Театр у «цифрі»

В Україні стартував масштабний і амбітний проєкт зі створення першого у країні Digital Theatre Archiv. Проєкт передбачає запуск зручного та доступного веб-ресурсу, що буде обробляти та зберігати інформацію про вистави театрів України. Цифровим театральним архівом зможуть користуватися як науковці та представники театральної спільноти, так і звичайні глядачі.

Театр у «цифрі»

Проєкт реалізується Національною спілкою театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. Куратор проєкту — український театрознавець, доктор мистецтвознавства, професор Ганна Веселовська.

Без минулого нема майбутнього — всім відомий факт. Так як же бути, коли даних про минуле замало через те, що вони не системно фіксувалися ізберігалися? Відсутність або закритість архівів, що довгий час вважалася нормою українського суспільного життя, торкнулася театральної сфери не менше, ніж будь-якої іншої.

— У результаті, в нашій скорегованій кимось історії, вже не раз відзначалися недостовірні театральні ювілеї, а провідні майстри сцени залишалися без гідного вшанування, — розповіла Ганна Веселовська. — І сьогодні, коли, здається, про все можна дізнатися з мережі, як виявилося, українському театрові і тут не пощастило: суцільна плутанина із датами прем’єр, авторами спектаклів, зіграними акторами ролями.

У багатьох країнах процес діджіталізованого архівування та фіксації театрального процесу триває вже давно. Існує чимало електронних театральних архівів у Великобританії, Німеччині, США, Франції. А державні інституції, що опікуються театрами в центральноєвропейських країнах (Інститут театру імені Збігнева Рашевського в Польщі, Угорський театральний музей та інститут, Театральні інститути у Словаччині, Чехії, Словенії та інші) забезпечують збереження інформації на спеціальних сайтах.

— Цей рік довів, що диджиталізація є принципово важливою не лише для збереження життєдіяльності культурних проєктів, а й з позиції доступності культури, — зазначила Юлія Федів, виконавча директорка УКФ. — Завдяки переходу в онлайн формати збільшується аудиторія глядачів чи слухачів, стираються кордони та відстані. І, звісно, важливим є збереження мистецьких творів, у випадку Digital Theatre Archiv — вистав, для того, щоб на цій основі здійснювались дослідження, відбувались копродукції, а головне — здійснювались глядацькі відкриття неймовірного світу театру".

Вивчивши досвід колег з європейських інституцій, НСТДУ за підтримки УКФ вже реалізувала низку технічних заходів по запуску повноцінної національної театральної бази даних. До кінця 2020 року планується зібрати, обробити та розмістити на спеціалізованому веб-ресурсі інформацію про постановки театрів України за період 2015−2019 рр. Запустити сайт планується вже у вересні-жовтні поточного року. Долучитися до процесу організатори запрошують всі театральні колективи України різного спрямування та різних форм власності.

Проєкт масштабний і має декілька етапів. А у підсумку має утворитися спеціалізований ресурс, що об’ємно надаватиме користувачам доступну та об’єктивну інформацію про театральне мистецтво України. Крім того, створення єдиної театральної бази даних стане важливим і для повноцінного розуміння всіх процесів, що відбуваються в театральній сфері, місця і ролі театру в загальнонаціональному культурному контексті.

Про подробиці інформуватимуть на офіційному ресурсі НСТДУ.

Прес-служба НСТДУ