Вернісаж двох Світлан

У Камінній залі Київського академічного театру «Колесо» відкрили виставку «Duoble Світ» двох художниць — Світлани Леонтьєвої та Світлани Жукової.

Вернісаж двох Світлан

Світлана Леонтьєва — відома журналістка і популярна ведуча телевізійних та концертних програм. 27 років працює на провідних телеканалах України. Понад 21 рік вела інформаційні програми на каналах ЮТАР, «Інтер», ДР ТРК, Перший Національний. Брала інтерв’ю у перших осіб багатьох держав світу та видатних особистостей, вела репортажі з «гарячих точок», створювала авторські проєкти, зокрема: «Як ваше здоров’я?», «Час країни», «Театральні сезони». Паралельно на радіо «Ера-ФМ» вела спільний з ВВС проєкт «Women's hour».

Пані Світлана нагороджена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Має почесне звання «Заслужений журналіст України». Переможець загальнонаціональної програми «Людина року», визнана — «Журналістом 2012 року». Лауреат професійної премії «Золоте перо». Член наглядової ради Благодійного фонду «Мистецький арсенал».

Мисткиня живе і працює в Києві. Перші картини написала 2015 року для благодійного аукціону, виручені кошти від якого спрямували для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Роботи Світлани неодноразово виставлялися на благодійних аукціонах Києва та Харкова. Протягом останніх п’яти років — живопис невід’ємна частина її життя.

У січні 2017 року відбулася перша персональна виставка робіт Світлани Леонтьєвої у філії Національного музею «Київська картинна галерея» — мистецькому центрі «Шоколадний будиночок». А в травні того ж року відбулася друга її персональна виставка «Перша на Подолі» у творчій вітальні Київського академічного театру «Колесо». А в червні роботи Світлани стали частиною експозиції виставки «К-квадрат» у Музеї книги та друкарства України.

Нині живопис Світлани Леонтьєвої прикрашає приватні колекції в Німеччині, Греції, Люксембурзі, Канаді, США, Казахстані, Білорусі, Україні.

А Світлана Жукова народилася на східному кордоні колишньої великої і «непереможної» країни. Здобула три вищі освіти. Багато працювала, але в якийсь момент зрозуміла — досить. Настало прозріння — Світлана зрозуміла, що найцікавіша справа — це подорожі і пізнання світу. Одного разу, «пролітаючи» на авто по Трансильванії, вона побачила таку красу, що в душі пронизливо прозвучало прагнення: «Хочу це зобразити!» Відтоді її не залишає бажання малювати. Світлана залишила бунтівний і гамірний Київ. Вона переїхала до Борисполя, щоб жити і творити в цьому місті.

Вітаючи гостей заслужений артист України Станіслав Колокольніков зазначив, що це визначна подія для театру «Колесо» — відкривати виставку двох таких самобутніх художниць. Актор театру і кіно Владислав Пупков побажав успіху двом талановитим мисткиням. А керівник літературно-драматургічної частини Київського академічного театру «Колесо» Настя Шеліга-Савицька розповіла про своє знайомство зі Світланою Леонтьєвою.

— У мене з театром «Колесо» пов’язано дуже багато, — зізналася Світлана Леонтьєва. — Колишній керівний літературно-драматургічної частини цього театру, а нині директор і художній керівник Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня» Ільїна Генсіцька знайшла мене в соціальних мережах після моєї першої виставки. Тоді я взагалі не думала, що в мене ще коли-небудь будуть виставки. Вона запропонувала виставитися в цьому театрі. Я, звичайно ж, погодилася. Відтоді вже четверта весна для мене починається з виставки в Київському академічному театрі «Колесо». Коли я проводила тут свою першу персональну виставку, у театрі відбувався Перший міжнародний фестиваль камерних вистав AndriyivskyFest.

Минуло року мала нагоду разом з театром потрапити на гастролі до Албанії, де «Колесо» показувало свою виставу «Антігона» в декораціях античного театру. Це було щось неймовірне.

Нещодавно директор і художній керівник театру, народна артистка України Ірина Кліщевська зателефонувала мені і запросила відкрити мою нову виставку першого березня. Але зараз у мене відбуваються дві великі виставки. Я запропонувала пані Ірині аби це була колективна виставка. Вона погодилася.

Після цього я подзвонила до своєї приятельки, сусідки і куми Світлани Жукової, яка в очікуванні народження онучки почала малювати дивовижних янголят і запропонувала їй провести виставку разом. До цієї виставки вона намалювали нові роботи, це весняні янголи. А я днями закінчила картину «Характер», на якій зобразила зовсім юну балерину.

— Малювати почала несподівано для себе, — згадує Світлана Жукова. — Поверталася машиною з подорожі Болгарією і заблукала в Румунії. Опинилася у передгір’ї. Там були рідкісні кущі і дерева. А з обох боків росли соняшники, пшениця і кукурудза. Мені треба було поспішати, а так хотілося все це намалювати. Свої враження від цієї подорожі зобразила на одній з картин, яка представлена на цій виставці. Спочатку малювала олівцями. Моя подруга Світлана Леонтьєва запропонувала спробувати це робити й олійними фарбами. Було дуже незвично. З цього все й почалося…