«Таємнича Україна» Дмитра Коваля

У Музеї історії міста Києва завершилася велика персональна виставка члена НСХУ Дмитра Коваля «Таємнича Україна. Нарис історії та сьогодення». У рамках виставки відбулася презентація каталогу робіт митця з однойменною назвою.

«Таємнича Україна» Дмитра Коваля

Дмитро народився у місті Хотині Чернівецької області. Вже у три роки хлопчик захопився мистецтвом, а в сім розпочав навчання у Хотинській міській художній школі, де вже з другого класу ставав переможцем багатьох обласних олімпіад з академічного малюнку та живопису.

Потім було навчання у столичній Державній художній школі ім. Тараса Шевченка, факультеті живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України. Вже з першого курсу навчання в Академії викладачі дуже уважно спостерігали за молодим художником і пророкували йому велике мистецьке майбутнє. У 2015−2016 роках Дмитро працює над створенням дипломної роботи, болючим та трагічним полотном «Українська молитва» або «Душі померлих», яке на сьогодні є наймасштабнішим проєктом митця.

Дмитро Коваль — учасник багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок, лауреат численних мистецьких премій. Його роботи зберігаються в колекціях Чернівецького та Запорізького художніх музеїв, а також приватних колекціях в Україні, Чехії, Франції, Німеччині, Росії, Китаї та Канаді.

Як зазначив лауреат Шевченківської премії Василь Чебаник:

— Його (Дмитра Коваля) серія творів живопису «Таємнича Україна» (понад 15 робіт) створена протягом 2019 року — вагомий внесок у сучасне українське образотворче мистецтво. В ній поєднуються традиції станкового живопису і оригінальність композиційних рішень, подані через призму власного світовідчуття сучасності.

— Роботи митця зачаровують своїм колоритом, — стверджує заслужений художник України Анатолій Марчук. — Побутова тематика творів у поєднанні з ніжною гамою кольорів під час споглядання викликає теплі почуття і занурює в світлі спогади. Кожен споглядач його творів знайде в мотивах Дмитра близький своєму серцю спомин: хтось пізнає себе у дитинстві, що бавиться серед осіннього листя, хтось — своє рідне село, або батьківську хату, сповнену спокою та любові…

— Цикл полотен «Таємнича Україна», створений талановитим живописцем протягом 2019 року є ще одним впевненим кроком на шляху його переможного осягнення високих вершин художньої досконалості во славу рідної України, — пише мистецтвознавець Станіслав Бушак. — Заперечуючи комерційне мистецтво, Дмитро Коваль декларує своєю творчістю щиру відданість правді життя, явленій у невтомній та самовідданій праці митця-подвижника, окриленого високим небесним покликанням творця і деміурга власного небесного Космосу.

А ось як висловилися про творчість молодого художника його педагоги, відомі українські митці Віра Баринова-Кулеба, Василь Гурін та Валентина Виродова-Готьє:

— Дмитро Коваль заявив своїм великим мистецтвом про потужні досягнення у живописі. Його роботи дійсно талановито розкривають глибину мистецтва змістом, колоритом, духовністю. Роботи привертають увагу саме для Коваля характерним вираженням кольору, композиційністю, завершеністю. Вони духовні не тільки за змістом, а і прекрасні в знахідці сучасного мистецтва, яке базується на реалістичній школі, на знаннях, отриманих в НАОМА, де він був одним з найкращих студентів…

Якщо раніше у Музеї історії міста Києва відбувалися персональні виставки широковідомих в Україні та за її межами митців, то цього разу тут чи не вперше представили творчість молодого художника. Музей дуже перейнявся експозицією. Вона викликала великий інтерес у громадськості. На відкритті виставки було понад 300 гостей. Багато глядачів відвідували її щодня. В організації та підготовці виставки допомогли Міністерство культури, молоді та спорту, Національна спілка художників України, департамент культури КМДА, а також Віра Баринова-Кулеба, Андрій Будник, Станіслав Бушак, Валентина Виродова-Готьє, Ігор Волощук, Анатолій Марчук, Лілія Склярова, Роман Петрук, Василь Чебаник.

