Органні обрії Білоцерківщини

Будинок органної та камерної музики вже протягом тридцяти років залишається серцем творчого життя Білої Церкви. Нещодавно тут відбувся святковий концерт, присвячений ювілею одного з найяскравіших культурних осередків Київщини.

Органні обрії Білоцерківщини

Органне мистецтво України розпочало свій ювілейний 2020 рік концертом 15 січня, який присвятили 110-й річниці від дня народження Арсенія Котляревського — засновника професійної органної школи нашої країни. За 50 років свого існування органних клас України виховав 40 досвідчених фахівців, які сьогодні працюють солістами в концертних залах, викладають у навчальних закладах України та за кордоном. 11 органістів отримали почесні звання заслужених і народних артистів України.

На 70-ті — 80-ти роки ХХ століття припадає розквіт вітчизняного органного мистецтва. Саме у цей період створювався Білоцерківський будинок органної та камерної музики. А 7 березня 1990 року зал гостинно запросив перших слухачів на концерт у виконанні солістки Республіканського будинку органної та камерної музики, нині народної артистки України Ірини Калиновської.

За тридцять років існування Білоцерківський будинок органної та камерної музики став одним з кращих концертних залів України, зі своєю унікальною акустикою та чудовим звучанням органа. За час роботи залу склалися тісні творчі зв’язки з кращими виконавцями та музичними колективами країни. Багато заслужених та народних артистів України, лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів приїздили до Білої Церкви. Також тут давали свої концерти музиканти зі США, Великобританії, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Італії, Німеччини, Австрії, Словаччини, Польщі, Норвегії, Швейцарії, Латвії, Литви, Молдови, Білорусі, Росії, Японії, Китаю.

Завдяки підтримці та ентузіазму усіх виконавців та музичних колективів, що співпрацюють з Будинком всі ці роки, тут зуміли зберегти щорічний фестиваль «Золота осінь», який восени відбудеться вже 28-й раз поспіль. На нього приїжджають мистецькі, творчі колективи, їх радо зустрічають люди будь-якого віку. Сцена Будинку органної та камерної музики для багатьох випускників музичних шкіл Білої Церкви стала трампліном до консерваторій і музичних училищ. Свої творчі ідеї тут втілює в життя мистецький джаз-клуб. Туристичні делегації, які приїздять до Білої Церкви, дуже хочуть потрапити сюди, аби послухати орган і помилуватися пам’яткою архітектури ХVІІІ століття. Багато урочистих подій відбувається саме тут, це вже стало доброю традицією.

Цього вечора лунало багато теплих вітальних слів від представників Національної філармонії України, Білоцерківського національного аграрного університету, Київської облдержадміністрації, Київської обласної та Білоцерківських міської і районної рад, міського відділу культури, митців та громадських діячів та митців Білоцерківщини. Працівники Будинку органної та камерної музики отримали почесні грамоти й інші відзнаки.

Директор Національного будинку органної та камерної музики України, заслужений діяч мистецтв Тетяна Стахорська наголосила на тому, що творчі здобутки цього колективу є вагомим внеском у скарбницю духовного збагачення як мешканців Білої Церкви, так і всього українського виконавського мистецтва. Народний артист України Володимир Кошуба згадав першого директора цього чудового храму мистецтва Олександра Шебельного. Заслужена артистка Тетяна Орлова зазначила, що музика допомагає слухачам на якийсь час забути про свої проблеми і зануритися у прекрасний світ мистецтва. А директор Білоцерківського будинку органної та камерної музики Володимир Клюєв запросив слухачів приходити і на наступні концерти, поділився планами колективу на майбутнє.

Під час ювілейного концерту звучав його величність Орган, лунали пісні. Своє мистецтво вдячній публіці дарували солістка Білоцерківського будинку органної та камерної музика, заслужена артистка України Тетяна Орлова (орган), а також гості зі столиці — солісти Національного будинку органної та камерної музики України, народні артисти Володимир Кошуба (орган) та Ірина Калиновська (орган), а також заслужена артистка Ірина Харечко (орган); солісти Національної філармонії України — заслужена артистка Єлизавета Ліпітюк (сопрано) і лауреат міжнародних конкурсів Сергій Бортник (тенор). У їхньому виконанні прозвучали твори Г. Генделя, А. Вівальді, Ф. Шуберта, П. д’Акоста, А. Гільмана, Я. Зварта, В. Назарова, Ч. Стенфорда, Ф. Джеймса, А. Кетелбі.