Шість персональних виставок

У виставкових залах «Хлібні» Національного заповідника «Софія Київська» триває виставка відомих українських художники та скульпторів, на якій вони представили свої твори, створені переважно в останні роки.

Шість персональних виставок

Розповідає організатор виставки та один з її учасників, заслужений художник України Анатолій Марчук.

— «Софію Київську» можна вважати центром православ’я. А галерея «Хлібна» вже давно достатньо відома. Бував тут на відкриттях багатьох художніх виставок. Це святе місце, тут прекрасні виставкові зали. Давно мріяв зробити у «Хлібні» свою виставку. Звернувся до генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської. Вона радісно погодилася надати ці зали.

Задум провести цю виставку виник під час виставки «Акварелісти Києва», яка проходила у Музеї історії міста Києва. Там було представлено 14 авторів. Я вирішив обрати для навої експозиції кращих з кращих. Кількість художників продиктувала кількість виставкових залів. Вирішили до живописних робіт додати скульптури, адже вони ніколи не заважають картинам, а тільки доповнюють їх.

У трьох залах представлені твори трьох художників і трьох скульпторів. У кожній залі експонується творчий доробок одного художника і одного скульптора. Можна вважати, що в залах «Хлібні» представлені шість персональних виставок українських митців.

Серед художників це народний художник України Микола Грох, член НСХУ Інна Пантелеймонова і я. А серед скульпторів — заслужений діяч мистецтв України, професор Зіновій Федик та члени НСХУ Михайло Дмитрів і Василь Бик. Всі представлені автори дуже високого професійного рівня.

На виставці представлені мої твори, створені у жанрах пейзажу і натюрморту. З 50 експонованих картин, 30 намальовані протягом двох останніх років.

Нещодавно я започаткував серію «Квіти України». Поки що зробив 10 картин. Але їх має бути набагато більше, десь до 50-ти. Потім робитиму окрему виставку «Квіти України».

Для мене особливо приємно, що у виставкових залах «Хлібні» майже щодня відбуваються різноманітні концерти класичною музики, за участю лауреатів престижних всеукраїнських та міжнародних конкурсів. На один з таких концертів, на якому виконували твори Брамса, прийшло близько 150 слухачів. Люди слухають музику і, звісно ж, дивляться на картини. У цей час живописні роботи немов оживають.

На відкритті виставки звучала музика лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Віктора Степурка. Спеціально до цієї виставки він написав п’ять музичних п’єс за мотивами моїх акварелей. Також звучали пісні на музику цього відомого композитора. Серед гостей виставки були відомий громадський і політичний діяч Ігор Ліховий, заступник голови НСХУ Костянтин Чернявський, народний художник України Василь Перевальський, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії Василь Чебаник, народна художниця, академік Національної академії мистецтв України Віра Баринова-Кулеба та інші. Всього ж у відкритті взяло участь близько 500 гостей.

Протягом 2019 року я провів близько 20 різноманітних мистецьких заходів. Серед них живописні пленери, симпозіуми скульптури, майстер-класи, художні виставки, презентації книг, концерти, творчі та художні вечори, екскурсії.

10 колективних персональних виставок експонувалися в різних містах України та за кордоном. Створив близько 150 творів. Подарував свої роботи 10 музеям України, США, Канади, Китаю та інших країн. 2019 рік був небувалим за насиченістю та надзвичайно щільним графіком.

Ця виставка триватиме до 16 лютого, а після цього, представлені на ній мої роботи, будуть кілька місяців експонуватися у Державному музеї-архіві літератури та мистецтва.

У цьому році заплановані мої персональні виставки у Качанівці та Фастівському краєзнавчому музеї. А в кінці року виставка відбудеться у виставкому залі Національної академії мистецтв України і буде приурочена до мого майбутнього ювілею. Також намагатимуся більше уваги приділяти саме творчості.

А в перспективних планах проведення виставки офортів. Крім цього презентуватиму книжку «Світло у вікні», до написання якої письменників надихнула моя картина.