Чи буде в Києві Будинок музики?

Ми вже писали про відкриття 40-го концертного сезону в Національному будинку органної та камерної музики України. Про те, чим сьогодні живе цей колектив ми попросили розповісти генерального директора Будинку, заслуженого працівника культури України Тетяну Стахурську.

Чи буде в Києві Будинок музики?

— Наш мистецький колектив, без перебільшення, є унікальним за своїм складом виконавців та художніх колективів — зазначила Тетяна Миколаївна. Достатньо буде назвати такі відомі імена, як народна артистка України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Герой України Ольга Басистюк, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Анатолій Баженов, народний артист України Іван Кучер, ціла плеяда талановитих учнів засновника української органної школи заслуженого діяча мистецтв України, професора Арсенія Миколайовича Котляревського народні артисти України Володимир Кошуба та Ірина Калиновська, заслужені артисти Валерія Балаховська, Максим Сидоренко, Ганна Бубнова, Ірина Харечко. Саме Арсеній Миколайович Котляревський був ініціатором створення Будинку органної та камерної музики. Продовжує справу великого вчителя його учениця — заслужений діяч мистецтв України Галина Булибенко. Окрім цього, у нас працюють такі відомі художні колективи, як: Заслужений ансамбль України Квартет імені Миколи Лисенка; Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського, який створив видатний хоровий диригент Віктор Іконник, а зараз його справу продовжує його дружина народна артистка України Валентина Іконник-Захарченко разом з диригентами народним артистом України Ігорем Андрієвським та заслуженим діячем мистецтв України Богданом Плішом; відомі камерні ансамблі: «Київ-брасс»; «Київ» та «Равісан»; талановиті солісти заслужені артисти України: Марія Ліпінська, Іванна Пліш, Ганна Нужа, Назарій Пилатюк, Андрій Ільків, Ігор Іщак, Олег Мороз і багато інших. На сьогодні творчий склад Національного будинку нараховує 120 артистів.

— Протягом багатьох років у Вас непрості стосунки з римсько-католицькою громадою?

— Маю засвідчити, що насправді ніякого протистояння в стосунках між Національним будинком та Римсько-католицькою парафією Св. Миколая немає. Ми завжди з розумінням ставилися до бажань вірян, щоб приміщення костелу було тільки діючим храмом оскільки він свого часу, ще на початку ХХ ст. був збудований за кошти вірян католицької церкви, які жили в Україні. Свого часу переважну більшість храмів було закрито, ця споруда знаходилась у занедбаному стані і тільки наприкінці 1978 року Урядом УРСР було прийнято рішення про створення в цьому приміщенні Будинку органної та камерної музики. З 1992 року ситуація змінилася і віряни змогли проводити богослужіння в споруді костелу. Разом з тим, їх бажання стати одноосібними користувачами костелу нам зрозуміле, але потрібно виходити з того, що великий мистецький колектив має теж існувати і продовжувати свою важливу творчу діяльність, яка спрямована на духовний розвиток суспільства. Саме тому, після довготривалих обговорень і консультацій всі зацікавлені сторони дійшли до порозуміння і згоди, що єдиним шляхом вирішення цієї проблеми стане побудова нового приміщення для Національного будинку. До речі, це повністю відповідатиме чинному законодавству, а також зазначеному в Указі Президента України від 18.08.2020 № 329/2020 щодо реалізації проєкту «Будинок музики». І 16 вересня ц. р. Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження щодо побудови до кінця 2023 року «Будинку музики», який має стати, на нашу думку, окрасою столиці України. До речі, слід зазначити, що за всі роки існування Української держави в місті Києві не було збудовано жодного концертного залу для академічного музичного мистецтва, оскільки Національна філармонія України — це колишній будинок Купецького зібрання, а Національний будинок органної та камерної музики України — костьол Святого Миколая, який є пам’яткою архітектури національного значення.

— Чи не існує загроза, що Національний будинок органної та камерної музики України залишиться без приміщення?

— Це питання вже неодноразово обговорювалося в Міністерстві культури та інформаційної політики України. Ми зустрічалися з міністром та Єпископом Київсько-Житомирської Дієцезії та враховуючи те, що Урядом прийнято рішення про будівництво «Будинку музики», будемо сподіватися, що колектив продовжить здійснювати свою діяльність на існуючих умовах в споруді костелу до побудови нового концертного комплексу та переміщення до нього.

— Які маєте плани на сезон?

— Традиційно готуємо нові концертні програми. Плануємо у лютому 2021 року провести великий концерт, присвячений 40-річчю нашого колективу. Готуємо в рамках щорічного міжнародного фестивалю «КИЇВ МУЗИК ФЕСТ — 2020» провести концерт пам’яті видатного українського композитора Мирослава Скорика, твори якого є в репертуарі практично всіх наших артистів і художніх колективів. Також в цьому концертному сезоні заплановано проведення Одинадцятого міжнародного фестивалю диригентів, на який щороку приїжджають митці з багатьох країн. Нашими виконавцями готуються прем’єрні виконання творів сучасних українських композиторів і перші виконання в нашому залі творів зарубіжних авторів. Думаю, що однією з яскравих подій цього сезону стане ювілейний концерт Ольги Басистюк, і хочу особливо зазначити, що у світовому вокальному мистецтві — це унікальна ситуація, коли співачка, перебуваючи у поважному віці, проводить свої концертні виступи і її голос звучить майже так, як 30 років тому. І у зв’язку з цим, я з великою приємністю запрошую всіх шанувальників таланту Ольги Іванівни на її концерт, який має відбутися 26 вересня цього року, а також запрошуємо пошановувачів високого музичного академічного мистецтва на всі наші концерти у новому сезоні.