Український театральний «Оскар»

Завершився Другий всеукраїнський театральний фестиваль-премія ГРА. На різних театральних майданчиках Києва показали 12 кращих вистав 2018 року. Саме з цієї дюжини міжнародне журі визначило переможців в 6 загальних та 6 індивідуальних номінаціях. Хто саме і за що отримав український театральний Оскар, стало відомо під час церемонії нагородження, яка відбулася на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Український театральний «Оскар»

«ГРА» («GRA» («Great Real Art»)) була заснована минулого року Національною спілкою театральних діячів України за ініціативи Голови Спілки Богдана Струтинського. Проєкт реалізується за підтримки Міністерства культури України та Департаменту культури КМДА. Фестиваль-премія має встановлені етапи і правила.

«GRA» проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого року. Друга ГРА стартувала на початку цього року і зібрала до розгляду прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2018 року. Заявки надходили з різних регіонів України від різних за формою власності і форматом роботи театральних колективів.

Далі експертна рада фестивалю, яка складається з відомих і компетентних театральних критиків, театро- та музикознавців, з понад 80 заявників обрала 30 кращих. Саме вони потрапили до лонг-листа і продовжили боротьбу. Протягом березня-червня експерти подорожували містами України і переглядали вистави з лонг-листа наживо. У липні відбулася головна подія літа: організатори фестивалю оприлюднили шорт-лист з 12-ти вистав, які пройшли до фінальної частини.

Оскільки проєкт, це не лише премія, а й фестиваль, глядачі теж мали можливість приєднатися до театральної події. Оцінити вистави з шорт-листа було запропоновано під час показу спектаклів-фіналістів у столиці. Цьогорічну ГРУ відвідали понад 6 тисяч любителів театру.

За підтримки Національної спілки театральних діячів України вже відбулася реалізація нових проєктів переможців минулорічної ГРИ: Івано-Франківський академічний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка, Київський академічний театр «Золоті ворота», Чернігівський академічний драматичний театр ім. Тараса Шевченка, Чернігівський театр ляльок ім. Олександра Довженка. У грудні має відбутися прем’єра у «Дикому театрі» (м. Київ).

Цього року оцінювало вистави-номінанти та визначало переможців міжнародне журі у складі: журналіст, музикознавець і музикант Дітер Топп (голова журі, Кельн, Німеччина); історик, педагог та громадський діяч Адам Бала (Варшава, Польща); генеральна директорка Національного театру «Іон Дачіан» у Бухаресті Б’янка Іонеску-Балло (Румунія); драматург, публіцист, театральний критик Томас Ірмер (Берлін, Німеччина); театральна критикиня, перекладачка, драматургиня Жанна Лашкевич (Мінськ, Білорусь).

— Культура і, в першу чергу театр, на сьогоднішній день це рятівне коло нашої держави, — переконаний голова НСТДУ, народний артист України Богдан Струтинський. — Якби не було театру і культури взагалі, то країна б скотилася у велику прірву. Колись Лесь Курбас сказав, що театр сьогодні має бути таким, якою держава мусить бути завтра. Тому давайте всі театрали ходу на розвиток країни. Це в наших силах.

Хочу подякувати всім, хто долучився до організації і проведення фестивалю-премії. Міністерству культури України, Департаменту культури КМДА, театральній спілці, всій театральній спільноті. Всім тим робочим бджілкам, які працювали цілий рік — експертній раді. Давайте привітаємо наших колег, наших друзів, які приїхали з-за кордону, це міжнародне журі. Дуже хочу, щоб ця премія була престижною для всіх нас, щоб з кожним роком зростала її сума. Якщо зараз це 50 тисяч гривень, то хотілося, щоб надалі була така сама цифра, але вже у доларовому еквіваленті. Я переконаний, що при правильній державній політиці це цілком реально. Треба тільки повірити в те, що театр, це той соціальний інститут, який відіграє дуже важливу роль в розбудові нації.

Коли людина щаслива, вона посміхається. А коли людина посміхається, вона стає щасливішою. Посміхайтеся, даруйте радість глядачеві, один одному. І щоб ми жили так, аби Україна теж посміхалася і раділа своїм перемогам. Бо все, що ми робимо, ми робимо для утвердження України. На кожному з нас велика відповідальність за майбутнє, за тих, хто сьогодні ще діти. Без театру світ би був зовсім інший. Він би був не цікавим.

— Фестиваль-премія ГРА — це фестиваль довіри, — вважає керівник департаменту культури КМДА Діана Попова. — Давайте щиро радіти здобуткам один одного, співчувати невдачам. Бажаю Вам аншлагів, щоб театр, який підіймає найважливіші соціальні теми, ставав більш затребуваним.

— Фестиваль-премія ГРА руйнує усталені прикмети, — зазначила голова експертної ради фестивалю Анна Липківська. — У народі кажуть, що перший млинець глевкий, але вже перший фестиваль мав успіх. Ми руйнуємо забобону театралів щодо другого показу прем’єрної вистави. Адже другий фестиваль відбувся на ще вищому професійному рівні. Всі, хто протягом тижня мав змогу передивитися фестивальні вистави, зробили висновок, настільки різним сьогодні є наш український театр за жанрами, підходами, формами, аудиторією. З цих вистав театр постав яким він є з усіма своїми здобутками і проблемами, травмами і перспективами, зі своїм бажанням відштовхуючись від минулого творити майбутнє.

А майбутнє у нас з театральним фестивалем-премією ГРА. Бажаю всім нам зустрітися за рік для того, аби вшанувати прекрасні вистави, порадіти за талановитих колег і продовжувати бути разом.

— За цей тиждень ми передивилися чимало різноманітних цікавих вистав. Особливо цінним для нас було бачити й аналізувати те, що робить молоде театральне покоління, ті вистави, ті нові порухи, що вони несуть. Щиро вас закликаю продовжувати таврувати цей шлях, — наголосив голова журі фестивалю Дітер Топп.

Учасники фестивалю хвилиною мовчання вшанували тих театральних митців, які залишили нас у цьому році. А найбільш хвилюючими моментами стало оголошення переможців фестивалю: у номінації «За найкращу драматичну виставу» перемогла вистава Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра та ГО «Інститут дослідження театру «Шостий поверх» — «Погані дороги»; номінації «Найкраща вистава камерної сцени» — Київський академічний театр «Золоті ворота» — «Френкен Юлія»; «Найкраща вистава для дітей» — Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва — «Король Дроздобород»; «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу» — Київський національний академічний театр оперети — «Скрипаль на даху»; «За найкращу хореографічну виставу» — Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької — «Правда під маскою»: «Пульчинелла», «Весна священна»; «За найкращу науково-пошукову виставу» — Київський академічний театр на Печерську — «Світ у горіховій шкарлупі».

Також відзначили Олексія Буська за найкраще пластичне рішення (вистава «Корілоан» Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка), ця вистава була також відзначена за кращу сценографію, яку зробив Петро Богомазов, а кращою чоловічою роллю визначили роботу Дмитра Рибалевського у цьому спектаклі. Найкраще музичне рішення здійснив Акмал Гурєзов, а найкращим режисерським здобутком визнали роботу Тамари Трунової (обидві відзнаки за виставу «Погані дороги» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра). А кращою виконавицею жіночої ролі визначили Інну Скорину-Калабу у виставі «Френкен Юлія» Київського академічного театру «Золоті ворота».

Святковий настрій учасникам та гостям фестивалю створили молоді українські виконавці та ведуча Яніна Соколова.