«Гармонія» підкорює серця

Ансамбль гітаристів «Гармонія» запросив на свій сольний концерт до дитячо-юнацького клубу «Олімпія» Централізованої системи дитячо-юнацьких клубів «Щасливе дитинство» Голосіївського району столиці. Цього дня у виконанні юних музикантів прозвучало чимало музичних творів.

«Гармонія» підкорює серця

Ансамбль «Гармонія» був створений у 2008 році у Будинку дитячої та юнацької творчості Голосіївського району м. Києва і спочатку мав назву «Октава». Нині колектив працює у дитячо-юнацькому клубі «Олімпія» Централізованої системи дитячо-юнацьких клубів «Щасливе дитинство». Незмінний керівник ансамблю — випускник Вищого державного музичного інституту ім. Миколи Лисенка (м. Львів) Володимир Соломончук.

Нині у складі ансамблю студентка першого курсу Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Анастасія Лебедєва, учень 121-ї ЗОШ міста Києва Андрій Омельченко та найменший учасник — п’ятикласник столичного ліцею № 241 Артем Бузовський.

У репертуарі ансамблю твори відомих італійських та іспанських композиторів, Буре Ля-мінор і Мі-мінор батька В. Моцарта — Леопольда, наприклад. А найбільше творів — це українські народні пісні в обробці Аліни Бойко, редаговані керівником колективу. Також твір, призабутого нині українського композитора Петра Глушкова «Гуцулка». Крім цього, юні гітаристи виконують два твори Володимира Соломончука — «В'язанка Ля-мінор» і «В'язанка Мі-мінор» українських народних пісень, та перекладення пана Володимира. Зокрема, всесвітньовідомий «Щедрик» Миколи Леонтовича, який композитор обробив для змішаного хору, тепер також звучить у виконанні ансамблю гітаристів. При цьому нічого не змінилося, навіть залишилася та сама тональність — Соль-мінор.

2017 року «Гармонія» («Октава») взяла участь у Міжнародному фестивалі «Київ скликає друзів-2017», де посіла перше місце. Того ж року, відбувся сольний концерт колективу, де гітаристи, крім українських народних пісень, вперше виконували твори німецьких композиторів. А також, першого червня цього ж року, була проведена серія благодійних концертів до Міжнародного Дня захисту дітей у шкільних таборах Голосіївського району міста Києва.

— Головна мета нашого колективу — популяризація української народної пісні. Її сьогодні виконують мало, особливо гітаристи. Тому що гітара вважається іспанським інструментом, на якому переважно виконують твори європейських та американських композиторів. А українська народна пісня сьогодні потребує не тільки популяризації, але й захисту, — розповідає Володимир Соломончук.

Педагог вважає, що такі концерти роблять свою справу в популяризації української музики і пісні. Діти виступають з великим задоволенням. Заняття з музики допомагають їм формувати хороший художній смак.

— Коли приходять на навчання, — я запитую, — яку музику вони люблять, — продовжує пан Володимир. — Одні кажуть метал, інші джаз чи рок. Але не пам’ятаю, щоб хтось надавав перевагу класиці. А коли починають грати класику, то починають краще орієнтуватися у виборі музики. Змінюється поведінка дітей. Класична музика позитивно впливає на їхній розвиток. Недаремно ще дві з половиною тисячі років тому Конфуцій говорив, що завершену освіту дає музика. А Віктор Гюго сказав, що «Розум людський володіє трьома ключами — цифрою, буквою і нотою, які відчиняють все. Знати, думати і мріяти. Все в цьому».

Наш концерт ми присвятили вчителям. Серед глядачів були учні та їх батьки. Вперше виконали українські народні пісні «У сусіда хата біла», «Женчичок-бренчичок» та «Вже місяць сходить» в обробці Аліни Бойко. Всього було десять творів. Всім дуже сподобалося. Вважаю, що ми зробили потрібну справу…

Також «Гармонія» нещодавно, взяла участь у концерті, присвяченому Дню захисника України та Дню Українського козацтва. На даний час, колектив працює над поповненням свого репертуару новими творами і концертними номерами та, готується до нових зустрічей зі своїми вдячними слухачами на концертних майданчиках культурно-мистецьких заходів, конкурсів, фестивалів тощо.

Фото Анни ПЕТРОВОЇ