— Виставка «Таємнича подія» — знакова для мене подія, адже вперше мій творчий доробок представлений для широкого кола глядачів саме у центрі Києва, — зізнався Дмитро Коваль. — Експонувалися твори, починаючи з 2011 року. Але в основному тут представлені роботи останнього на сьогодні періоду моєї творчої біографії. Це серія, виконана за підтримки гранту президента України для видатних діячів у галузі мистецтва. Цими творами підняв тему забутих міст, які насправді є перлинами нашої країни. Тут представлені краєвиди від Закарпаття до степів Донеччини, інші пов’язані з центром і північчю України.

До експозиції увійшло близько 65 полотен. Представлено кілька циклів, в яких різняться композиційна форма і стилістика вираження. Є твори, створені в рамках класичного імпресіонізму, інші — тяжіють до експресіонізму. Приміром, видатний український художник Іван Марчук, який відвідав виставку, назвав мої твори декоративним імпресіонізмом.

Мені особливо цікавий постійний пошук, прагну, аби в кожній роботі була якась творча знахідка, з’являлося щось нове. Аби створити будь-який твір, потрібно відчути якісь емоції, інколи, навіть негативні. Щось має заболіти в серці. Також для кожного твору треба знайти певну художню форму і живописну мову.

Завжди орієнтуюсь на пошук, а не на ринок. Вважаю, що комерційне мистецтво — це шлях до деградації. Для мене у мистецтві головне — душа, образ, те, що болить.

Кожна з представлених робіт займає посідає особливе місце в моїй творчості. Серією «Таємнича Україна» намагався розкрити тему забутих куточків України. Кілька творів з цієї серії присвятив Донеччині, зокрема — Слов’янську. Картина «Церква. На тому березі Слов’янськ» — на перший погляд маленький пейзаж. Але тут дуже потужна енергетика. Я неодноразово бував у тих краях. Це місце, де 2014 року розпочалася війна з Росією. Слов’янськ — місто прекрасне, патріотично налаштоване, патріотичне. Там є цілюще озеро. Але зараз це місто, особливо околиці, стоїть у руїнах. Хотів би звернути увагу держави, наших людей на те, що маємо цінувати те, що маємо.

Я народився у місті Хотині на Буковині. Своїй малій батьківщині присвятив картину «Крізь віки. Хотинська фортеця». Коли мені було 10 років саме біля цієї фортеці я спробував себе в олійному живописі. Місто Хотин має понад тисячолітню історію. Зараз, на жаль, воно теж забуте. Центр поріс травою, тротуарна плитка залишилася ще з часів Радянського Союзу, промисловість розвалилася, люди зневірюються у завтрашньому дні.

На картині «Перлина Полісся» зображена славетна річка Козичанка. Це місце, яке не може не заворожити. Здавалось би схожі мотиви можна знайти в будь-якому куточку нашої країни. Але це місце неповторне. Полотно «Народжена стати серцем життя» — це збірний образ українського фольклору і українського села.

Мені дуже близька тематика українського села. Саме сільська тема найбільше підкреслює образ нашої українськості. Українському селу я присвятив картину «Земля». Знаковою для мене є робота «Всесвіт». Вона стала предтечою моїх автентичних серій «Українська молитва» та «Таємнича Україна».

Коли я пишу масштабну картину, то паралельно створюються спрощені образи сухих квітів. Насправді за цією простотою стоїть глибокий символізм. Інколи такими квітами можу сказати набагато більше, ніж портретом чи пейзажом. Букети дуже характерні і самодостатні у своєму миттєвому пошуку, кожен з них несе певне смислове навантаження. Водночас, коли на них дивишся, відпочиваєш душею.

Як показав досвід цієї виставки, зацікавлення нею глядачів, вона має стати пересувною. Бажано, аби цю виставку побачила вся Україна. Починатимемо з ближчих до Києва куточків країни, щоб люди долучалися до прекрасного…

Під час виставки було прийнято рішення рекомендувати кандидатуру Дмитра Коваля на почесне звання — «Заслужений художник України». Дуже хотілося б, аби ця ідея знайшла підтримку високопосадовців, які відповідають за розвиток культури в нашій державі.