Чекаємо на Стівена Кінга

Лауреат Шевченківської премії, художній керівник Київського академічного драматичному театру на Подолі Віталій Малахов на початку вересня починає працювати над інсценізацію нового твору короля жахів Стівена Кінга — «Піднесення». Цьому передувало онлайн-спілкування зі всесвітньо відомим автором та його представниками. Письменник підтримав ідею українського театрального проєкту «Піднесення» за своїм однойменним твором.

Чекаємо на Стівена Кінга

— Мене давно цікавило питання, а чому в кіно досить багато фантастичних творів, а на театральному кону ні, — зазначив в одному з інтерв’ю Віталій Юхимович. — Я бачив у Авіньйоні свого часу лише одну постановку японської трупи, що вразила мене. Ми з завлітом театру Оксаною Прибіш давно шукали цікаві матеріали і, треба сказати, знайшли достатньо. Від Олеся Бердника та Дяченків до Карела Чапека. «Піднесення» — не зовсім звичайний Кінг. Це не історія жахів, як скажімо, «Мізері». Це поетичний Кінг, де основною темою є питання самотності у Всесвіті і толерантності у людських стосунках.

Режисер розповів, що дія твору розгортається навколо 40-річного Скотта Кері, жителя Касл-Рока, який зіткнувся з дивною хворобою: втрачаючи вагу, він сам не змінюється зовні. Крім того, йому доводиться боротися з сусідками-лесбійками, які пускають своїх собак до нього на подвір’я. Між ними і розгортається справжня війна, поки Скотт не розуміє, що насправді вони є жертвами стигматизації в консервативні республіканській громаді міста. За його словами, у роботі з будь-яким автором є свої особливості. Новела Кінга написана нещодавно, тому сценічних версій не існує. Театру пощастило -дозволили написати власну інсценізацію, що дозволить пристосувати матеріал саме до київської сцени, трупи, реалій. Коли правовласник затвердить п’єсу, тоді вже можна сказати, наскільки це був складний шлях. Зараз у театрі на Подолі лише на старті. З початку вересня Віталій Малахов розпочне робити інсценізацію.