на тому, що художниця наділена особливим талантом відчувати красу нашої природи, а її картини перегукуються з творами Катерини Білокур. Водночас, пані Інна має своє яскраво виражене творче обличчя, свій неповторний стиль.

Інна Красовська-Кафтан розповіла про те деякі таємниці своєї творчої лабораторії.

— Зі своєю творчістю я вже багато разів знайомила земляків на Херсонщині, а сьогодні відкривається моя перша персональна виставка у Києві, — зізналася художниця. — Надзвичайно вдячна Музею гетьманства, який запросив мене у ці чудові виставкові зали.

Дуже хочеться, щоб ця виставка подарувала гарний настрій всім, хто її відвідає. Завжди мріяла показати свої роботи людям, аби вони отримали заряд позитиву, щоб радість наповнювали їх душі і серця, щоб вони були щасливими. А кожна з моїх робіт — це частинка мого життя.

Одну з картин назвала «Чарівний голос Ніни Матвієнко». Голос цієї співачки завжди вважала чимось особливим. Її пісні любить дуже співати моя мама.

Роботу «Благословення на народження дитини» створила минулого року в очікуванні народження двох онучок. Нещодавно Мирославі й Анні виповнилося по року. Хочеться, аби ця картина допомагала тим людям, які поки не можуть мати дітей. Аби в них народжувалися дочки і сини, а наше життя продовжувалося в діточках і онуках.

На картині «Квітковий феєрверк» можна побачити сірі тони, які наповнюють наше життя. Але поряд світлі кольори як утвердження того, що ми не повинні сумувати, падати духом. Маємо йти по життю впевнено — вірити, надіятись, любити і знати, щоб в житті хорошого і красивого більше, ніж поганого.

Картина «Політ у височинь» присвячена нашій сонячній Херсонщині.

На створення полотна «Святкові квіти України» надихнула народна пісня, що є душею України. Любов до української пісні мені прищепили мої батьки, за що я їм надзвичайно вдячна.

Одна з моїх улюблених робіт має назву «Прислухайся до голосу Землі». Хотіла нею сказати, що життя нашої планети залежить від кожного з нас. І не лише від наших вчинків, а й від наших думок.

Кожна людина, яке живе з вірою в серці, з вірою в Бога, добро і милосердя має Ангела-охоронця, що своїми крилами захищає від усіх негараздів. Хочеться, аби Ангел-охоронець оберігав Україну. Наша рідна земля так потребує захисту, любові і позитиву. Ці свої думки я втілила у картині «Ангел-охоронець». Лейтмотивом цієї та інших робіт є любов до України, яку мені заклали мої батьки, бабусі і дідусі, Одещина, де минуло моє дитинство.

Щоранку дякую Богу за те, що світить сонце, зеленіє трава, що наді мною мирне небо, а поруч — рідні люди і вони здорові. Це велике щастя. І не треба шукати в інших країнах особливо щастя. Давайте будемо радіти кожному моменту нашого життя, кожній, здавалося б на перший погляд неважливій дрібниці. Про це моя робота «Квітучий ранковий настрій».

Згадую свою персональну виставку, якою відкривалася «Галерея життя» у Херсонському онкодиспансері. Зрозуміла, що ці картини допомагають людям підтримувати в собі силу духу. Вони мені дякували і говорили, що в їхні душі увійшло щось квітуче і радісне. А такі зізнання особливо цінні для митця.

На одній з моїх нових картин — «Казкова прогулянка», намальовані птахи, що є символом душі. Це пара, яка летить назустріч одне одному, на зустріч своєму коханню.

Полотно «Сині квіти» про вир життя, який нас закручує, про те, що під час буднів ми можемо для себе зробити справжнє яскраве свято.

Ще одна картина має назву «Зелена таїна». А таїна тому, що квітка ще не розкрилася, ще не розцвіла. Яка вона буде коли розцвіте, яка таїна за нею схована залежить від кожного з нас. Сам під час роботи над «Зеленою таїною» вперше почула пісню Ніни Матвієнко «Квітка-душа». Це пісня про те, що я малювала, і те, що бачу з дитинства.

На картині «Дзеркало душі» намальовано дзеркало, що є життям людини. Тут не видно краєчка дзеркала. Невидима частина — це наше минуле і минуле наших предків. А спіралі — це символ часу. Дзеркало — це наше майбутнє, яке залежить від кожного з нас.

Зовсім нещодавно закінчила картину «Віддзвеніло веселкове літо». Трохи сумно, що воно пішло від нас. Але настала осінь — пора мудрості. У кожної пори року є своя краса, як і в кожного періоду людського життя.

Коли я дарую людям картини, то відчуваю, що дарую їм родинний оберіг. Проходить час і мені починають дзвонити ці люди і зізнаються, що багато з задуманого ними здійснилося. А здійснилося тому, що мої роботи додають людям віру в себе, віру в те, що все буде добре.

На відкриття виставки завітала заслужена артистка Україна Руслана Лоцман, яка згадала, як познайомилася з Інною Красновською-Кафтан у Скадовську на фестивалі «Україна єднає світ». Співачка виконала кілька власних пісень та творів з репертуару Ніни Матвієнко, подарувала художниці та Музеї гетьманства свої компакт-диски.

Кожен киянин та гість столиці може насолодитися творами пані Інни, адже виставка «Цвітиця-радість прилетіла» експонуватиметься у Музеї гетьманства до кінця жовтня.