Як зробити світи співзвучними?

Відповідь на це запитання можна знайти на виставці «Співзвучність світів», яку відкрили в галереї Київської організації НСХУ «Митець». Експозиція представляє твори Еллен Орро — відомої прибалтійської художниці, яка мешкає в Києві. Починаючи з 1989 року вона є авторкою понад 50 виставок як в Україні, так і за кордоном.

Як зробити світи співзвучними?

Картини Еллен Орро знаходяться в багатьох галереях, офісах, та приватних колекціях у Німеччині, Бельгії, Польщі, Данії, Голландії, Японії, Південної Кореї, Канаді, США, Великобританії та Україні.

Основні напрямки її творчості — живопис, графіка та дизайн. Художниця повнозвучно проявила себе як лірична майстриня у серії оздоблення дитячих книжок видавництв «Веселка», «Джмелик», «Освіта», «АСК», «Барвінок», «Махаон». В ілюстраціях виконаних аквареллю відчувається ніжність, душевність, прагнення зрозуміти дитячу душу і створити святковий настрій. Орро буквально переносить казковий світ у реальність і наповнює його радістю та відвертістю. Саме такими є ілюстрації до книжок «Пісня про рушник», «Золоте лошадко», серії мотивів з календаря «12 місяців» видавництва «Веселка» та інших.

Вона створює унікальні та різнопланові за сюжетами картини, наповнені неймовірною енергетикою: пейзажі, натюрморти, портрети, техно, автомобілі, мотоцикли, літаки, дитяча тематика та багато іншого.

Тема зображення квітів у живопису Еллен заслуговує особливої уваги. Ми бачимо, як художниця прагне показати красу окремої квітки і створює своєрідні есеї для кожного мотиву. Такими є її серії «Чорнобривці», «Рудбекія», «Мальви», «Лілії», «Соняшник», «Маки».

Інколи їй тісно в рамках звичайного натюрморту. Тому Е. Орро створює композиції на тлі історичного пейзажу. Так з’явилися «Вечір у блакитних тонах», «Ангели над містом», «Літні сутінки». Художниця вміє подати мотив, який вразив її своїм надзвичайним станом, тому звичайні паркани, копиці, хатки або затишні храми набирають в її картинах особливої краси та вишуканості.

Портрети показують художницю як майстра розкриття внутрішнього світу людини, а вдало розставлені кольорові акценти підкреслюють стан моделі та її особливості: «Дівчина з чорнобривцями», «Краса», «Дівчина з золотими сережками» та інші.

Творчий діапазон мисткині вміщує багато напрямів, які вона створює на полотні в залежності від свого душевного стану. В ритміці авторських розчерків та вишуканих вкраплень відчувається надзвичайна емоційність. Її палітра захоплює спалахами яскравих, але виважених кольорів, що надають картинам особливого шарму та настрою. Картини наповнені життєдайною енергією, красою, глибоким змістом та оптимізмом.

У новій виставці художниця вирішила поєднати зазвичай несумісні теми. У наш техногенній вік, наповнений контрастами та електронними досягненнями, людство перетворюється в агрегат створення колосальної інформації. Ідея виставки показати контрасти, як об’єкти реалій сучасного світу, серед яких живе людство. Своє уявлення про дійсність художниця розкрила у створеному нею творчому просторі. В її метаморфозах супертехніка наповнюється позитивом і натхненням, а природа, оточена мегаполісами, раптом нам відкриває оази краси і романтики. Так художниця перетворює багатогранні життєві колізії у водоспад емоцій та захоплення…

Про творчість Еллен Орро розповіла мистецтвознавець, автор і модератор багатьох творчих проєктів Валентина Єфремова. Зокрема, вона зупинилася на картині «Літні сутінки».

— Кожна картина, то віддзеркалення душі художника, — переконана пані Валентина. — Перед нами юна красуня, яка дарує глядачеві свій проникливий погляд. Букет щойно зірваних польових квітів та вінок на голові надають портрету романтичності та особливої музичності. Вишиванка зі старовинним українським орнаментом наповнена кодовими ритмами. Виникає стан занурення в історичне минуле нашого народу та хвиля гордості за своїх пращурів. Своєрідне есе підкреслюють храми, зображені вдалині, дзвіниці яких освячують небеса.

Картина «Літні сутінки» наповнена суто жіночою енергетикою, в ритміці розчерків у вигляді спіралей відчувається особливий емоційний стан. Палітра світлодайна з вишуканим вкрапленням медових сполохів як свідок живописного дару автора. Сріблясті вкраплення створюють кольорове мерехтіння, яке сприяє загадковому настрою портрету.

Коли нам подобається картина, то виникає бажання познайомитися з автором. Художниця Еллен Орро відома українським шанувальникам образотворчого мистецтва своїми оригінальними творами. Її творчий діапазон вміщує кілька напрямів, які вона опановує в залежності від духовного коливання природи. Мабуть тому картини мисткині наповнені життєдайною енергією, красою, глибоким змістом та оптимізмом. Її палітра наповнена сполохами яскравих але виважених кольорів, які надають картинам особливо шарму і настрою.

Елллен Орро вміє спрямовувати уявлення глядача на розкриття свого творчого задуму, як це підтверджує портрет замріяної красуні під назвою «Літні сутінки». Дійсно художниця вміє зібрати нектар та втілити його образотворчою мовою у свій творчий задум…

— Ця виставка нестандартна, — зізналася художниця. — Картини виконані в різних темах, різні теми, стилі. На створення цих робіт надихнуло саме життя. Завжди малюю лише тоді, коли в мене хороший настрій. Картина записує енергію з якою малює художник. Отож у мене всі картини заряджені позитивною енергетикою. Кожна робота — це частка мого позитиву. Це особливо відчувають ті, хто зберігає мої картини в себе вдома.